Túto spoločenskú pochutinu varievame pravidelne 2x do roka s priateľmi u nás na záhrade. Pridám náš recept.
pre 50 ľudí : 10-12 kg hovädzieho mäsa ,najradšej kližku (močing), alebo z krku, 5-7 kg cibule, 1 lečo, alebo 1kg papriky a 1-2 kg paradajky, 10 kg zemiakov, červená paprika - dosť, mletá rasca, soľ, cesnak, mleté čierne korenie, majorán a bravčovú masť, nie olej.
Na masti speniť cibuľku do sklovita, pridať na kocky pokrájané mäsko, miešať až do vydusenia, nepodlievať, kým sa dusí vo vlastnej šťave. Potom pridať rascu a keď je šťava vydusená úplne, podliať teplou vodou. Pokrájanú zeleninu pridávať až ku koncu, predtým si nakrájať cca 3 kg obielených zemiakov na maličké kocky, úplne nadrobno a dať rozvariť do gulášu. Keď je mäsko polomäkké pridať červenú papriku a soľ a zostatok zemiakov nakrájaných na také veľké kocky ako sme krájali mäso. Tesne pred koncom, asi 15-20 minút pridáme zeleninu, cesnak roztlačený alebo pokrájané na drobné kúsky, do hotového gulášu rozmrviť medzi prstami trošku majoránky, nie veľa, aby nepálila záha.
Naposledy upravil ondrejvla : 24.08.10 at 21:09 Dôvod: doplnenie, oprava cibule :)