Vychádzala som z metodického pokynu MF k uplatňovaniu stanovení § 19-21 zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty, ktoré sme tu už niekoľkokrát rozoberali. V uvedenom pokyne na str. 19, je aj s príkladmi rozpitvaný § 20 zákona, kde sa rieši aj situácia ak je faktúra vystavená pred dodaním tovaru. Mám tu daňovú kontrolu, tak som na nich hodila smutnú tváričku, že si neviem rady. Takže: mám sa riadiť § 20 odst. 1 pismeno a - teda daňová povinnosť mi vzniká 15. deň mesiaca nasledujúceho po dodaní tovaru, v prípade, že nemám doklad o preprave, nakoľko ju zabezpečoval dodávateľ. Keby som si prepravu zabezpečovala ja, mala by som CMR-ku s dátumom, vedela by som dokázať dátum dodania. Mám zmiešané pocity, pretože pani "daňová" mi povedala, že osobne by sa metodickými pokynmi moc neriadila, že prvoradý je zákon. Len keby bol aspoň jeden zákon dokonalý. Vzdávam to a čakám na 15.12.
Dodaciu podmienku DDU sme tu rozoberali z toho dôvodu, že nie všetko, čo sa kúpi z EÚ je nadobudnutím tovaru. Ak dodávateľ z ČR nakúpi tovar z tretích krajín bez preclenia, uskladní ho na colnom sklade a potom predá do SR s dodacou podmienkou DDU, vzniká slovenskému subjektu povinnosť viesť colné konanie. Preto si treba zistiť pôvod tovaru a dôvod dodacej podmienky DDU (s dodaním clo nezaplatené).