Zavrieť

Porady

Sociálny fond - čerpanie

žena, a ešte raz ŽENA!!! (aj keď môj nick o tom nevypovedá) ...viac
zdravim diskutujúcich. Potrebovala by som poradiť ohľadom použitia sociálneho fondu - berie sa mesačná výška alebo ho môžem čerpať podľa zákona o sociálnom fonde za dlhšie časové obdobie? Stav účtu sociálny fond je dosť vysoký a každý mesiac ho tvoríme v priemere 2 000,- Sk. Z minulých období mi ostala dosť vysoká čiastka (nečerpala som ho z určitého dôvodu), a tak chcem teraz prispievať na stravné lístky. Podľa zákona o soc. fonde to môžem do 80%, ale neviem, či som obmedzená mesačnou tvorbou alebo si môžem zvoliť príspevok podľa celkovej výšky účtu Sociálny fond. Napr. ak je zostatok na účte k 1.5.2004 60 000,- Sk, tak (nezávisle od ďalšej tvorby) z neho môžem v akomkoľvek období použiť 48 000,- Sk (60 000 x 80%)? Ďakujem za odpovede, dúfam, že som to napisala zrozumiteľne.
Usporiadat
Katty Katty

Katty je offline (nepripojený) Katty

Môj názor: zákon hovorí o povinných príspevkoch poskytovaných zo soc.fondu (§7 ods.3), po ich odpočítaní zostatok prostriedkov môže použiť na ďalšiu realizáciu podnikovej sociálnej politiky v oblasti starostlivosti o zamestnancov. Ak použitie nie je bližšie určené v kolektívnej zmluve tak je to na zamestnávateľovi vrátane výšky príspevkov.
misurka misurka

misurka je offline (nepripojený) misurka

Ak nakupim kolekcie zo SF, poklad. doklad o kupe zauctujem ako 472/211 a kazdemu zamestnancovi len cenu kolekcie zdanim pri vyplate?
Dada Dada

Dada je offline (nepripojený) Dada

misurka
Ak nakupim kolekcie zo SF, poklad. doklad o kupe zauctujem ako 472/211 a kazdemu zamestnancovi len cenu kolekcie zdanim pri vyplate?
Áno, samozrejme.
erika527 erika527

erika527 je offline (nepripojený) erika527

Môžeme zaplatiť firemnú večeru zo sociálneho fondu kde sa zúčastní každý zamestnanec?
Ďakujem.
ricij ricij

ricij je offline (nepripojený) ricij

Rád si uťahujem zo seba a iných ľudí. ...viac
erika527
Môžeme zaplatiť firemnú večeru zo sociálneho fondu kde sa zúčastní každý zamestnanec?
Ďakujem.
Ani nemusí každý. Buď to daj ako 513, alebo zo SF a potom to musíš každému, kto sa zúčastnil zdaniť.
erika527 erika527

Zdaniť je potrebné iba v prípade keď na osobu vyjde suma vyššia ako 2000,-alebo sa mýlim?
vladan vladan

vladan je offline (nepripojený) vladan

dovoľujem si tvrdiť, že sa Erika527 mýli :-)
ricij ricij

erika527
Zdaniť je potrebné iba v prípade keď na osobu vyjde suma vyššia ako 2000,-alebo sa mýlim?
Staré dobré časy.
ricij ricij

vladan
dovoľujem si tvrdiť, že sa Erika527 mýli :-)
Héj vladan, skáčeš mi do reči, tak to nie je za lentilku.

Tu je to za lentilku:

http://www.porada.sk/showthread.php?threadid=3600
Valika Valika

Valika je offline (nepripojený) Valika

ekonomka
Aké je v roku 2004 povinné čerpanie SF? Ostalo nezmenené oproti r.2003? Je správne ak 30 %-stravovanie, 20%-na dopravu z celoročnej povinnej tvorby SF? Chceme totiž kúpiť vianočné poukážky pre zamestnancov zo SF, potom ich hodnotu zdaním 19%? Dakujem
deha deha

deha je offline (nepripojený) deha

Ale tá hranica u nefin.čerpania na zamestnanca predsa bola 2000 Sk/nie priame čerpanie cez výplatu/, odkedy to je zmenené? Nevedeli byste to prosím niekto aj s odvolávkou na zák.?
erika527 erika527

Tento rok my sme kúpili pernamentku na tenis. Akým spôsobom treba zdaniť u zamestnanca? Jednoducho zvýšiť základ dane pri vypočítaní miezd alebo akým spôsobom?
Ďakujem.
vladan vladan

vladan je offline (nepripojený) vladan

deha
Ale tá hranica u nefin.čerpania na zamestnanca predsa bola 2000 Sk/nie priame čerpanie cez výplatu/, odkedy to je zmenené? Nevedeli byste to prosím niekto aj s odvolávkou na zák.?
bolo to zrušené 1.1.2004 a to novelou zákona o dani z príjmov č. 595/2003. Táto novela nahradila zákon č. 366/1999, ktorý v § 6 ods. 8 bod 8 hovoril o tomto oslobodení. Ak si pozrieš novelu č. 595/2003 tak v § 5 už nič také nenájdeš :-(
Pekný deň
deha deha

Dakujem, super lopatisticky, nejak som sa dostala do chaotickej polohy a nie a nie to nájsť, veľmi mi to pomohlo.
dvd dvd

dvd je offline (nepripojený) dvd

My mame priemerne 5 zamestnancov (obmienaju sa). SF plnime od vzniku spolocnosti (r.1997). Este sa z neho ani raz necerpalo, lebo na tom nema nikto zaujem. Je tam asi 8 tis. Sk. Planujeme ho zacat cerpat ked tam bude tak 15 tis. Sk. Robime nieco protizakonne???
Vopred dik za odpovede.
deha deha

A keď mám čerpanie SF na účely napr . injekcií proti chrípke, resp. masáže, a faktúry za ne uhradím zo SF. Musím zdaniť jednotlivým zamestnancom čerpanie? nedá sa použiť: §5ods5 písmeno c Zákona o DzP-predmetom danie nie je ani:

hodnota poskyt. rekondičných pobytov, kondičných rehabilitácií a preventívnej zdravot. starostilvosti v prípadoch a za podmienok ustanovených osob. predpisom./Napr. Zákonníka práce
Marta L Marta L

Marta L je offline (nepripojený) Marta L

človek, ktorý sa nedá odradiť ...viac
deha, rekondičné pobyty sú len pre vybraný okruh zamestnancov - napr. tuším rušňovodiči a pod. Takže napr, masáže zamestnancom by som určite zdanila.
pozit pozit

pozit je offline (nepripojený) pozit

My sme mali vo fírme podobný problém, tak som sa tiež o to zaujímala. Bolo mi vysvetlené, že tvorba aj čerpanie SF, teda jeho kontrola, spadá do kompetencie daň. úradov, avšak zatiaľ to nerobia. Ale ma upozornili, že ak len tvoríme SF a nečerpáme ho, porušujeme tým zákon. Zákonná tvorba SF je totiž nákladová položka a keď sa nečerpá, DÚ nám vraj pri kontrole uvedenú tvorbu "vyhodí" z nákladov a dodaní. Tak je na vás, čo urobíte, my sme ho každopádne začali čerpať priebežne. A navyše už z názvu "sociálny fond" je jasné, že je nástrojom na uskutočňovanie soc. politiky vo firme a vy spomínate, že zamestnanci sa obmieňajú, t.z. že konkrétnu tvorbu z HM určitého zamestnanca, na čerpanie ktorej mal nárok, si vyčerpá niekto celkom iný.

Prajem pekný deň!
gita gita

gita je offline (nepripojený) gita

Tú mesačne vytvorenú čiastku SF aj dávate každý mesiac na účet do banky?
Marta L Marta L

Marta L je offline (nepripojený) Marta L

človek, ktorý sa nedá odradiť ...viac
Nie my nedávame. Tvoríme to len na účte soc. fondu v účtovníctve.
Načítať ďalšie