accad
Podľa mňa sa tu u zamestnanca jedná o § 5 ods.2 - podľa ktorého
Príjmami podľa odseku 1 (príjmami zo závislej činnosti) sú bez ohľadu na ich právny dôvod pravidelné, nepravidelné alebo jednorázové príjmy, ktoré sa vyplácajú, poukazujú alebo pripisujú k dobru, alebo spočívajú v inej forme plnenia daňovníka s týmito príjmami (zamestnanec) od platiteľa týchto príjmov (zamestnávateľ) alebo v súvislosti s výkonom závislej činnosti.
U zamestnávateľa to nie sú daňové výdavky, ktoré možno uplatniť v zmysle § 19 ods.2 písm. a) až c). Na základe toho by som výdavky na ubytovanie zamestnancov hradené zamestnávateľom dala v daňovom priznaní u zamestávateľa ako daňovo pripočítateľnú položku.
Tiež som bola rovnakého názoru, ale dňový poradca! ! ! ma presvedčil o opaku. Vzhľadom na citovaný zákon vyššwie, ide o príjem zamestnanca a treba ho zdaniť v jeho mzde. Tým sa stáva sumou, ktorá bola použitá ako odmena za činnosť zamestnanca a teda o plnenie za jeho prácu a teda je to pre firmu daňový výdavok. Priznám sa, že sa mi to ťažko "rávilo" ale opakujem, presvedčil ma. Zákony majú svoju logiku, aj ked to niekefdy vyzerá opane
Pomohol mi príklad.... ak by som tú istú sumu dala zamestnancovi do mzdy ako odmenu, bolo by to v poriadku, že? a pošuškala mu, že mu to dávam na nájomné... to by nevadilo, že? Ved zdanené peniažky si on už môže minúť na čo chce.
tak čaute .... a dobré ráno.