Zavrieť

Porady

vianocne kolaciky

Mäkké medovníčky

1000 g hladkej múky, 400 g práškového cukru, 400 g medu, 4 stredne veľké vajíčka, 2 lyžičky sódy bikarbóny, 3 lyžice medovníkových korenín (z dávky má byť 1,5 lyžice škorice, nepatrné množstvo badiánu, rovnomerné množstvo anízu, klinčekov a feniklu -spolu 1,5 lyžice)

Múku zmiešame s cukrom, sódou bikarbónou a preosiatymi koreninami a celé preosejeme. V zmesi urobíme jamku, prilejeme tekutý med a rozšľahané vajíčka. Vypracujeme cesto, vložíme ho do nádoby najlepšie z jenského skla a prikryté necháme zrieť najmenej 2 dni. Potom ho na pomúčenej doske premiesime a rozvaľkáme na potrebnú hrúbku: na menšie tvary stačí hrúbka 2-3 mm, na väčšie tvary je potrebná hrúbka 3-4 mm. Medovníčky kladieme na plech potretý tukom Cera. Pečieme asi 10 minút pri teplote cca 200 °C.



Linecké koláčiky

2 a 1/3 hrnčeka hladkej múky, 1 celé maslo (250 g), 3/4 hrnčeka práškového cukru, 3 žĺtky, 1 vrecúško vanilkového cukru, šťavu a postrúhanú kôru z citróna, hladkú múku na posypanie dosky, pikantnú marmeládu, tuk na vymastenie plechu.

Múku zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a citrónovou šťavou a kôrou. Pridáme mäkké maslo a žĺtky a vypracujeme cesto, ktoré by malo byť vláčne. Zabalíme ho do mikroténovej fólie a necháme cesto v chladničke najmenej hodinu odpočinúť. Potom z cesta vyvaľkáme na pomučenej doske plát asi 3 milimetre hrubý a formičkami rôznych tvarov vykrajujeme napríklad hviezdičky, kolieska, zvončeky a podobne, ktoré opatrne poukladáme na tukom vymastený plech. Pomaly pečieme v stredne vyhriatej rúre, až do bledohnedého (zlatistého) zafarbenia. Vychladnuté koláčiky zlepíme marmeládou, najlepšie ríbezľovou alebo jahodovou


Linecké hviezdičky bez vajec

200 g hladkej múky, 140 g tuku, 60 g orechov, 50 g cukru, vanilkový cukor, na špičku noža soli, lekvár.

Do múky pridáme preosiaty cukor pomleté orechy, vanilkový cukor tuk. Vypracované cesto necháme v chlade stuhnúť, potom ho natenko rozvaľkáme asi na 4 mm, povykrajujeme z neho hviezdičky, poukladáme na pomastený pleca upečieme. Hotové spájame lekvárom a posypeme vanilkovým cukrom. Do polovice surových hviezdičiek môžeme vykrojiť malé kolieska. Môžeme ich upraviť tak, že surové potrieme rozmiešaným vajcom, posypeme posekanými orechmi a hotové len pocukrujeme a nespájame.


Chonek lejkech (medovník)

350 g hladkej múky, 200 g cukru, 10 vajec, 1/2 vrecúška prášku do pečiva, 200 g medu.

Z bielkov a cukru ušľaháme tuhý sneh, pridáme žĺtky a miešame. K vyšľahaným vajciam za stáleho miešania pridávame preosiatu múku a prášok do pečiva. Nakoniec prilejeme rozpustený a vychladnutý med. Masu dáme do tukom vymastenej a pergamenovým papierom vyloženej tortovej formy. Pri teplote 200 stupňov Celzia pečieme asi 40 minút.



Vianočný datľový nákyp

Datle, mlieko, maslo, práškový cukor, vajce, polohrubú múku, sódu bikarbónu, škoricu, orechy, banány. Na polevu: kryštálový cukor, vodu, šľahačkovú smotanu.

Datle posekáme a varíme v mlieku do zmäknutia. Po vychladnutí primiešame sódu, maslo, cukor, vajce a vymiešame na hladký krém. Pridáme múku, škoricu, orechy, banány. Zmes vylejeme do vymastenej a vysypanej formy a dáme piecť. Z cukru, vody pripravíme karamel. Keď je už hustý a hnedý, pridáme 4 lyžice vody a smotanu. Necháme prevrieť a za stáleho miešania schladíme na teplotu a si 35 stupňov Celzia. Polevu nalejeme na upečený nákyp


Vianočné prekvapenie

4 jablká, 4 lyžice brusnicového džemu, 300 g hladkej múky, 250 g masla, 250 g netučného tvarohu, 1 vajce, strúhané mandle, práškový cukor.

Múku preosejeme. Zmäknuté maslo zmiešame s tvarohom, postupne pridávame múku a vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme a pokrájame na štvorce. Jablká ošúpeme, odstránime jadrovník a naplníme džemom. Jablko položíme na štvorec cesta a opatrne prehneme. Takto pripravené balíčky poukladáme na plech. Potrieme ich rozšľahaným vajcom, posypeme mandľami a upečieme v rúre rozohriatej na 220 stupňov Celzia. Upečené jablká pocukrujeme.


Vianočné kvety

230 g hladkej múky, 70 g práškového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, 140 g masla, 1 žĺtok, 1 lyžicu rumu, citrónovú šťavu, tuk na vymastenie formičiek. Krém alebo šľahačku, ako plnku.

Do preosiatej múky pridáme práškový a vanilkový cukor, zmäknutý a na menšie kúsky pokrájaný tuk, žĺtok, rum a citrónovú šťavu. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré vyvaľkáme na plát hrubý asi 4 mm. Formičkou vykrajujeme kvetinky alebo hviezdičky. Vložíme ich do formičiek na košíčky, zľahka vymastených tukom. V nich ich ešte vytvarujeme (okraje nadvihneme) a v mierne vyhriatej rúre upečieme. Vychladnuté pečivo ozdobíme tak, že do stredu kvetu nastriekame šľahačku alebo krém a pridáme kúsok kandizovaného ovocia.


Katkin koláč

350 g hladkej múky, 350 g práškového cukru, 6 vajec, 1 vrecúško prášku do pečiva, 2 dl oleja, 3 pochúťkové kyslé smotany, 3 vrecúška vanilkového cukru, 1 vrecúško pudingového prášku ‘Zlatý klas’, mlieko, čokoládu.

Vajcia vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, olej a zmiešame. Na pekáč dáme 3/4 cesta a do zvyšku primiešame kakao. Z kakaového cesta kladieme na biele cesto 6 kôpok. Zalejeme to pudingom a upečieme. Na vrch koláča dáme kyslú smotanu, ktorú posypeme strúhanou čokoládou.


Toffife po domácky

1 konzervu sladeného kondenzovaného mlieka, 125 g masla, 200 g čokolády 100 stuženého tuku (napríklad Hera), 100 g stuženého tuku bez vody (napríklad Cera), 2 lyžice kakaa, vrecúško mandlí alebo lieskových orieškov.

Zatvorenú konzervu dáme do hrnca s vodou, privedieme do varu a varíme 2 hodiny. Po vychladnutí konzervu otvoríme a skaramelizované mlieko vymiešame s maslom. Stužený tuk, jeden i druhý, rozpustíme s čokoládou a primiešame kakao. Takto pripravenú čokoládu nalievame do mištičiek a keď je ešte čokoláda mäkká, dáme do stredu lyžičku plnky z kondenzovaného mlieka a masla. Do stredu vtlačíme mandľu alebo lieskový oriešok.


Figové guľky

250 g fíg, 200 g vlašských orechov, 2 lyžice rumu, 2 pomaranče, 100 g horkej čokolády.

Orechy pomelieme. Horkú čokoládu postrúhame. Figy pokrájame na drobno (nezabudneme vyrezať tvrdú stopku). Figy zmiešame s orechmi, rumom a vytlačenou šťavou z pomarančov. Po vychladnutí z hmoty tvarujeme guľky, ktoré vyváľame v postrúhanej čokoláde.


Ježiškova torta so snehovými vločkami

100 g masla, 200 g maslových sušienok, 6 plátkov želatíny, 500 g smotanového syra (mascarpone), 200 g cukru, 4 lyžice medu, 6 lyžíc citrónovej šťavy, 2 dl smotany na šľahanie, 1 vrecúško vanilkového cukru, 100 g snehového pečiva, škoricu, práškový cukor.

Tuk rozpustíme, sušienky rozdrobíme a rozmiešame. Rovnomerne rozložíme do tortovej formy a mierne postláčame. Necháme v chladničke odstáť. 6elatínu namočíme do studenej vody. Smotanový syr a cukor vyšľaháme, dochutíme medom, škoricou a citrónovou šťavou. Želatínu vyžmýkame, potom roztopíme v malom množstve horúcej vody, zmiešame s tromi lyžicami syrovej hmoty a potom zmiešame s ostatným krémom. Krém navrstvíme na korpus a dáme na tri hodiny do chladničky. Smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom a navrstvíme na syrový krém. Vrch posypeme rozdrveným snehovým pečivom a posypeme škoricou a práškovým cukrom.


Orechové mušle

250 g hladkej múky, 250 g masla, 3 žĺtka, 5 lyžíc bieleho vína. Plnka: 120 g mletých orechov, 2 bielka, 150 g práškového cukru.

Múku z miešame so zmäknutým maslo, žĺtkami a vínom. Orechy, bielka a práškový cukor zľahka premiešame. Cesto rozvaľkáme a povykrajujeme kolieska. Na koliesko položíme kôpku plnky, koliesko preložíme na polovicu, potrieme žĺtkom. Upečieme. Po vychladnutí môžeme ozdobne pokvapkať roztopenou čokoládou




Perníková roláda

200 g hladkej múky, 1,5 lyžičky medu, 1 vajce, 90 g práškového cukru, na hrot noža sódy bikarbóny, škoricu, klinčeky, citrónovú kôru. Plnka: slivkový lekvár, 200 g posekaných orechov, 55 g hrozienok, 100 g čokolády.

Zo surovín spracujeme cesto a necháme ho asi 4 hodiny odstáť. Cesto rozvaľkáme, potrieme lekvárom, posypeme posekanými orechmi, hrozienkami a posekanou čokoládou. Zvinieme do rolády, potrieme vajcom a dáme piecť na pomastený plech. Po vychladnutí pokrájame na tenké plátky.


Drážďanská štóla

750 g hladkej múky, 75 g droždia, 2,5 dl vlažného mlieka, 150 g práškového cukru, 1/2 lyžičky soli, postrúhanú citrónovú kôru z jedného citróna, 1/2 lyžičky koriandra, 300 g mäkkého masla, 500 g hrozienok, 500 g nadrobno posekanej kandizovanej citrónovej kôry, 150 g posekaných mandlí. Na posypanie: 2 vrecúška vanilkového cukru, práškový cukor.

Z múky, droždia, mlieka, cukru, masla, štipky soli, postrúhanej kôry vypracujeme cesto a necháme vykysnúť asi 30 minút. Po vykysnutí pridáme koriander, hrozienok, kandizovanej kôry a posekaných mandlí. Opäť necháme kysnúť asi 45 minút. Po vykysnutí rozvaľkáme na hrúbku asi 4 cm. Ovál preložíme tak, aby spodné cesto prečnievalo. Počas pečenie potierame maslom a po upečení dobre potrieme maslom. Posypeme cukrom s vanilkovým cukrom.



Pravý vianočný čaj

0,5 l vody, 5 klinčekov, šúľok celej škorice, pár zrniek kardamonu, 3 lyžice medu, 5 až 6 lyžičiek dobrého čierneho čaju, 1 l vody.

Pol litra vody s korením varíme asi 20 minút pozvoľným varom, odstavíme a pridáme med. Do kanvice nasypeme čierny čaj, zalejeme litrom vriacej vody a necháme 5 minút lúhovať. Šálky naplníme do polovice koreneným nálevom a dolejeme horúcim čajom.


Vianočník

400 g hrubej muky, 6 lyžíc kakaa, kandizované ovocie, hrozienka, 100 g nahrubo posekaných vlašských orechov, 1/2 vrecúška prášku do pečiva, citrónovú kôru, 6 vajec, 240 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 150 g masla alebo rastlinného tuku.

Zmäknuté maslo alebo tuk vymiešame so žĺtkami, postupne pridávame strúhanú citrónovú kôru, vanilkový cukor, hrozienka, nadrobno posekané kandizované ovocie, orechy, kakao, tuhý sneh z bielok a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej obdĺžnikovej formy a pečieme asi 30 minúť. O tom, či je chlebík upečený sa presvedčíme tak, že doň pichneme ihlicu a ak sa na ňu cesto nelepí, môžeme ho vybrať z rúry. Hotový chlebíček necháme vychladnúť, vyklopíme z formy a posypeme práškovým cukrom.


Nepečená roláda s účinkami afrodziaka

250 g práškového cukru, 250 g stuženého tuku, 3 vajcia, 5 lyžíc kakaa, 100 g posekaných orechov, 100 g hrozienok, 100 sušených sliviek, 50 g horkej čokolády, 4 tortové oblátky.

Tuk nahrejeme, pokrájame, pridáme cukor, vajcia a nad parou miešame dovtedy, kým zmes nezačne hustnúť. Za stáleho miešania pridáme kakao, orechy, posekané sušené slivky, hrozienka, čokoládu, polámané oblátky a dobre premiešame. Vyberieme z hrnca nad parou a necháme mierne ochladnúť. Hmotu rozdelíme na 4 časti, vytvarujeme do valcov a tuho zavinieme do alobalu, alebo fólie. Necháme v chladničke do druhého dňa. Krájame šikmým rezom na úhľadné kolieska.
Usporiadat
velvet velvet

velvet je offline (nepripojený) velvet

nela88 Pozri príspevok
V alobale to treba nechať stále, dokiaľ to nezjete. to vydrží aj 2 mesiace. A preto, lebo v alobale to zmäkne. Vybaliť treba až pred zjedením.
Ďakujem
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

tamara Pozri príspevok
vidim, ze tu sa to len tak hemži sikovnými cukrarkami, tak poprosim o radu, moja rodina velmi lubi medvedie labky, tak som si prevcerom urobila cesto a vcera som sa pustila do pecenia...a ake bolo moje prekvapenie, ked tie labky nie a nie z tych misticiek ist von, no co vam budem hovorit, trieskali sme cela rodina a zo 70 upecených zostalo tak zo 15 pouzitelnych...misky som nemastila, iba vysypala mukou,ako mi bolo poradene.....budem za kazdu radu vdacna...
misticky na dlabky musia byt ciste!!!!!!!
nemastit,nemucit!!!
ale vyklapat este ked su horuce-treba si to chytit do utierky alebo niecoho aby nepalili prsty.trochu silnejsie buchnut-aj 2-3 razy ale zarucene vypadnu.
a este lepsie vypadavaju aj vtedy,ked formicky nie su preplnene-take plne sa nevyklepavaju lahko.
studene sa uz vyklapaju tazko,niekedy sa ani nevyklopia.
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

pyton Pozri príspevok
Ja áno. Ja ich hneď vyumývam a do sucha papierovou utierkou vyutieram, takže potom opäť...Ale možno to funguje aj s tým jedným natretím...
Ešteže som nevedela o tej rade, inak neviem neviem...:p
tak to mas teda pracny recept!!!!medzi pecenim umyvat,je to drina,nie radost.
ja po prvom pouziti formicky len poutieram suchou utierkou do cista a sucha a plnim znova-bez mastenia,bez vysypania.
myslim,ze netreba zvlastny recept.skusila som uz vsetky mozne z internetu aj tie moje a rodinne,poskusane.pri vsetkych to fungovalo.
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

tamara Pozri príspevok
baby, ako tak rozmyslam, v tom mojom recepte nie je vajce..moze to byt preto?????
tym to nie je.vo vsetkych receptoch na dlabky nie je vajce,len v niektorych.
Naposledy upravil osky : 09.11.09 at 13:59
0 0
asedma asedma

asedma je offline (nepripojený) asedma

Laura1 Pozri príspevok
...a mám zase ten istý problém! Vysypala som formičky na labky múkou a nemohla som ich vyklopiť!
Sľúbila som vnúčikovi medvedie labky a asi z toho nič nebude.
..no tak budu gulky, alebo puncove..co uz a preco si ich nenamastila ?
0 0
babi2 babi2

babi2 je offline (nepripojený) babi2

Laura1 Pozri príspevok
...a mám zase ten istý problém! Vysypala som formičky na labky múkou a nemohla som ich vyklopiť!
Sľúbila som vnúčikovi medvedie labky a asi z toho nič nebude.
ja robím labky podľa receptu po mojej mame:
28 dkg hladkej múky
12 dkg masla
10 dkg pomletých orechov
10 dkg cukru
trochu tlčených klinčekov a škorice
1 vajce
trochu rumu (nemusí byť) ja dávam
kakao (tiež nemusí byť) tiež dávam
vypracovať cesto a plniť formičky, ani ich nevysýpam múkou, ani nemastím a dajú sa krásne vyklopiť, po vyklopení obaľujem v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým, podľa mňa je dôležité, aby boli dobre prepečené, cesto nesmie zostať mokré.
0 0
Laura1 Laura1

Laura1 je offline (nepripojený) Laura1

žena v "najlepšom veku" čerstvá stará mama ...viac
Ďakujem za recept, ale už som upiekla 2 várky, prvý krát som formičky poumývala aj so saponátom, druhý krát len horúcou vodou, vysypala som formičky múkou a mám iba vyškrabkanú hmotu. Teraz hľadám, aké guličky z nich spraviť - škoda surovín... Možno zajtra spravím labky podľa Tvojho receptu, ale priznám sa, že sa bojím.
0 0
wagner wagner

wagner je offline (nepripojený) wagner

Laura1 Pozri príspevok
Ďakujem za recept, ale už som upiekla 2 várky, prvý krát som formičky poumývala aj so saponátom, druhý krát len horúcou vodou, vysypala som formičky múkou a mám iba vyškrabkanú hmotu. Teraz hľadám, aké guličky z nich spraviť - škoda surovín... Možno zajtra spravím labky podľa Tvojho receptu, ale priznám sa, že sa bojím.
Prečo si formičky najprv nevymastila a až potom si mala vysypať múkou. Vieš, iba sa Ti čudujem, že sa Ti to stalo na vianoce a nepoučila si sa. Zase sa Ti to stalo .Buď zmeň recept, alebo tie formičky vymasti a potom vysyp múkou - možno budeš mať po probléme a nemusíš lamentovať.
0 0
Laura1 Laura1

Laura1 je offline (nepripojený) Laura1

žena v "najlepšom veku" čerstvá stará mama ...viac
Je to trochu inak. Labky som dávnejšie nepiekla - až raz mi tu na porade niekto radil, že mám vysypať formičky len múkou a vtedy sa mi dali krásne vyklopiť. Potom zo 3 roky som ich nerobila a teraz som si spomenula na tú radu... a nevyšlo mi to.
0 0
babi2 babi2

babi2 je offline (nepripojený) babi2

Ja ich pečiem 8-12 min., záleží od veľkosti formičiek a ako hrubo sú naplenené, na 180 - 190 °C, keď sa Ti bude zdať, že už sú upečené, tak jednu vyber a skús vyklopiť, ťuknúť o tanier s cukrom, ak nepôjde tak nechaj ešte minútu-dve piecť. Neviem ako by som ešte poradila, ja naozaj nikdy formičky nemažem ani múkou nevysypávam a idú ľahko vyklopiť. Cesto treba vymiesiť ručne, nie robotom.
0 0
Laura1 Laura1

Laura1 je offline (nepripojený) Laura1

žena v "najlepšom veku" čerstvá stará mama ...viac
Babi, ďakujem, dnes som ich spravila, žabky a zajačiky samé skákali z formičiek.
1 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať