Zavrieť

Porady

Dan a odvody z prijmu za prenajom v roku 2011

Manzelka prenajima byt za 500 EUR mesacne ako fyzicka osoba. Je nezamestnana a prijem z prenajmu je jej jediny prijem. Vydavky si uplatnuje pausalne 40%. Na zaklade novoprijatych zakonov by ma (a urcite aj dalsich) zaujimalo nasledovne:

1. aky bude vypocet dane z prijmu a odvodov z prenajmu za rok 2011 ak bude manzelka nadalej byt prenajimat ako fyzicka osoba

2. aky bude vypocet dane z prijmu a odvodov z prenajmu za rok 2011 ak bude manzelka prenajimat byt ako SZCO

3. aky bude vypocet dane z prijmu a odvodov z prenajmu za rok 2011 ak budem prenajimat byt ja. Som zamestnanec a platim odvody v maximalnej vyske.

Vopred dakujem.
Usporiadat
Téma je uzavretá.
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

Jana Motyčková Pozri príspevok
Ak mu ZP schváli 0 preddavky, a príjem bude taký, že nemusí robiť DP, tak nemusí robiť ani rzzp a potom nemusí ani nič doplácať. Zamestnanie je v takom prípade zbytočné.
Podľa § 19 ods. 1 písm. b) nemusí robiť ročné zúčtovanie ZP aj taký poistenec, ktorý počas predchádzajúceho kalendárneho roka bol len samostatne zárobkovo činnou osobou a jeho vymeriavací základ nepresiahol úhrn minimálnych základov a nemal príjmy zo zárobkovej činnosti podľa § 10b ods. 1 písm. c) až e). Teda nemal príjmy podľa § 7 a § 8 zákona o dani z príjmu a dividendy.
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Ester plus Pozri príspevok
Podľa §16 odsek 8 písm.c) szčo, ktorá je súčasne zamestnancom, je najviac vo výške určenej sadzobu poistného (§12 ods. 1 písm.c) z trojnásobku priemernej mesačnej mzdy.
Čiže zmienka o tom koľko najmenej tu nie je ako len pri čistej szčo §16 odsek 8 písm.b.
Stale som to nepochopil, sorry. Ak je clovek zamestatny, na TPP, tak nemusi platit preddavky, ani minimum mesacne tych 46 EUR, ale plati iba nejakych 14% (myslim zdravotne odvody) na zaklade rzzp nie? Otazka teraz znie, ci sa to vztahuje na vsetkych, ktori su zamestnani, aj tych, co poberaju min. mzdu ??
Kvaka Kvaka

misomiso Pozri príspevok
Stale som to nepochopil, sorry. Ak je clovek zamestatny, na TPP, tak nemusi platit preddavky, ani minimum mesacne tych 46 EUR, ale plati iba nejakych 14% (myslim zdravotne odvody) na zaklade rzzp nie? Otazka teraz znie, ci sa to vztahuje na vsetkych, ktori su zamestnani, aj tych, co poberaju min. mzdu ??
Zamestnanec, ktorý je zároveň SZČO, si môže určiť ako SZČO nulové preddavky, teda ich neplatí. Za zamestnanca platí zdravotné odvody zamestnávateľ.
Ester plus Ester plus

Ester plus je offline (nepripojený) Ester plus

misomiso skús prečítať príspevok č. 170 tam nájdeš odpoveď na svoju otázku.
misomiso misomiso

Ester plus Pozri príspevok
misomiso skús prečítať príspevok č. 170 tam nájdeš odpoveď na svoju otázku.
Nasiel som tam:

2. Celý rok zamestnanec príjem 200 eur mesačne + celý rok prenájom (szčo) - VZ za rok 100 eur. Keďže szčo aj zamestnanec je celý rok, čistá szčo nebol (ods.8 sa na neho nevzťahuje). Ods. 9 - vymeriavací základ je 200x12+100 = 2500 eur, ale úhrn minimálnych základov (kôli 12 mesiacom szčo) mal byť 329,06x12 =3948,72 eur, čiže VZ bude 3948,72 pritom zo zamestnania bude VZ 2400, a zvyšok 1448,72 bude z VZ zo szčo (prenájmu).

Teda bude platit zdravotne odvody 14% z 1448,72, co je 202,82 ?
misomiso misomiso

Este by ma zaujimalo - ak sa plati najomne x-teho v mesiaci vopred, tak najomne za januar, ktore bolo prevedene v decembri tvori sucast prijmov stareho, ci noveho roka ??
petoo83 petoo83

petoo83 je offline (nepripojený) petoo83

Este by ma zaujimalo ako sa vypocita odvod do ZP(Som zamestnaný).Príjem z prenajmu mám 300€/mesacne-300x12=3600,výdaje skutočné cca 3200€.
Ďakujem
misomiso misomiso

misomiso Pozri príspevok
Este by ma zaujimalo - ak sa plati najomne x-teho v mesiaci vopred, tak najomne za januar, ktore bolo prevedene v decembri tvori sucast prijmov stareho, ci noveho roka ??
Nikto nevie, nikto prenajom neuctuje?
misomiso misomiso

misomiso Pozri príspevok
Tak teraz neviem, ci sa na tomto fore nenajde osoba, ktora pozna odpoved, alebo ste sa ma vsetci rozhodli ignorovat?
Monika Kováčová Monika Kováčová

Monika Kováčová je offline (nepripojený) Monika Kováčová

misomiso Pozri príspevok
príjem v tom roku, kedy bolo nájomné zaplatené... /netýka sa podvojného účtovníctva/
Katarina48 Katarina48

Katarina48 je offline (nepripojený) Katarina48

a ked budem mat prijmy z prenajmu za rok 2011 menej ako 500eur, aj tak sa musim prihlasit do zdravotnej?
misomiso misomiso

Monika Kováčová Pozri príspevok
príjem v tom roku, kedy bolo nájomné zaplatené... /netýka sa podvojného účtovníctva/
Ďakujem šumne.
petoo83 petoo83

petoo83 Pozri príspevok
Este by ma zaujimalo ako sa vypocita odvod do ZP(Som zamestnaný).Príjem z prenajmu mám 300€/mesacne-300x12=3600,výdaje skutočné cca 3200€.
Ďakujem
prosím poradte...dakujem
Kvaka Kvaka

petoo83 Pozri príspevok
prosím poradte...dakujem
Ak si zamestnanec, tak preddavky na ZP z prenájmu nemusíš platiť. Ako si vypočítaš odvody z prenájmu v ročnom zúčtovaní ZP? Príslušnou sadzbou poistného podľa § 12 ods. 1, teda ak nie si invalidný alebo osoba ZŤP, tak 14% z vymeriavacieho základu, ktorým je základ dane z prenájmu delený koeficientom 2,14. No a základ dane z prenájmu je zdaniteľný príjem mínus uplatniteľné výdavky. Máš 3600€ príjem z prenájmu, 500€ máš oslobodených, ostane ti zdaniteľný príjem 3100€. Výdavky máš skutočné naozaj až 3200€?? Podľa zákona o dani z príjmov si môžeš uplatniť výdavky v pomere 3100/3600, čo je 86,11% zo skutočných výdavkov, a je to 2755,5€.
Základ dane z prenájmu bude zdaniteľný príjem mínus uplatniteľný výdavok, čo je 3100-2755,5=344,5€.
VZ na zdravotné odvody je teda 344,5/2,14=160,98€
Odvody budú 22,54€.

Ale ako to s ročným zúčtovaní ZP z prenájmu naozaj, rozhodne sa zrejme novelou.
misomiso misomiso

Apropos - ale ved zakon o zdravotnom poisteni prezident vratil ci nie? Nieco bolo v mediach, ze moze platit najskor od aprila. Takze tie zmeny ohladne povinnosti platit ZP z prenajmu tiez este asi neplatia ??
petoo83 petoo83

Kvaka Pozri príspevok
Ak si zamestnanec, tak preddavky na ZP z prenájmu nemusíš platiť. Ako si vypočítaš odvody z prenájmu v ročnom zúčtovaní ZP? Príslušnou sadzbou poistného podľa § 12 ods. 1, teda ak nie si invalidný alebo osoba ZŤP, tak 14% z vymeriavacieho základu, ktorým je základ dane z prenájmu delený koeficientom 2,14. No a základ dane z prenájmu je zdaniteľný príjem mínus uplatniteľné výdavky. Máš 3600€ príjem z prenájmu, 500€ máš oslobodených, ostane ti zdaniteľný príjem 3100€. Výdavky máš skutočné naozaj až 3200€?? Podľa zákona o dani z príjmov si môžeš uplatniť výdavky v pomere 3100/3600, čo je 86,11% zo skutočných výdavkov, a je to 2755,5€.
Základ dane z prenájmu bude zdaniteľný príjem mínus uplatniteľný výdavok, čo je 3100-2755,5=344,5€.
VZ na zdravotné odvody je teda 344,5/2,14=160,98€
Odvody budú 22,54€.

Ale ako to s ročným zúčtovaní ZP z prenájmu naozaj, rozhodne sa zrejme novelou.
mám take výdaje lebo okrem klasických nakladou(voda,elektrika,plyn,internet)som byt aj ciastocne rekonstruoval,a kupoval som nejake zariadenie.podla toho co som sa docital v roznych clankoch mozem si odpocitat aj toto.Bol by to problem keby si uplatnujem take vydaje?
supky supky

supky je offline (nepripojený) supky

Dobry den,
chcela by som sa informovat. Ak starobny dochodza pobera prijem za prenajom mesacne 65,- EUR je tiez povinny sa zahlasit do ZP a platit mesacne preddavky?

dakujem
Kvaka Kvaka

misomiso Pozri príspevok
Apropos - ale ved zakon o zdravotnom poisteni prezident vratil ci nie? Nieco bolo v mediach, ze moze platit najskor od aprila. Takze tie zmeny ohladne povinnosti platit ZP z prenajmu tiez este asi neplatia ??
Prezident vrátil zákon o dani z príjmov, kvôli dani z emisií, ale už ho parlament 21.12. schválil znovu.
Kvaka Kvaka

petoo83 Pozri príspevok
mám take výdaje lebo okrem klasických nakladou(voda,elektrika,plyn,internet)som byt aj ciastocne rekonstruoval,a kupoval som nejake zariadenie.podla toho co som sa docital v roznych clankoch mozem si odpocitat aj toto.Bol by to problem keby si uplatnujem take vydaje?
Ty máš zaradený byt v obchodnom majetku? Lebo ak nie, môžeš si uplatniť iba výdaje v súvislosti s prenájmom, nie v súvislosti s technickým zhodnotením bytu.
Kvaka Kvaka

misomiso Pozri príspevok
V zbierke vyšli v decembri 2010 okrem iných, tieto zákony:

499/2010 Z. z. z 2.12.2010 (novela zákona o zdravotnom poistení)
513/2010 Z. z. z 2.12.2010 (novela zákona o rodičovskom príspevku)
543/2010 Z.z. z 2.12.2010 (novela zákona o sociálnom poistení)
548/2010 Z. z. z 21.12.2010 (novela zákona o dani z príjmov)
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať