Takže konečne si môžeme pohovoriť o Spravokorenení bez emócii bez viery a podobne.
Najprv definície.
Citujem:
"Čo sú podla teba ušľachtilé odrody? Podľa mňa odroda je vtedy ak môžem vypestovať zo semena aspoň približne rovnaké plody ako mali rodičia. No dnes za odrodu považujú aj kríženec prvej generácie a rozmnožujú ho len vegetatívne. Inak totiž ani nemôžu, lebo rozhodne nejde o sortu."
Nuž ťažko je tejto vete rozumieť. V každom prípade by bolo dobre, keby si si okrem vyššieho levelu knižiek o spravokorenení prečítal aj niekoľko základných definícií. Zrejme si to zobral ako pri fazuli, kde je každá rastlina semenáč, teda fakt som nepočul, že by niekto štepil fazuľu, alebo cibuľu napríklad. Skutočne sa sadia semenáče, tieto však musia byť vysadené tak, aby nedošlo k opeleniu inou odrodou žiže sortou. Inak by to už nebola záruka odrody. Veľa druhov zeleniny ale aj obilia a pod. sú vysádzané ako semenáče - rozmnožované sú teda generatívne. Vegetatívne teda nie semenom je množená napríklad cibuľa šalotka - kotnačka a pod.
Pri ovocných stromoch to tak nie je. Už tisíce rokov sa považuje za odrodu=sortu rastlina ktorá síce raz musela vzniknúť generatívne zo semena, ale potom už bola ďalej množená vegetatívne, teda, buď ako pravokorenná, alebo sa štepí na na nejakú podnož a tá zasa môže byť buď to pravokorenná, alebo semenáč.
Ak vysadíš semená ktorejkoľvek odrody vzniknú iba semenáče. Najčastejšie sa na materskú odrodu príliš nepodobajú. Je to ako keď jedna z najkrajších miss sa spustí s s nejakým náhodným Qasimodom. Ak očakávaš, že aj jej dcéry budú misky tak sa pravdepodobne mýliš a to dosť šeredne. Iste môže sa to stať ale s pravdepodobnosťou 1:100000, aj keď bude mať miska dcéru s nejakým bohatým sympaťákom ako to najčastejšie býva aj tak sa veľmi zriedka stane, že ich dcéra bude ako matkyna dvojička a vyhrá tiež miss world.
S ovocím je to rovnako. Musíš vysadiť 100 000 možno i viac náhodných semenáčov, pokiaľ sa medzi nimi objaví špičková odroda. Tá sa potom ďalej množí vegetatívne práve pre jej vynikajúce vlastnosti.
Nie je možné množiť ušľachtilé odrody ovocných stromov semenami!
Semenáče – sú to takzvané plánky. Slúžia najčastejšie ako podpníky. Sú ovocné druhy, pri ktorých sa častejšie vydaria semenáče natoľko, že pri troche skromnosti sú použiteľné v extenzívnych podmienkach záhrad. Ako semenáče má význam pestovať najmä Orechy, lieskovce, broskyne, marhule, mesačné jahody, Oskoruše, višne, jedlé gaštany. Ak nie ste nároční tajú sa uvedené semenáče použiť, lepšie je ale vysiať ich niekoľkonásobne viac než máme potrebu a potom necháme len jeden či niekoľko tých najlepších...
Podobne množiť jablone, hrušky, čerešne, slivky, ringlóty, drobné ovocie je hlúposť. Jedine ako podpníky...
Teraz semenáč ako podpník je výnimočný tým, že má inú koreňovú sústavu ako generatívne zakoreňovaný stromček a je úplne jedno, či bol zakoreňovaný ako „odrezok“, „potápaním“ alebo aj spravokorenením. Áno aj spravokorenený stromček je iba na úrovni ktoréhokoľvek odrezku je to proste vegetatívne množená podnož.
Tak ako sa jednotlivé sorty=odrody líšia v kvalite, veľkosti, rezistencii voči chorobám, líšia sa prirodzene aj v tom ako rastú ich korene. Či majú tendenciu veľmi bujného rastu, stredne bujné, či naopak slabo rastú. Tiež či majú tendenciu rásť nadol, či do strán.
Ak teda ideš spravokoreňovať nejakú odrodu, ktorá nevieš akú má svoju koreňovú sústavu pri vegetatívnom množení. Vôbec nie je isté či bude mať bujnejší rast koreňov podpník alebo naštepená odroda. Najmä ak použiješ bujne rastúci podpník. U neho je isté že korene budú rásť bujne, zatiaľ čo pri naštepenej odrode to isté vôbec nie je. Takže ak chceš mať s istotou bujne rastúce veľké stromy, tak vždy ti k tomu spravokorenenie nepomôže. Dokonca sa ľahko môže stať, že na vlastných koreňoch bude rásť strom mizerne.
Najbujnejší rast majú zvyčajne semenáče plánok – divokých sort...
Veľké stromy s bohatou koreňovou sústavou majú význam v zlých extenzívnych podmienkach, bez závlahy a podobne. Lepších podmienkach v záhradách aj čo sa týka produktivity sú stredne veľké a menšie stromy výhodnejšie aj čo sa týka ošetrovania aj zberu samozrejme aj čo sa týka úrodnosti na m2.
„Čo je prirodzené a teda lepšie, zdravšie (a nielen) pre samotné stromy. Inak len potvrdzuješ to čo som napísal ja, kvôli pohodlnosti (menšej námahe) ľudia pestujú (kaličia) stromy proti ich prirodzenosti...“
Žiadny ovocný strom nie je prirodzený. Je tisíce rokov šľachtený, podobne ako napríklad pes. Psov tiež nenechávame aby si behali po svete a lovili zver na divoko. Je im naopak prirodzené robiť ľuďom spoločníkov podobne ako ovocné stromy robia spoločníkov ľuďom v ich záhradách a garantujem, že ak sa o strom staráte, jeho životnosť sa zvyšuje... Strihanie stromov nie je kaličenie, teda aby som to upresnil, videl som už veľa krát stromy ktoré boli fakt skaličené neodborným rezom, ale ak sa strihajú v súlade s ich potrebou, tak im to vyslovene prospieva.
„...výberom druhov stromov ktoré necháme rásť podla ich predstáv a ktoré tým pádom sú zdravé a netreba ich striekať jedmi...“
To ako stromy rastú a na akom podpníku má len minimálny vplyv na hubové ochorenia a škodcov. Proste treba pestovať rezistentné odrody, ktoré netrpia chorobami.
„...ale dnes keď sa zohľadňuje hlavne faktor čo najmenšej ľudskej práce sú stromy také aby ich človek vedel obrať zo zeme a výnos z hektára je až na druhom mieste ...“
Strihanie a striekanie hoci aj nískokmeňov je predsa viac práce ako iba raz za rok obrať nestriekané a nestrihané vysokokmene. V intenzívnych sadoch je výnos z hektára prvotriednych plodov vždy až na prvom mieste a ak niekto píše niečo iné, tak nevie o čom hovorí!
„...faktom zostáva, že všeobecne sa skracuje životnosť a znižuje imunita. To je uvádzané v oficiálnych prácach nielen v permakultúrných.“
Reč bola o štepení. Tak životnosť sa znižuje jedine iba z 2 dvôvodov. Buď to, že podpník a vrúbeľ nemá dobrú afinitu alebo že podpník nemá dobré vlastnosti čo sa týka kvality koreňa, mrazuodolnosti a podobne. Ak je však podpník životaschopný a je príbuzný s vrúbľom tak k žiadnemu skrátenie života v porovnaní s plánkou či pravokorenným stromom nedochádza. Je to podobná povera, ako keď povie niekto, že kríženec je inteligentnejší než čistokrvný pes. Je to ničím nepodložená hlúposť.
„Nevidel som zatiaľ ani jeden štepený strom na vegetatívne množenom podpníku, ktorý by prežil desiatky rokov bez akejkoľvek starostlivosti“
Celý život sledujem stromy a videl som stovky štepených stromov ktoré boli staré a väčšinou aj veľké. Najčastejšie boli na semenáčoch ale napríklad staré marhule boli na slivkových odkopkoch, čo sú vlastne vegetatívne podnože a môžem tvrdiť, že marhule semenáče trvácnejšie nie sú... Viem doložiť aj fotografie nielen zo Slovenska, ale napokon na nete nájdete z celého sveta...
„Plnú chuť sliviek množených odkopkami, marhúľ a broskýň alebo aj čerešní zo semena to nikdy nedosiahne.“
Chodím po svete a sledujem divoké semenáče na medziach v jarkoch v starých rumoviskách aj zarastených záhradách a zodpovedne môžem povedať, že som nenašiel dobrý čerešňový semenáč, ktorý by stál za to, že by som si ho zaštepil do záhrady. Bolo niekoľko takých, ktoré keby som mal vo veľkej záhrade tak asi nevytnem ale nedosahovala ani jedna jediná kvality ušľachtilých štepených odrôd.
Marhule a broskyne sa bežne nemnožia vegetatívne z odkopkov. Slivky sa síce vegetatívne množili oddávna avšak šárka odpísala všetky slovenské historické porasty sliviek či už Bystrických, belíc, prípadne aj iných.Z odkopkov sa množia ešte durandzie. Inak jednoducho práve kvôli Šárke odkopkom odzvonilo u sliviek. Všetky odrody sa však často štepia na generatívne semenáče a potom rastú najmä na mikrobialáne na veľké mocné stromy. Afinita je dobrá a ak sa spojí z rezistenciou, tak nie je dôvod prečo pochybovať, že sa dožijú možno i niekoľko sto rokov...
To samozrejme o marhulách a broskyniach neplatí, tie sú krátkoveké...
„Nielen vitalitou, zdravím ale napríklad aj tým, že ma kvety vo vhodnejšom období ako tie s cudzími koreňmi.“
Tak toto som zas ja nepochopil. Prečo by mala mať kvety v inom období? Prečo by mali byť vitálnejšie na vlastných koreňoch? Akop som už napísal pravokorenné sú menej vitálne ako semenáče. A semenáče na ktorých je naštepená odroda s dobrou afinitou sú jednoznačne s väčšou životnou silou než ktorékoľvek pravokorenné tie zvlastnokorenené nevynímajúc.
„No suverénne vyhrávajú tie, ktoré rastú zo semena priamo na mieste, teda nikdy nepresádzané.“
Tu mi nezostáva než plne súhlasiť, doplním možno len, že jednoročné semenáče, pokiaľ sa citlivo presadia neosekajú sa im korene a idú ihneď z pôdy do pôdy, tak je to akoby presádzané ani neboli.
„A keďže väčšina volne dostupných stromkov je na vegetatívne množenom podpníku tak sa prikláňam k názoru, že väčšine spravokorenenie len pomôže.“
Je fakt že väčšina jadrovín je naozaj množená na vegetatívnych podpníkoch – hovoríme teda najmä o jabloniach, hruškách, menej často sa vyskytujú mišpule, oskoruše, jarabiny. Patria sem aj Aronie a Amelanchiery, ktoré sa ale veľmi často predávajú ako pravokorenné, takže tie už na vlastných koreňoch aj sú, žiaľ väčšina ľudí ich nepozná...
Tu pri jabloniach ak sú teda na M9 a chcete ich mať bujnejšie tak to môže mať význam. Hrušky sa dosť často vyskytujú aj na semenáčoch ale tie čo sú na dulovom podpníku si tiež viem predstaviť aby spravokorenili, je to však oveľa pomalší a ťažší proces než pri jabloniach...
„Osobne idem na to inou metódou, plánujem naštepiť niektoré "sorty" na vlastný semenáč.“
Tu musím znova pochváliť ako nápad je to naozaj dobrý, len teda nebojte sa štepiť ani na semenáče divokých jabloní lesných alebo lesných hrušiek či čerešní, nie je potrebné aby to bol vlastný semenáč a v takomto prípade je spravokorenenie bez významu pre vás...
Teraz je na mieste povedať ešte prozbičku aby si uvádzal jednotlivo keď hovoríš o ovocných stromoch o ktorom druhu hovoríš, napríklad jabloň alebo čerešňa, pretože u každého druhu je to iné a skutočne je veľmi zavádzajúce zovšeobecňovať tvoje skúsenosti napríklad z jabloní na višne, keďže je to niečo celkom iné.
[B]Uvediem ešte ktoré ovocné druhy by som odporučil spravokoreniť: Aronia, Amelanchier, Actinidie, vinič odolný na filoxeru, ríbezle, egreše odolné voči americkej múčnatke, liesku, višňu, jedlé gačtany, za určitých okolností aj jablone prípadne hrušky ale pri týchto nie vždy. Určite nie tie, ktoré sú štepené na semenáči alebo bujne rastúcom podpníku. Tiež nemá význam u odrôd, ktoré nemajú dobrú koreňovú sústavu...[/B]
Nemá význam v súčastnosti pri slivkách ktoré nie sú odolné voči šárke, pri broskyniach, marhuliach, orechoch, čerešniach, Hurmi kakoch, Asimínach.
Naposledy upravil wabi : 07.12.10 at 20:15