Zavrieť

Porady

vianocne kolaciky

Mäkké medovníčky

1000 g hladkej múky, 400 g práškového cukru, 400 g medu, 4 stredne veľké vajíčka, 2 lyžičky sódy bikarbóny, 3 lyžice medovníkových korenín (z dávky má byť 1,5 lyžice škorice, nepatrné množstvo badiánu, rovnomerné množstvo anízu, klinčekov a feniklu -spolu 1,5 lyžice)

Múku zmiešame s cukrom, sódou bikarbónou a preosiatymi koreninami a celé preosejeme. V zmesi urobíme jamku, prilejeme tekutý med a rozšľahané vajíčka. Vypracujeme cesto, vložíme ho do nádoby najlepšie z jenského skla a prikryté necháme zrieť najmenej 2 dni. Potom ho na pomúčenej doske premiesime a rozvaľkáme na potrebnú hrúbku: na menšie tvary stačí hrúbka 2-3 mm, na väčšie tvary je potrebná hrúbka 3-4 mm. Medovníčky kladieme na plech potretý tukom Cera. Pečieme asi 10 minút pri teplote cca 200 °C.



Linecké koláčiky

2 a 1/3 hrnčeka hladkej múky, 1 celé maslo (250 g), 3/4 hrnčeka práškového cukru, 3 žĺtky, 1 vrecúško vanilkového cukru, šťavu a postrúhanú kôru z citróna, hladkú múku na posypanie dosky, pikantnú marmeládu, tuk na vymastenie plechu.

Múku zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a citrónovou šťavou a kôrou. Pridáme mäkké maslo a žĺtky a vypracujeme cesto, ktoré by malo byť vláčne. Zabalíme ho do mikroténovej fólie a necháme cesto v chladničke najmenej hodinu odpočinúť. Potom z cesta vyvaľkáme na pomučenej doske plát asi 3 milimetre hrubý a formičkami rôznych tvarov vykrajujeme napríklad hviezdičky, kolieska, zvončeky a podobne, ktoré opatrne poukladáme na tukom vymastený plech. Pomaly pečieme v stredne vyhriatej rúre, až do bledohnedého (zlatistého) zafarbenia. Vychladnuté koláčiky zlepíme marmeládou, najlepšie ríbezľovou alebo jahodovou


Linecké hviezdičky bez vajec

200 g hladkej múky, 140 g tuku, 60 g orechov, 50 g cukru, vanilkový cukor, na špičku noža soli, lekvár.

Do múky pridáme preosiaty cukor pomleté orechy, vanilkový cukor tuk. Vypracované cesto necháme v chlade stuhnúť, potom ho natenko rozvaľkáme asi na 4 mm, povykrajujeme z neho hviezdičky, poukladáme na pomastený pleca upečieme. Hotové spájame lekvárom a posypeme vanilkovým cukrom. Do polovice surových hviezdičiek môžeme vykrojiť malé kolieska. Môžeme ich upraviť tak, že surové potrieme rozmiešaným vajcom, posypeme posekanými orechmi a hotové len pocukrujeme a nespájame.


Chonek lejkech (medovník)

350 g hladkej múky, 200 g cukru, 10 vajec, 1/2 vrecúška prášku do pečiva, 200 g medu.

Z bielkov a cukru ušľaháme tuhý sneh, pridáme žĺtky a miešame. K vyšľahaným vajciam za stáleho miešania pridávame preosiatu múku a prášok do pečiva. Nakoniec prilejeme rozpustený a vychladnutý med. Masu dáme do tukom vymastenej a pergamenovým papierom vyloženej tortovej formy. Pri teplote 200 stupňov Celzia pečieme asi 40 minút.



Vianočný datľový nákyp

Datle, mlieko, maslo, práškový cukor, vajce, polohrubú múku, sódu bikarbónu, škoricu, orechy, banány. Na polevu: kryštálový cukor, vodu, šľahačkovú smotanu.

Datle posekáme a varíme v mlieku do zmäknutia. Po vychladnutí primiešame sódu, maslo, cukor, vajce a vymiešame na hladký krém. Pridáme múku, škoricu, orechy, banány. Zmes vylejeme do vymastenej a vysypanej formy a dáme piecť. Z cukru, vody pripravíme karamel. Keď je už hustý a hnedý, pridáme 4 lyžice vody a smotanu. Necháme prevrieť a za stáleho miešania schladíme na teplotu a si 35 stupňov Celzia. Polevu nalejeme na upečený nákyp


Vianočné prekvapenie

4 jablká, 4 lyžice brusnicového džemu, 300 g hladkej múky, 250 g masla, 250 g netučného tvarohu, 1 vajce, strúhané mandle, práškový cukor.

Múku preosejeme. Zmäknuté maslo zmiešame s tvarohom, postupne pridávame múku a vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme a pokrájame na štvorce. Jablká ošúpeme, odstránime jadrovník a naplníme džemom. Jablko položíme na štvorec cesta a opatrne prehneme. Takto pripravené balíčky poukladáme na plech. Potrieme ich rozšľahaným vajcom, posypeme mandľami a upečieme v rúre rozohriatej na 220 stupňov Celzia. Upečené jablká pocukrujeme.


Vianočné kvety

230 g hladkej múky, 70 g práškového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, 140 g masla, 1 žĺtok, 1 lyžicu rumu, citrónovú šťavu, tuk na vymastenie formičiek. Krém alebo šľahačku, ako plnku.

Do preosiatej múky pridáme práškový a vanilkový cukor, zmäknutý a na menšie kúsky pokrájaný tuk, žĺtok, rum a citrónovú šťavu. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré vyvaľkáme na plát hrubý asi 4 mm. Formičkou vykrajujeme kvetinky alebo hviezdičky. Vložíme ich do formičiek na košíčky, zľahka vymastených tukom. V nich ich ešte vytvarujeme (okraje nadvihneme) a v mierne vyhriatej rúre upečieme. Vychladnuté pečivo ozdobíme tak, že do stredu kvetu nastriekame šľahačku alebo krém a pridáme kúsok kandizovaného ovocia.


Katkin koláč

350 g hladkej múky, 350 g práškového cukru, 6 vajec, 1 vrecúško prášku do pečiva, 2 dl oleja, 3 pochúťkové kyslé smotany, 3 vrecúška vanilkového cukru, 1 vrecúško pudingového prášku ‘Zlatý klas’, mlieko, čokoládu.

Vajcia vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, olej a zmiešame. Na pekáč dáme 3/4 cesta a do zvyšku primiešame kakao. Z kakaového cesta kladieme na biele cesto 6 kôpok. Zalejeme to pudingom a upečieme. Na vrch koláča dáme kyslú smotanu, ktorú posypeme strúhanou čokoládou.


Toffife po domácky

1 konzervu sladeného kondenzovaného mlieka, 125 g masla, 200 g čokolády 100 stuženého tuku (napríklad Hera), 100 g stuženého tuku bez vody (napríklad Cera), 2 lyžice kakaa, vrecúško mandlí alebo lieskových orieškov.

Zatvorenú konzervu dáme do hrnca s vodou, privedieme do varu a varíme 2 hodiny. Po vychladnutí konzervu otvoríme a skaramelizované mlieko vymiešame s maslom. Stužený tuk, jeden i druhý, rozpustíme s čokoládou a primiešame kakao. Takto pripravenú čokoládu nalievame do mištičiek a keď je ešte čokoláda mäkká, dáme do stredu lyžičku plnky z kondenzovaného mlieka a masla. Do stredu vtlačíme mandľu alebo lieskový oriešok.


Figové guľky

250 g fíg, 200 g vlašských orechov, 2 lyžice rumu, 2 pomaranče, 100 g horkej čokolády.

Orechy pomelieme. Horkú čokoládu postrúhame. Figy pokrájame na drobno (nezabudneme vyrezať tvrdú stopku). Figy zmiešame s orechmi, rumom a vytlačenou šťavou z pomarančov. Po vychladnutí z hmoty tvarujeme guľky, ktoré vyváľame v postrúhanej čokoláde.


Ježiškova torta so snehovými vločkami

100 g masla, 200 g maslových sušienok, 6 plátkov želatíny, 500 g smotanového syra (mascarpone), 200 g cukru, 4 lyžice medu, 6 lyžíc citrónovej šťavy, 2 dl smotany na šľahanie, 1 vrecúško vanilkového cukru, 100 g snehového pečiva, škoricu, práškový cukor.

Tuk rozpustíme, sušienky rozdrobíme a rozmiešame. Rovnomerne rozložíme do tortovej formy a mierne postláčame. Necháme v chladničke odstáť. 6elatínu namočíme do studenej vody. Smotanový syr a cukor vyšľaháme, dochutíme medom, škoricou a citrónovou šťavou. Želatínu vyžmýkame, potom roztopíme v malom množstve horúcej vody, zmiešame s tromi lyžicami syrovej hmoty a potom zmiešame s ostatným krémom. Krém navrstvíme na korpus a dáme na tri hodiny do chladničky. Smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom a navrstvíme na syrový krém. Vrch posypeme rozdrveným snehovým pečivom a posypeme škoricou a práškovým cukrom.


Orechové mušle

250 g hladkej múky, 250 g masla, 3 žĺtka, 5 lyžíc bieleho vína. Plnka: 120 g mletých orechov, 2 bielka, 150 g práškového cukru.

Múku z miešame so zmäknutým maslo, žĺtkami a vínom. Orechy, bielka a práškový cukor zľahka premiešame. Cesto rozvaľkáme a povykrajujeme kolieska. Na koliesko položíme kôpku plnky, koliesko preložíme na polovicu, potrieme žĺtkom. Upečieme. Po vychladnutí môžeme ozdobne pokvapkať roztopenou čokoládou




Perníková roláda

200 g hladkej múky, 1,5 lyžičky medu, 1 vajce, 90 g práškového cukru, na hrot noža sódy bikarbóny, škoricu, klinčeky, citrónovú kôru. Plnka: slivkový lekvár, 200 g posekaných orechov, 55 g hrozienok, 100 g čokolády.

Zo surovín spracujeme cesto a necháme ho asi 4 hodiny odstáť. Cesto rozvaľkáme, potrieme lekvárom, posypeme posekanými orechmi, hrozienkami a posekanou čokoládou. Zvinieme do rolády, potrieme vajcom a dáme piecť na pomastený plech. Po vychladnutí pokrájame na tenké plátky.


Drážďanská štóla

750 g hladkej múky, 75 g droždia, 2,5 dl vlažného mlieka, 150 g práškového cukru, 1/2 lyžičky soli, postrúhanú citrónovú kôru z jedného citróna, 1/2 lyžičky koriandra, 300 g mäkkého masla, 500 g hrozienok, 500 g nadrobno posekanej kandizovanej citrónovej kôry, 150 g posekaných mandlí. Na posypanie: 2 vrecúška vanilkového cukru, práškový cukor.

Z múky, droždia, mlieka, cukru, masla, štipky soli, postrúhanej kôry vypracujeme cesto a necháme vykysnúť asi 30 minút. Po vykysnutí pridáme koriander, hrozienok, kandizovanej kôry a posekaných mandlí. Opäť necháme kysnúť asi 45 minút. Po vykysnutí rozvaľkáme na hrúbku asi 4 cm. Ovál preložíme tak, aby spodné cesto prečnievalo. Počas pečenie potierame maslom a po upečení dobre potrieme maslom. Posypeme cukrom s vanilkovým cukrom.



Pravý vianočný čaj

0,5 l vody, 5 klinčekov, šúľok celej škorice, pár zrniek kardamonu, 3 lyžice medu, 5 až 6 lyžičiek dobrého čierneho čaju, 1 l vody.

Pol litra vody s korením varíme asi 20 minút pozvoľným varom, odstavíme a pridáme med. Do kanvice nasypeme čierny čaj, zalejeme litrom vriacej vody a necháme 5 minút lúhovať. Šálky naplníme do polovice koreneným nálevom a dolejeme horúcim čajom.


Vianočník

400 g hrubej muky, 6 lyžíc kakaa, kandizované ovocie, hrozienka, 100 g nahrubo posekaných vlašských orechov, 1/2 vrecúška prášku do pečiva, citrónovú kôru, 6 vajec, 240 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 150 g masla alebo rastlinného tuku.

Zmäknuté maslo alebo tuk vymiešame so žĺtkami, postupne pridávame strúhanú citrónovú kôru, vanilkový cukor, hrozienka, nadrobno posekané kandizované ovocie, orechy, kakao, tuhý sneh z bielok a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej obdĺžnikovej formy a pečieme asi 30 minúť. O tom, či je chlebík upečený sa presvedčíme tak, že doň pichneme ihlicu a ak sa na ňu cesto nelepí, môžeme ho vybrať z rúry. Hotový chlebíček necháme vychladnúť, vyklopíme z formy a posypeme práškovým cukrom.


Nepečená roláda s účinkami afrodziaka

250 g práškového cukru, 250 g stuženého tuku, 3 vajcia, 5 lyžíc kakaa, 100 g posekaných orechov, 100 g hrozienok, 100 sušených sliviek, 50 g horkej čokolády, 4 tortové oblátky.

Tuk nahrejeme, pokrájame, pridáme cukor, vajcia a nad parou miešame dovtedy, kým zmes nezačne hustnúť. Za stáleho miešania pridáme kakao, orechy, posekané sušené slivky, hrozienka, čokoládu, polámané oblátky a dobre premiešame. Vyberieme z hrnca nad parou a necháme mierne ochladnúť. Hmotu rozdelíme na 4 časti, vytvarujeme do valcov a tuho zavinieme do alobalu, alebo fólie. Necháme v chladničke do druhého dňa. Krájame šikmým rezom na úhľadné kolieska.
Usporiadat
bef bef

bef je offline (nepripojený) bef

Danka, vďaka za recepty. Niektoré robievam a ďalšie budem skúšať. Ja mám tiež rokmi odskúšaný recept na mäkučké medovníčky. Vyskúšajte.

Medovníčky (hneď mäkké)
Suroviny :
600g hladkej múky
300g práškového cukru
200g medu (nie viac lebo budú tvrdé )
150g masla
3 vajcia
3 lyžičky mletej škorice
2 lyžičky jedlej sódy
4 – 5 klinčekov

strúhaná kôra z jedného citróna

Postup :
Múku cukor, roztopený med, maslo, vajcia, škoricu, sódu, tlčené klinčeky a citrónovú kôru spracujeme na cesto, ktoré cez noc necháme na chladnom mieste. Potom ho vyvaľkáme na hrúbku ½ centimetra a vykrajujeme rôzne tvary a pečieme vo vyhriatej rúre.
Na rýchle zdobenie sa dajú použiť drobučké farebné cukríky alebo čokoládová ryža.
Dobrú chuť.
0 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
DanielaSL DanielaSL

DanielaSL je offline (nepripojený) DanielaSL

Mama troch dospelých detí
Koláčiky na oblátke.

4 bielka
14 dkg práškový cukor
17 dkg čokolády
28 dkg mandlí alebo orechov
oblátky

Vyšľaháme z bielkov sneh , vmiešame cukor , posekané mandle a čokoládu. Oblátky pokrájame na menšie kocky a z hmoty na ne kladieme kôpky. Na suchom plechu zapečieme pri teplote 160°C.
Ja zvyknem do hmoty pridať aj nejaké posekané sušené ovocie.
0 0
dadia1 dadia1

dadia1 je offline (nepripojený) dadia1

ahoj. skusila som tie makke medovníčky.

možem vam ich všetkým odporučit. sú fakt super.
0 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

dadia1
ahoj. skusila som tie makke medovníčky.
možem vam ich všetkým odporučit. sú fakt super.
Už si ich teraz napiekla ?
0 0
Tana74 Tana74

Tana74 je offline (nepripojený) Tana74

Ja robím pravidelne tieto medovníčky a sú super. Posledný-krát sme ich piekli asi pred dvomi týždňami a boli zjedené do dvoch dní. Tiež sú hneď mäkké a u nás z nich veľmi ubúda už počas pečenia.

56 dkg. hladkej múky (ja dávam aspoň polovicu špaldovej alebo celozrnej),
20 - 30 dkg práškového cukru (dávam menej a stačí),
12 dkg medu,
4 vajcia,
1 lyžička sódy bikarbóny,
1 lyžička prášku do perníka,
trocha škorice, podrvené klinčeky.


Vypracujeme cesto a necháme 24 hod. v chlade odpočinúť. Na druhý deň rozvaľkáme a vytvárame rôzne tvary. Potrieme žĺtkom a upečieme. Ja ich pečiem 5 minút.
0 0
matafe matafe

matafe je offline (nepripojený) matafe

Musím povedať, že tými receptami ste ma „naštartovali“ a aj ja som už oprášila môj osvedčený recept na medovníčky, tak sa s vami oň podelím. Na záver prikladám aj nejaké výsledky mojej práce.

Chutné medovníčky

Čo potrebujeme ?
3 vajíčka
200g práškového cukru
6 lyžíc rozpusteného medu
100g margarínu (Palmarín alebo Hera)
600g hladkej múky
1 lyžička sódy bikarbóny
1 lyžička prášku do medovníka
1,5 lyžičky škorice
1 lyžička rozdrvených a preosiatych klinčekov
vajíčko na potretie medovníčkov
tuk na vymastenie plechu

Ako na to ? Vajíčka, margarín a práškový cukor dobre vymiešame, potom pridáme med a korenie. Do preosiatej múky primiešame sódu bikarbónu, prášok do medovníkov, vlejeme vymiešanú tekutú zmes a rukou spracujeme cesto. Cesto zabalíme do mikroténovej fólie a na 12-24 hodín ho necháme odležať v chladničke. Asi 2 hodiny pred pečením ho z chladničky vyberieme. Cesto premiesime a na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku cca 3-4mm a vykrajujeme rôzne tvary. Ukladáme na vymastený plech, potrieme vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote cca 225 stupňov.


Poznámočky:
Po vytiahnutí z rúry medovníčky pre lepší lesk ešte horúce opäť potriem vajíčkom.
Poslednú dobu sa mi nedarí kúpiť prášok do medovníkov, preto ho nahrádzam práškom do pečiva., neodporúčam ako náhradu použiť prášok do perníkov, lebo potom z toho vznikajú perníčky a nie medovníčky.
Tieto medovníčky majú krátku trvácnosť, vždy musím niečo schovať, aby ostalo aj na Vianoce. A piesť medovníčky potajomky, aby o nich nik nevedel sa doma nedá, lebo vtedy vonia celý byt

V zdobení medovníčkov sa medze nakladú , no a tu by som chcela porosiť, či máte nejaký zaručený recept na dobrú zmes(bielko, cukor), ktorou sa zdobie medovníčky. Mne sa skoro dobrá podarila iba raz, aj to už neviem ako.
PICT0045_resize.JPG  
0 0
symona symona

symona je offline (nepripojený) symona

aj samostatne aj zárobkovo činná ...viac
Tu je poleva na medovníčky, tak ako mi ju poradili moje kolegyne:
140 g dvakrát jemne preosiateho práškového cukru, 1 bielok, trošku citrónovej šťavy, všetko spolu vymiešať tak, aby sa poleva ťahala. A potom už len trpezlivosť a veľa fantázie pri zdobení.

Symona
0 0
Simonab Simonab

Simonab je offline (nepripojený) Simonab

Aj ja prispejem dobrými koláčikmi aj keď ich nerobievam len na Vianoce.
Pagáčiky z ovsených vločiek
1 balík ovs. vločiek (
ja dávam pčeničné alebo ražné sú chuťovo lepšie )
1 Hera (rozpustená a vychladnutá )
2 vajcia
10 dg cukru
( ja dávam 2 lyžice medu )
2 lyžice hl. múky
Hrsť orechov najlepšie lieskových
( môžete dať posekané alebo aj celé )
hrsť kokosu
hrsť hrozienok
ja pridávam ešte trochu nasekanej čokolády, sezam prípadne ľanové semiačka, slnečnicové podľa zásob v komore.
Všetko spolu zmiešame a necháme v chlade postáť aby stuhlo.
Pečieme na vymastenom ( alebo nie už neviem ) plechu asi pri 180 stupňoch.
Sú perfektné. Môj otec, keď ich upečiem si ich schováva, aby mu ich nezjedli. A čo je výhodné pre nás večne chudnúce žienky,aj menej kalorické. Mám tu ešte recept na tri-bitky, ale to keď bude viac času a záujem neviem totiž či tu už niečo podobné nebolo.
0 0
ilona ilona

ilona je offline (nepripojený) ilona

Tak to ste mi narobili chute,len ešte toho času aby bolo dostatok na pečenie a vianoce môžu byť.
0 0
tonkat tonkat

tonkat je offline (nepripojený) tonkat

Simonab
Aj ja prispejem dobrými koláčikmi aj keď ich nerobievam len na Vianoce.
Pagáčiky z ovsených vločiek
Robíš z toho nejaké kôpky na plech? Alebo ako?
0 0
Simonab Simonab

Simonab je offline (nepripojený) Simonab

No vidíš to som vám zabudla povedať. Hej robia sa také menšie kôpky na plech. Ono sa to ešte pri pečení trochu zdvihne a rozleje takže aj dostatočné medzery treba nechať.
0 0
Tatiana Tatiana

Tatiana je offline (nepripojený) Tatiana

normálka
symona
Tu je poleva na medovníčky, tak ako mi ju poradili moje kolegyne:
140 g dvakrát jemne preosiateho práškového cukru, 1 bielok, trošku citrónovej šťavy, všetko spolu vymiešať tak, aby sa poleva ťahala. A potom už len trpezlivosť a veľa fantázie pri zdobení.

Symona
Presne to robím takto, ale ešte trošku pridám solamylu, to je preto, aby tá poleva držala na medovníčkoch po celý čas a aby sa po čase neodlúpovala.
0 0
matafe matafe

matafe je offline (nepripojený) matafe

symona
Tu je poleva na medovníčky, tak ako mi ju poradili moje kolegyne:
140 g dvakrát jemne preosiateho práškového cukru, 1 bielok, trošku citrónovej šťavy, všetko spolu vymiešať tak, aby sa poleva ťahala. A potom už len trpezlivosť a veľa fantázie pri zdobení.

Symona
Vďaka za recept, vyskúšam na tohtoročných medovníčkoch, keď sa podarí, tak zdokumentujem a priložím foto.
0 0
maja maja

maja je offline (nepripojený) maja

Ja robievam Medovníkovú roládu každý rok a má veľký úspech.

60 dkg hladkej múky
25 dkg práš.cukru
4 vajcia
10 dkg Hery rozpustiť a pridať do nej 4 lyžice medu
1 prášok do pečiva do perníkov

Spolu zmiesiť, rozdeliť na 3 diely a nechať 24 hod.stáť v chladničke. Každý diel rozvaľkáme na hrúbku 3-4 mm (rolády sú na dlžku plechu), potrieme na tenko sliv. lekvárom a posypeme posekanými orechami, hrozienkami a posekanými želé cukríkmi. Želé cukríky sú najlepšie tie obalené v kryšt.cukre. Pevne stočiť a na vym. pekáči upiecť. Po vychladnutí poliať polevou. Ja jednu roládu bez čokolády dávam do mrazničky, keď sa ohlási nečakaná návšteva je to raz dva hotové...
0 0
Fany Fany

Fany je offline (nepripojený) Fany

Čo sa vám najviac osvedčilo, aby zostali medovníčky mäkké? Ako ich uskladňovať?
0 0
DanielaSL DanielaSL

DanielaSL je offline (nepripojený) DanielaSL

Mama troch dospelých detí
Fany
Čo sa vám najviac osvedčilo, aby zostali medovníčky mäkké? Ako ich uskladňovať?
Pripájam link :
http://www.porada.sk/showthread.php?...ight=pern%EDky

V príspevku 3 sú moje medovníčky , sú mäkké hneď , ale môžeš dať ku nim ešte buď chlieb alebo kúsok jablka. Ja ich dávam do krabice o ktorej tam píšem a vydržia mi mäkkučké dlho. Len názov firmy od ktorej mám tú krabicu má byť správne tak ako píše Kukučka.
0 0
tamara tamara

tamara je offline (nepripojený) tamara

vidim, ze tu sa to len tak hemži sikovnými cukrarkami, tak poprosim o radu, moja rodina velmi lubi medvedie labky, tak som si prevcerom urobila cesto a vcera som sa pustila do pecenia...a ake bolo moje prekvapenie, ked tie labky nie a nie z tych misticiek ist von, no co vam budem hovorit, trieskali sme cela rodina a zo 70 upecených zostalo tak zo 15 pouzitelnych...misky som nemastila, iba vysypala mukou,ako mi bolo poradene.....budem za kazdu radu vdacna...
0 0
tonkat tonkat

tonkat je offline (nepripojený) tonkat

tamara
vidim, ze tu sa to len tak hemži sikovnými cukrarkami, tak poprosim o radu, moja rodina velmi lubi medvedie labky, tak som si prevcerom urobila cesto a vcera som sa pustila do pecenia...a ake bolo moje prekvapenie, ked tie labky nie a nie z tych misticiek ist von, no co vam budem hovorit, trieskali sme cela rodina a zo 70 upecených zostalo tak zo 15 pouzitelnych...misky som nemastila, iba vysypala mukou,ako mi bolo poradene.....budem za kazdu radu vdacna...
ja misky neposypujem ničím, len ich vytriem čistou utierkou. Vyklepávam ich, keď sú ešte teplé.
0 0
bendži bendži

bendži je offline (nepripojený) bendži

my formičky pred prvou várkou pekne vymastíme maslom a vysypeme múkou, potom pri ďalšom naplnení už nerobíme nič.. všetky medvedie labky isli krásne bez problémov von :-)
0 0
pyton pyton

pyton je offline (nepripojený) pyton

Hľadala som recept na VANILKOVÉ ROŽKY a našla som na labužníkovi. Vyzerá byť dobrý a odskúšaný, tak ho sem prikladám. /Je k nemu aj diskusia.../
http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=16493



Křehounké a vyzkoušené vanilkové rohlíčky (pro Eju) (PRA).
kategorie: rohlíčky a kuličky

recept je určen pro 0 osob(y)


Ingredience:
Počet podle velikosti rohlíčků, které dělám malinké.

150 g hladké mouky
20 g moučkového cukru
50 g blanšírovaných, oloupaných a suchých na jemno nastrouhaných mandlí
1 vanilkový cukr
trocha na jemno nastrouhané citronové kůry
110 g másla
1 žloutek

80 g super jemného krystalového cukru (nebo moučkového) s 2 balíčky vanilkového cukru na obalení rohlíčků

Příprava:
Na vál si připravíme prositou mouku, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a mandle. Do toho rozsekáme máslo (můžeme ho nasrouhar na hrubém struhadle), přidáme žloutek a vypracujeme dobře, ale lehce hladké těsto. Zabalené do mikrotenové fólie vložíme těsto na 15min. do chladničky.

Z těsta vyválíme dlouhý váleček a ten nakrájíme na stejné kousky (vyzkoušíme si uválet jeden rohlíček kvůli velikosti kousků) a z těch děláme pomocí rukou malé rohlíčky (vytvářím je ve dlani levé ruky pomocí ruky pravé tak, aby vznikl rohlíček, který je uprosřed baculatější a zužuje se k oboum stranám, ne však do úplné špičky). Rohlíčkům zahnu rožky a položím je na suchý, pečícím papírem vyložený plech (těsto obsahuje dostatečně másla).

Rohlíčky pečeme v předem vyhřáté troubě na 170-180°C podle jejich velikosti (asi 8-10min.). Ke konci pečení jeden rohlíček obrátím a drží-li pohromadě a je-li naspodu slabulínko narůžovělý, rohlíčky jsou upečené. Rohlíčky musí vypadat bíle!

Stáhneme pečící papír s rohlíčky s plechu a nechame je chvíli zchladnout. Potom je ještě taplé obalujeme ve směsi cukru a klademe je na mísu, nebo je uschováme v chladnu ve vzduchotěsné krabici do upotřebení.

P.S. Obvykle peču rohlíčky z trojité dávky. Recept mám ze zápisníku své babičky a sama ho peču od svých 14ti let.

Původní kuchyní tohoto receptu je Česká republika
Autorem receptu je Babi
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať