Planujem stavat bungalov s plochou strechou, zastavana plocha cca 150m2, plus garaz/dielna cca 60m2. Lokalita Marianka. Pozemok mierny sklon, doska bude vsak v rovine. Po dlhom hladani uvazujem nad systemom monolitnych betonovych stien s hrubkou 15cm, vonkajsie zateplenie EPS 25cm, na monolitnej streche 40cm EPS plus zelena nepochodzna strecha so substratom hrubky 15cm. Do zakladov ratam 20cm XPS a na to monolitnu ZB dosku 15cm, pod steny ako oddelenie tepelneho mostu penove sklo alebo tvarnice Novomur. Zakladove pasy olepene 10cm XPS. Orientacia hlavnych (vacsich) 3-sklookien na juh, vykurovanie priamovyhrevnou elektrickou podlahovkou v dennych priestoroch, salavymi ziaricmi v nocnych (v spalniach budu koberce, preto nie podlahovka), plus rekuperacia s moznym doohrevom a pripadne zemnym registrom nasavania. Ohrev TUV v hlavnej kupelni, ktora prilieha ku kuchyni mensim el. bojlerom, v dennej kupelni prietokovym ohrievacom - eliminuju sa tym rozvody TUV po dome.
V Cechach su priekopnici, co stavaju betonove monolity systemom horizontalne posuvneho preglejkoveho bednenia z vnutornej strany a strateneho bednenia z EPS z vonkajsej strany (p. Halada na tzb-info.cz). Je to vsak vraj narocne na svojpomocnu vystavbu. Ja uvazujem zvnutra vybudovat stratene debnenie z preglejky (cca 10e/m2) (alebo OSB), pripevnit trubky a skrinky na rozvody elektro, a zvonka na 15cm rozpery priklopit 25 cm EPS, spojit to zavitovymi tycami a v dvoch alebo troch vrstvach tam navibrovat po celom obvode beton. Potom stojky, debnenie na strechu, a vyliat monolit strechu. Cas hrubej stavby by mohol byt do 1 tyzdna.
Este som nerobil presne vypocty, ale malo by to byt na spodnej hranici NED, takmer EPD.
Mate niekto rady, navrhy, skusenosti, kritiku? Pomozu aj tipy na firmy, ktore robia betonove stavby, pripadne materialy, na ktore by bolo dobre sa pozriet.
Vopred vravim, ze betonove tvarnice som predbezne zavrhol, lebo sa do nich budu tazko rezat vnutorne rozvody (je to krehke), a deravu tehlu zase kvoli hrubke steny. Z ytongu som povodne stavat chcel, ale dom je pri ceste a snazim sa to maximalne odhlucnit. Koncepcia je jasna - tazka akumulacna stavba s maximalnym zateplenim. V zime sa bude prikurovat malymi kachlami (cca 5kW) - teplo by mala rozviest rekuperacia. V lete sa nebude chladit, ale tienit - na juznej fasade horizontalnym previsom cca 1,2m, plus vonkajsimi alu zaluziami.