Zavrieť

Porady

Reštaurácia

Ahojte, chcem si otvoriť reštauráciu v centre Bratislavy. Jedná sa o prenájom zariadeného priestoru. Viete mi niekto poradiť aké k tomu potrebujem povolenia, príp. čo musí byť predmetom činnosti (uvedenom v OR). Vopred ďakujem za každú radu!
Téma je uzavretá.
Usporiadať podľa času

willma je offline (nepripojený) willma

willma
blavaciko Pozri príspevok
Co sa tyka zakladania zivnosti ci spolocnosti tak v podstate suhlasim s sroservis (?)

Avsak!
  • Po vydani ZO a registracii platitela DzP treba obehat poistovne (socialnu, zdravotne - podla zamestnancov) a prihlasit sa ako zamestnavatel
  • Ziskat povolenie od RUVZ, je dobre tam predtym zajst a zistit si, co vsetko treba hygienicky splnat
  • Vytvorit prevadzkovy plan a HACCP
  • Zaregistrovat ERP a zalozit pokladnicnu knihu
  • KAZDY ZAMESTNANEC potrebuje mat Preukaz pracovnika v potravinarstve a zaroven Osvedcenie o odbornej sposobilosti pri vykonavani epidemiologicky zavaznych cinnosti - tzv. Hygienicke minimum (teoreticky ho potrebuje len ten, ktory prichadza do kontaktu s jedlom a surovinami - teda kuchar, ale vlastne aj casnik, prevadzkar, hosteska, kazdy...) S výnimkou tých čo sú vyučený v príslušnom odbore- tým stačí zdravotný preukaz
  • Skolenie BOZP a PO
  • Mozno povinna zdravotna sluzba ci ako sa to vola pracovná zdravotná služba, ale podľa nového záleží od počtu zamestnancov a kategorizácie pracovných rizík - inak stačí len lekár s príslušnou odbornou atestáciou.
  • Vstupne lekarske prehliadky pre zamestnancov


Urcite je toho viac, ale ma teraz nenapada
- Spracované smernice z hľadiska BOZP a OPP

blavaciko je offline (nepripojený) blavaciko

blavaciko
Hygienicke minimum upravuje Zákon 355/2007, par. 15-16 - ano nepotrebuje ho clovek vyskoleny v potravinarstve ss, vs, zdravotnicvte tusim a aj niektore rekvalifikacne kurzy, ale s tymto zvyknu byvat problemy a ak to vyslovene nie je zdravotnicka alebo potravinarska skola, je dobre sa informovat na ruvz

sroservis je offline (nepripojený) sroservis

sroservis
Dobrý deń,

potrebujete získať živnostenský list na živnosť "Pohostinská činnosť a výroba hotových jedál pre výdajne". Nižšie Vám prikladám znenie § 38 živnostenského zákona, ktorý definuje pohostinskú činnosť.

Ide o remeselnú živnosť, pre jej prevádzkovanie musíte ustanoviť zodpovedného zástupcu, ktorý musí preukázať predpísané vzdelanie, resp. prax (pozrite si § 21 a 22 živnostenského zákona na stránke ministerstva vnútra alebo v jaspi - 455/1991)

S vybavením ŽL a zápisu zmien do obchodného registra Vám vieme pomôcť, máme zaručený elektronický podpis.

Ďalej priestory reštaurácie musíte ohlásiť ako prevádzkáraň (resp.
priestor súvisiaci s prevádzkovaním živnosti podľa § 17 ods. 3 písm. a) živn. zákona), ďalej musíte získať povolenie hygienika (regionálny úrad verejného zdravotníctva , zaregistrovať registračnú pokladňu na daňovom úrade (DU je treba požiadať o pridelenie daňového kódu a predložiť mu knihu pokladnice a overenú kópiu certifikátu pokladnice).

Na príslušný miestny úrad by ste si mali dať schváliť otváracie hodiny.

Mali by ste si tiež dať pozor, aby ste riadne plnili povinnosti vyplývajúce zo zákona o ochrane nefajčiarov. (377/2004 v jaspi).

Viac ma zatiaľ nenapadá. Všetko dobré.
§ 38

Pohostinská činnosť

(1) Pohostinskou činnosťou sa rozumie príprava a predaj jedál a nápojov, ak sa podávajú na priamu konzumáciu na mieste (ďalej len "predaj na priamu konzumáciu"). Súčasťou oprávnenia na pohostinskú činnosť je aj s ňou spojený predaj polotovarov alebo doplnkového tovaru a predaj na priamu konzumáciu podľa odseku 2.

(2) Pohostinskou činnosťou nie je na účely tohto zákona predaj na priamu konzumáciu

a) nealkoholických a priemyselne vyrábaných mliečnych nápojov, koktailov,piva, vína a destilátov,
b) zmrzliny, ak sa na jej prípravu použijú priemyselne vyrábané koncentráty a mrazené krémy,
c) tepelne rýchlo upravovaných mäsových výrobkov a obvyklých príloh, ako aj bezmäsitých jedál,
d) jedál, nápojov a polotovarov ubytovaným hosťom v ubytovacích zariadeniach s kapacitou do 10 lôžok.

(3) Pohostinskou činnosťou nie je ani predaj na priamu konzumáciu po domácky vyrobeného vína a s ním spojený predaj sezónnych jedál na priamu konzumáciu, ak sa nevykonáva viac ako 4 mesiace v roku.

Economic je offline (nepripojený) Economic

majiteľka spoločnosti a ekonómka spoločnosti ...viac Economic
Atar.sro Pozri príspevok
Ahojte, chcem si otvoriť reštauráciu v centre Bratislavy. Jedná sa o prenájom zariadeného priestoru. Viete mi niekto poradiť aké k tomu potrebujem povolenia, príp. čo musí byť predmetom činnosti (uvedenom v OR). Vopred ďakujem za každú radu!
Pri elektronickom podaní návrhu do OR sa šetrí u nás 50 % na súdnom poplatku a taktiež na poplatkoch za overovanie podpisov. Je treba menej listín vytláčať a overovať. V rámci celej SR je takto možné podávať návrhy.

blavaciko je offline (nepripojený) blavaciko

blavaciko
Co sa tyka zakladania zivnosti ci spolocnosti tak v podstate suhlasim s sroservis (?)

Avsak!
  • Po vydani ZO a registracii platitela DzP treba obehat poistovne (socialnu, zdravotne - podla zamestnancov) a prihlasit sa ako zamestnavatel
  • Ziskat povolenie od RUVZ, je dobre tam predtym zajst a zistit si, co vsetko treba hygienicky splnat
  • Vytvorit prevadzkovy plan a HACCP
  • Zaregistrovat ERP a zalozit pokladnicnu knihu
  • KAZDY ZAMESTNANEC potrebuje mat Preukaz pracovnika v potravinarstve a zaroven Osvedcenie o odbornej sposobilosti pri vykonavani epidemiologicky zavaznych cinnosti - tzv. Hygienicke minimum (teoreticky ho potrebuje len ten, ktory prichadza do kontaktu s jedlom a surovinami - teda kuchar, ale vlastne aj casnik, prevadzkar, hosteska, kazdy...)
  • Skolenie BOZP a PO
  • Mozno povinna zdravotna sluzba ci ako sa to vola
  • Vstupne lekarske prehliadky pre zamestnancov


Urcite je toho viac, ale ma teraz nenapada

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.