Chobot Na čo to potrebuje? Aby mohla poslať kópiu projektu nejakej firme?
Ako som pochopil, už bolo jedno výberové konanie, kde sa vybrala jedna firma. Ak ale chcete nové výberové konanie, tak to musíte oznámiť správcovi. Pravda je niekde uprostred. Vy môžete žiadať vypísať nové výb. konanie, ale pre správcu je to práca navyše, preto asi chce vedieť, či je to vôla väčšiny vlastníkov, či to nie je len iniciatíva pár jednotlivcov. Keby ste mali dobré vzťahy so správcom, tak by mu stačila požiadavka od zástupcu vlastníkov, aby našiel nové 3 cenové ponuky. Teraz robí caviky a chce, aby to bolo úplne oficiálnou cesto - teda schôdza, schválenie nového výb. konania a potom bude zháňať ponuky. Teraz nie je správca povinný zháňať nových dodávateľov, lebo ho k tomu žiadne rozhodnutie vlastníkov nezaväzuje.
Môžete ale toto obísť, ak si nájdete sami firmy a pošlete im projekt. Vy (alebo váš zást. vlastníkov) si môže od správcu vyžiadať kópiu projektu. Správca nemá právo vám tú kópiu odmietnuť dať. Takže vyžiadajte si projekt, oslovte vy firmy a na schôdzi len vyberiete.
Problém bude asi aj v tom, že správca môže byť s tým dodávateľom prepojený a je tam nejaká zmluva o budúcej zmluve. Treba zistiť, či je ten dodávateľ nejako zazmluvnený a ako je možné tú zmluvu vypovedať.
Nejaka zmluva je, ze ak by sme dostali dotaciu zateplenie bude realizovat ista firma. O tej firme sa rozhodlo pred styrmi rokmi a nasledujuce roky sme vzdy museli pred podanim dotacie odsuhlasit, ze opat suhlasime s tou firmou. Tento rok sme to este neodsuhlasili. V septembri sme sa dohodli, ze kvoli zatepleniu sa zvola schodza v novembri, chcela sa tam riesit aj otazka uveru, ak dotaciu nedostaneme. Medzi tym sme mali informativne schodze zvlast v kazdom vchode, kde bola spomenuta ponuka inej firmy o ktorej uvazujeme v spojitosti s dotaciou, ale ludia ju chceli porovnat s ostatnymi cenovymi ponukami. Vobec sme nechceli zatazovat spravcu. Ja som nasla na internete firmu, kt. sa mi pozdavala, ma prist spravit prezentaciu, kde som pozvala, ludi, kt. sa v tom akotak vyznaju a maju zaujem z vlastnikov. Tiez chcem oslovit jednu firmu o ktorej som pocula, ze dobre zatepluje. Planujem sa ist popytat na referencie firiem priamo tam kde pracovali. Od spravcu som chcela aby poskytli firmam, kt. sme poziadali o cenovu ponuku potrebnu dokumentaciu, aby sme na riadnej schodzi uz vedeli ludom podat informacie o konkretnych firmach. A tu je problem a spravca sa prieci a chce nas dohnat do schodze na ktorej sa zrusi to, ze budeme ziadat o dotaciu z tou firmou co roky predtym a chceme vypisat vyberove konanie. Ja sa vsak obavam toho, ze ak teraz zvolame schodzu a o kratky cas budeme znova zvolavat, tak tam kde budem potrebovat uz ludia nepridu lebo budu mat toho dost. Tvrdia, ze oni musia vyhlasit vyberove konanie, zalepit do obalok cenove ponuky, vsetko musi ist cez nich.
Ja som jeden zo zastupcov vlastnikov. Tak moze to byt takto. Vyziadam si od spravcu kopiu projektu, musi mi ju vydat. Kopie dam firmam, ktore chcem poziadat o cenove ponuky. Na schodzi ktoru riadne podla zakona zvolame (to sme sa dohodli uz na predchadzajucej schodzi, bola tam viac ako 1/4 vlastnikov), sa odsuhlasi, ze o dotaciu nebudeme ziadat s firmou, s ktorou sme ziadali doteraz. Na schodzi si vlastnici bytov mozu zvolit komisiu a ta vyberie zo vsetkych ponuk, ktore predlozime my ale aj spravca. Tymto preskocime tu jednu, podla mna zbytocnu schodzu. Nemusia byt cenove ponuky v obalkach? Predsa nejde len o sumu na konci, ale o celkovu pracu firiem.
Volala som dnes aj s jednym pravnikom. Vysvetlil mi, ze mi nepotrebujeme vyberove konanie, nie sme verejna sprava, len si musime odsuhlasit co vyberieme na schodzi (tak ako ste spominali). Tak zajtra idem k spravcovi a neodidem kym mi nedaju kopiu projektu. Vysvetlim technicke, ze mi od nich neziadame spravit vyberove konanie, vsetko si zabezpecime sami. Na schodzi odsuhlasime, ze nechceme dotaciu podavat s tou firmou, co po posledne tri roky (tak ako to spravca ziadal, ze to musime spravit). Kopie dame firmam od ktorych chceme cenove ponuky. Na schodzi si urcime komisiu, ktora vyberie z ponuk (asi by mala mat neparny pocet clenov co tomu akotak rozumeju. Spravcovi toto oznamime cez zapisnicu zo schodze a asi aj komisia ked vyberie niektoru firmu musi toto oznamit spravcovi. Dufam, ze uvazujem spravne.