Dobrý deń,
potrebujete získať živnostenský list na živnosť "Pohostinská činnosť a výroba hotových jedál pre výdajne". Nižšie Vám prikladám znenie § 38 živnostenského zákona, ktorý definuje pohostinskú činnosť.
Ide o remeselnú živnosť, pre jej prevádzkovanie musíte ustanoviť zodpovedného zástupcu, ktorý musí preukázať predpísané vzdelanie, resp. prax (pozrite si § 21 a 22 živnostenského zákona na stránke ministerstva vnútra alebo v jaspi - 455/1991)
S vybavením ŽL a zápisu zmien do obchodného registra Vám vieme pomôcť, máme zaručený elektronický podpis.
Ďalej priestory reštaurácie musíte ohlásiť ako prevádzkáraň (resp. priestor súvisiaci s prevádzkovaním živnosti podľa § 17 ods. 3 písm. a) živn. zákona), ďalej musíte získať povolenie hygienika (regionálny úrad verejného zdravotníctva , zaregistrovať registračnú pokladňu na daňovom úrade (DU je treba požiadať o pridelenie daňového kódu a predložiť mu knihu pokladnice a overenú kópiu certifikátu pokladnice).
Na príslušný miestny úrad by ste si mali dať schváliť otváracie hodiny.
Mali by ste si tiež dať pozor, aby ste riadne plnili povinnosti vyplývajúce zo zákona o ochrane nefajčiarov. (377/2004 v jaspi).
Viac ma zatiaľ nenapadá. Všetko dobré.
(1) Pohostinskou činnosťou sa rozumie príprava a predaj jedál a nápojov, ak sa podávajú na priamu konzumáciu na mieste (ďalej len "predaj na priamu konzumáciu"). Súčasťou oprávnenia na pohostinskú činnosť je aj s ňou spojený predaj polotovarov alebo doplnkového tovaru a predaj na priamu konzumáciu podľa odseku 2. (2) Pohostinskou činnosťou nie je na účely tohto zákona predaj na priamu konzumáciu a) nealkoholických a priemyselne vyrábaných mliečnych nápojov, koktailov,piva, vína a destilátov, b) zmrzliny, ak sa na jej prípravu použijú priemyselne vyrábané koncentráty a mrazené krémy,
c) tepelne rýchlo upravovaných mäsových výrobkov a obvyklých príloh, ako aj bezmäsitých jedál,
d) jedál, nápojov a polotovarov ubytovaným hosťom v ubytovacích zariadeniach s kapacitou do 10 lôžok.
(3) Pohostinskou činnosťou nie je ani predaj na priamu konzumáciu po domácky vyrobeného vína a s ním spojený predaj sezónnych jedál na priamu konzumáciu, ak sa nevykonáva viac ako 4 mesiace v roku.