Zavrieť

Porady

Dan a odvody z prijmu za prenajom v roku 2011

Manzelka prenajima byt za 500 EUR mesacne ako fyzicka osoba. Je nezamestnana a prijem z prenajmu je jej jediny prijem. Vydavky si uplatnuje pausalne 40%. Na zaklade novoprijatych zakonov by ma (a urcite aj dalsich) zaujimalo nasledovne:

1. aky bude vypocet dane z prijmu a odvodov z prenajmu za rok 2011 ak bude manzelka nadalej byt prenajimat ako fyzicka osoba

2. aky bude vypocet dane z prijmu a odvodov z prenajmu za rok 2011 ak bude manzelka prenajimat byt ako SZCO

3. aky bude vypocet dane z prijmu a odvodov z prenajmu za rok 2011 ak budem prenajimat byt ja. Som zamestnanec a platim odvody v maximalnej vyske.

Vopred dakujem.
Usporiadat
Téma je uzavretá.
petoo83 petoo83

petoo83 je offline (nepripojený) petoo83

Kvaka Pozri príspevok
Ty máš zaradený byt v obchodnom majetku? Lebo ak nie, môžeš si uplatniť iba výdaje v súvislosti s prenájmom, nie v súvislosti s technickým zhodnotením bytu.
ked prave tomuto ja velmi nerozumiem co to znamena mat ho zaradeny do obchod.majetku?danove priznanie idem podavat prvy krat tak toto este neviem.
janae janae

janae je offline (nepripojený) janae

Ahojte,
je mozne riesit odvody do ZP sposobom:
- ja si dam do danoveho priznania 500 euro - teda neodvediem nic
- manzel zvysok?

Tym, ze ma manzel vyssi plat ako ja, ktory spolu s prenajmom presiahne maximalny vymeriavaci zaklad (cca 2233), tak nebudeme musiet platit odvody z celej sumy z prenajmu?

V takomto pripade je potrebne:
1. oznamit danovemu uradu, pripadne niekomu inemu, ze sa meni pomer 50:50 v nasich danovych podaniach, alebo len staci dat niekde do poznamky v DP, ze dajme tomu ja platim dane a odvody zo sumy 500 a manzel zvysok?
2. musim sa ja v takomto pripade registrovat v zdravotnej poistovni?

Dakujem za nazory.
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

petoo83 Pozri príspevok
ked prave tomuto ja velmi nerozumiem co to znamena mat ho zaradeny do obchod.majetku?danove priznanie idem podavat prvy krat tak toto este neviem.
Pozri si to v témach, skús aj pohľadať na porade, je tu toho dosť. Napr. http://www.porada.sk/t80276-p14-pren...rych-veci.html,
http://www.porada.sk/t94701-p9-pokyn...jmami-6-a.html
Kvaka Kvaka

janae Pozri príspevok
Ahojte,
je mozne riesit odvody do ZP sposobom:
- ja si dam do danoveho priznania 500 euro - teda neodvediem nic
- manzel zvysok? áno, je možné akýmkoľvek pomerom

Tym, ze ma manzel vyssi plat ako ja, ktory spolu s prenajmom presiahne maximalny vymeriavaci zaklad (cca 2233), tak nebudeme musiet platit odvody z celej sumy z prenajmu? áno, treba si to prepočítať

V takomto pripade je potrebne:
1. oznamit danovemu uradu, pripadne niekomu inemu, ze sa meni pomer 50:50 v nasich danovych podaniach, alebo len staci dat niekde do poznamky v DP, ze dajme tomu ja platim dane a odvody zo sumy 500 a manzel zvysok? stačí v poznámke DP, koľko si zahŕňa z príjmu do DP. Oslobodený príjem sa v DP neuvádza
2. musim sa ja v takomto pripade registrovat v zdravotnej poistovni?
Každý, kto má DIČ sa registruje.

Dakujem za nazory.
Odpoveď v texte.
supky supky

supky je offline (nepripojený) supky

supky Pozri príspevok
Dobry den,
chcela by som sa informovat. Ak starobny dochodza pobera prijem za prenajom mesacne 65,- EUR je tiez povinny sa zahlasit do ZP a platit mesacne preddavky?

dakujem
Mohla by som dostat odpoved pls.

dakujem
hnedoočka hnedoočka

hnedoočka je offline (nepripojený) hnedoočka

snažím sa brať prácu zodpovedne,ale ináč som veselá kopa ...viac
Katarina48 Pozri príspevok
a ked budem mat prijmy z prenajmu za rok 2011 menej ako 500eur, aj tak sa musim prihlasit do zdravotnej?
zaujímalo by ma, kto má príjmy z prenájmu nižšie ako 500 € ročne.....?
už som počula i takú verziu, že uvedú príjem za prenájom 500 € za garzónku...ale to je mesačne 41,66 € ....žeby náklady za garzónku predstavovali mesačne max.takú výšku?
Dixxinka Dixxinka

Dixxinka je offline (nepripojený) Dixxinka

Nám účtovnú firmu
Ako je to s registráciu v zdravotnej poisťovni v prípade riadne zamestnaného človeka, ktorý má DIČ z titulu prenájmu a prenajíma nehnuteľnosť? Jeho ročný príjem z nájmu bude vyšší ako 500 Eur. Musí sa do 31.1.2011 nejakou formou preregistrovať? Alebo mu stačí do 31.3.2012 vypracovať RZZP a tam sa to len pripočíta a doplatí?
Naposledy upravil Dixxinka : 05.01.11 at 09:49
Katy a R Katy a R

Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

Dixxinka Pozri príspevok
Ako je to s registráciu v zdravotnej poisťovni v prípade riadne zamestnaného človeka, ktorý má DIČ z titulu prenájmu a prenajíma nehnuteľnosť? Jeho ročný príjem z nájmu bude vyšší ako 500 Eur. Musí sa do 31.1.2011 nejakou formou preregistrovať? Alebo mu stačí do 31.3.2012 vypracovať RZZP a tam sa to len pripočíta a doplatí?
do 31.1.2011 sa prihlási v ZP ako SZČO (prenajímateľ). Po dohode s poisťovňou si môže určiť nulové preddavky.
Kvaka Kvaka

supky Pozri príspevok
Mohla by som dostat odpoved pls.

dakujem
Do ZP sa musí prihlásiť každý, kto prenajíma nehnuteľnosť, teda má pridelené od správcu dane DIČ.
Dixxinka Dixxinka

Nám účtovnú firmu
Otázka:

Odpoveď:
Do 31.1.2011 sa prihlási v ZP ako SZČO (prenajímateľ). Po dohode s poisťovňou si môže určiť nulové preddavky.

Otázka:
Potom bude mať ale 2 registrácie, 1. ako zamestnanec, 2. ako SZČO, je to takto správne?
Anja111 Anja111

Anja111 je offline (nepripojený) Anja111

Dixxinka Pozri príspevok
Otázka:

Odpoveď:
Do 31.1.2011 sa prihlási v ZP ako SZČO (prenajímateľ). Po dohode s poisťovňou si môže určiť nulové preddavky.

Otázka:
Potom bude mať ale 2 registrácie, 1. ako zamestnanec, 2. ako SZČO, je to takto správne?
Áno.
Dixxinka Dixxinka

Nám účtovnú firmu
Anja111 Pozri príspevok
Áno.

Ďakujem pekne za pomoc!
Kvaka Kvaka

Na stránke VZP som našla aktuálne informácie, neviem, či už niekde sú na porade zverejnené, ale pre istou pripájam.
Novinky od 01.01.2011
Všeobecné informácie
V súvislosti s novelou zákona č. 580/2004 Z. z. účinnou od 01. 01. 2011 sme pre Vás pripravili prehľad najdôležitejších zmien týkajúcich sa poistencov a platiteľov zdravotného poistenia.
Dôležité od 01.01.2011
• osoba so zdravotným postihnutím má povinnosť
a. predložiť zdravotnej poisťovni doklad o invalidite prípadne zníženej pracovnej schopnosti do 8 dní od vzniku skutočnosti (rozhodnutie Sociálnej poisťovne alebo rozhodnutie útvaru sociálneho zabezpečenia podľa osobitného predpisu alebo rozhodnutie príslušného úradu)
b. osoba s ťažkým zdravotným postihnutím sa preukáže preukazom občana s ťažkým zdravotným postihnutím alebo preukazom občana s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom do 8 dní od vzniku skutočnosti

• poistenec má povinnosť oznámiť skutočnosti, na základe ktorých má nárok na zníženú sadzbu poistného do 8 dní od vzniku skutočnosti

Od 01.01.2011 platí zmena v oznamovacích povinnostiach pre platiteľov, ktorí svoju činnosť aktuálne vykonávajú, ale doteraz nemali povinnosť to zdravotnej poisťovni ohlásiť a odvádzať preddavky na zdravotné poistenie.
a. Poistenec, ktorý má príjem z prenájmu v rozhodujúcom období (rok 2011) má povinnosť prihlásiť sa do zdravotnej poisťovne ako SZČO do 31.01.2011
b. Poistenec, ktorý bol do 31.12.2010 považovaný za dobrovoľne nezamestnanú osobu a po 01.01.2011 už takouto osobou nebude (napr. z dôvodu príjmu z prenájmu sa stane SZČO), má povinnosť ohlásiť zmenu platiteľa poistného do 31. 01. 2011
c. Študent denného aj externého štúdia, ktorý k 31.12.2010 dosiahol 26 rokov je povinný si splniť oznamovaciu povinnosť podľa § 24 a teda prihlásiť sa ako platiteľ poistného do 31. 01. 2011 v zmysle § 36 ods. 6 zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení.

• Ak je poistenec poistencom štátu, túto skutočnosť preukazuje vyplnením čestného vyhlásenia

Táto povinnosť sa týka:
a. fyzickej osoby, ktorej sa poskytuje starostlivosť v zariadení, v ktorom je umiestnená na základe rozhodnutia súdu,
b. fyzickej osoby, ktorá sa celodenne a riadne stará o dieťa do veku šiestich rokov,
c. fyzickej osoby, ktorá opatruje fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím,
d. manželku alebo manžela zamestnanca, ktorý vykonáva štátnu službu v cudzine, alebo zamestnanca, ktorý podľa pracovnej zmluvy vykonáva práce vo verejnom záujme v zahraničí.

• Poistenec, ktorý je zdravotne poistený v cudzine má povinnosť predložiť potvrdenie o zdravotnom poistení v cudzine najneskôr do 31.03. kalendárneho roka. Uvedené sa týka poistenca, ktorý nemá povinnosť podávať ročné zúčtovanie poistného na verejné zdravotné poistenie z dôvodu, že časť roka bol poistený v SR a nemal príjmy zdaňované podľa § 6 zákona o dani z príjmov, príjmy z dividend alebo príjmy zdaňované podľa §7 a §8 zákona o dani z príjmov .

• Minimálny vymeriavací základ dobrovoľne nezamestnanej osoby – samoplatiteľa je rovnaký, ako minimálny vymeriavací základ samostatne zárobkovo činnej osoby

• Doručovanie výkazu nedoplatkov – výkaz nedoplatkov na poistnom bude doručený doporučene s doručenkou do vlastných rúk, pričom adresu môže zdravotná poisťovňa zisťovať z rôznych dostupných registrov. V prípade, ak platiteľ neprevezme zásielku alebo bez uvedenia dôvodu odmietne túto zásielku prevziať, bude sa výkaz nedoplatkov považovať za doručený.

Ročné zúčtovanie poistného na verejné zdravotné poistenie za rok 2010 sa vykoná podľa predpisov účinných do 31.12.2010

Do vymeriavacieho základu od 01.01.2011 vstupujú :

• príjmy zo závislej činnosti zdaňované podľa § 5 ods. 1 písm. a – h), ods. 2 – 3 zákona o dani z príjmov - okrem príjmov z dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru
• príjmy z podnikania, inej samostatnej zárobkovej činnosti zdaňované podľa §6 zákona o dani z príjmov ( sem patria aj príjmy z prenájmu ) – okrem príjmu z výkonu činnosti osobného asistenta
• príjmy z kapitálového majetku a príjmy zdaňované podľa ( § 7a § 8 zákona o dani z príjmov )
• príjmy z podielu na zisku obchodných spoločností alebo družstiev (dividendy) pričom povinnosť platiť poistné z dividend sa vzťahuje na dividendy vyplácané zo zisku dosiahnutého v účtovnom období , ktoré sa začalo po 01.01.2011 ( § 36 ods. 12 ). Teda z dividend sa bude poistné prvý krát platiť v ročnom zúčtovaní za rok 2012 podávanom do 31.03.2013. Vymeriavacím základom pre dividendy sú také príjmy z dividend, ktoré prevyšujú 44,2% z priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov.
• príjmy, ktoré z dôvodu zamedzenia dvojitého zdanenia nepodliehajú na Slovensku dani z príjmov.

Do vymeriavacieho základu nevstupujú :

• príjmy, ktoré nie sú predmetom dane, teda sú od dane oslobodené alebo sa daň z nich vyberá zrážkovo (napr. úroky v bankách, cestovná náhrada, príjem z dávok, príspevkov podľa osobitných predpisov, štipendiá atď.)
• príjmy z výkonu činnosti osobného asistenta (tzn. príjmy, ktoré dosahujú osoby poskytujúce pomoc fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím)
• príjmy z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru (t. j. z dohody o vykonaní práce, dohody o pracovnej činnosti, dohody o brigádnickej práci študentov)
javojka javojka

javojka je offline (nepripojený) javojka

ten, kto prenajíma napríklad len jednu miestnosť... alebo trebárs aj tú garsónku, ale len mesiac-dva v roku
javojka javojka

javojka je offline (nepripojený) javojka

a ked budem mat prijmy z prenajmu za rok 2011 menej ako 500eur, aj tak sa musim prihlasit do zdravotnej?
bohužial áno. Predpokladám, že na DÚ registovaná si (keďže od 1.1.2010 musia byť všetci, čo prenajímajú), takže tentokrát už aj na ZP. Aj ja sa tam chytám, tak ako vlani na DÚ, hoci daň z prenájmu neplatím. Stačilo im poslať list, že som nedosiahla príjem z prenájmu väčší ako 5-násobok živ.minima a že som požiadala zamestávateľa o ročné zúčtovanie dane. Takto to urobím na DÚ aj teraz a za rok 2011 im akurát napíšem, že príjem z prenájmu nepresiahol sumu 500 EUR. Registrovať som sa ale musela ísť, tak som šla - aj keď s pocitom totálnej absurdity. A určite sa na ZP pri prihlasovaní spýtam na túto možnosť. Že či im bude stačiť oznámenie, že som požiadala o RZZP svojho zamestnávateľa, nakoľko príjem z prenájmu mám menší ako 500€. Uvidíme, či budú súhlasiť, keď nie, nejako si zosmolím nulové RZZP. Ale to až o rok
Prajem pevné nervi všetkým, ktorým táto novela zkomplikovla život viacej ako mne!
Jana_clenka Jana_clenka

Jana_clenka je offline (nepripojený) Jana_clenka

Pripájam info uvedené na www.dôvera.sk. Do pozornosti dávam červenú vetu. Zrejme to bude iba nešťastná formulácia, ale bolo by to konečne aj niečo pozitívne ...

Podstatné zmeny pre platiteľov poistného
Odvody z príjmov z dividend
Odvody sa budú prvýkrát platiť v roku 2012 (teda z dividend vyplatených zo zisku dosiahnutého za rok 2011). Percentuálna sadzba odvodov bude 10 %, resp. 5 % u osoby so zdravotným postihnutím. Týka sa to príjmov z dividend prevyšujúcich 44,2 % priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov(329,06 euro). Povinnosť platiť odvody má poistenec.
Odvody z príjmov z prenájmov
Odvodovej povinnosti budú podliehať len príjmy z prenájmu dosiahnuté v roku 2011 prevyšujúce ročne 500 €.
Do vymeriavacieho základu zamestnancov sa zaraďujú všetky zdaniteľné plnenia, okrem príjmov z dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru
Zamestnanci budú platiť odvody z odchodného, odstupného a pod.

Vyšší vymeriavací základ pre samoplatiteľov
Minimálny vymeriavací základ samoplatiteľov sa zvýši z doterajších 28,57 % priemernej mzdy na 44,2 % z priemernej mzdy spred dvoch rokov. Dosiahne tak výšku, akú majú SZČO.
V roku 2011 tak budú minimálne preddavky samoplatiteľov vo výške 46,06 €, čo je 14 % (percentuálna sadzba poistného) zo sumy 329,06 eur (744,50 eur priemerná mesačná mzda z roku 2009 x 44,2 % = 329,06).

*Poznámka: podmienky a pravidlá pre výpočet poistného z príjmov z prenájmu a z dividend bude potrebné ešte legislatívne upresniť.
Nové preddavky na poistné v roku 2011
Do vymeriavacieho základu na platenie odvodov sa budú po 1. januári 2011 započítavajú:
u zamestnancov:
všetky zdaniteľné plnenia, teda napr. odchodné, odstupné, náhrada za pracovnú pohotovosť, náhrada za služobnú pohotovosť, náhrada za pohotovosť, príplatok za pohotovosť, odmena pre zamestnanca v súvislosti s pracovným alebo životným výročím, suma zdaňovaná v súvislosti s používaním motorového vozidla zamestnávateľa, časť zamestnaneckej opcie poskytnutej zamestnancovi a pod., okrem výnimiek (napr. okrem príjmov, z ktorých sa daň vyberá zrážkou, príjmov z dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru)
u samostatne zárobkovo činných osôb:

všetky zdaniteľné plnenia okrem výnimiek (napr. okrem príjmu osobného asistenta. Samostatne zárobkovo činnou osobou bude aj ten, kto má príjmy z prenájmu prevyšujúce 500 eur ročne.

Ako SZČO sa do zdravotnej poisťovne prihlásia aj autori, ktorí zdaňujú svoje príjmy podľa §6 zákona o dani z príjmov. Majú povinnosť prihlásiť sa do konca januára 2011 ako SZČO a najneskôr do 8. februára 2011 musia uhradiť prvý raz aj preddavok na poistné za január 2011.

Presun autorov od samoplatiteľov k SZČO prináša aj výhodu: vymeriavacím základom pre odvody je u SZČO základ dane, kým u samoplatiteľa jeho celý zdaniteľný príjem
u fyzických osôb:
zdaniteľné plnenia okrem výnimiek (napr. okrem príjmov, z ktorých sa vyberá daň zrážkou) a aj nezdaniteľné plnenia (podiely na zisku – dividendy.
Zjednocujú sa vymeriavacie základy
Od Nového roka sa zjednocuje vymeriavací základ samostatne zárobkovo činnej osoby a dobrovoľne nezamestnanej osoby – samoplatcu. A to nasledovne:
MINIMÁLNY
minimálny vymeriavací základ pre výpočet mesačného preddavku je 329,06 eur (čo je 44,2 % z priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky zistenej Štatistickým úradom SR za rok, ktorý dva roky predchádza rozhodujúcemu obdobiu. T. j. v roku 2011 sa použije priemerná mesačná mzda za rok 2009, ktorá je vo výške 744,50 eur)
MAXIMÁLNY
maximálny vymeriavací základ pre výpočet mesačného preddavku je suma 2 233,50 eur (čo je trojnásobok priemernej mesačnej mzdy 744,50 eur x 3).
Poistné bude platiť každý, kto

MÁ PRÍJEM ZO ZÁVISLEJ ČINNOSTI (t. j. príjem podľa § 5 zákona o dani z príjmov).

Sú to príjmy plynúce z pracovného pomeru, príjmy likvidátorov, prokuristov, členov družstiev, spoločníkov a konateľov s. r. o., komanditistov komanditných spoločností, platy ústavných činiteľov, poslancov, odmeny za výkon funkcií v orgánoch právnických osôb, príjmy z prostriedkov sociálneho fondu a pod.).

Každý, komu plynie tento druh príjmov, sa považuje za „zamestnanca“ a ten kto takýto príjem vypláca zasa za „zamestnávateľa“.

DOSIAHOL PRÍJEM Z PODNIKANIA, Z INEJ SAMOSTATNEJ ZÁROBKOVEJ ČINNOSTI A Z PRENÁJMU (t. j. príjem podľa § 6 zákona o dani z príjmu).

Sú to príjmy z poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva, zo živnosti, príjmy audítorov, daňových poradcov, príjmy lekárov a veterinárnych lekárov, geodetov, znalcov, tlmočníkov, prekladateľov, advokátov, architektov, reštaurátorov, patentových zástupcov, poisťovacích agentov, sprostredkovateľov, príjmy správcov konkurznej podstaty, príjmy umelcov a osôb na základe autorského zákona a pod...

Každý, kto dosahuje tento druh príjmov, má nad 18 rokov a má pridelené daňové identifikačné číslo, sa považuje za samostatne zárobkovo činnú osobu.

DOSIAHOL PRÍJEM Z KAPITÁLOVÉHO MAJETKU (napr. výnosy zo zmeniek, úroky a pod.), Z OSTATNÝCH PRÍJMOV (napr. príležitostné príjmy, príjmy z prevodu vlastníctva a pod.) a PODIEL NA ZISKU - DIVIDENDA.

Platiteľom poistného na zdravotné poistenie z týchto príjmov je fyzická osoba - prijímateľ týchto príjmov (najskôr na základe vykonania ročného zúčtovania za rok 2011 v roku 2012).
Poistné sa nebude platiť z:
dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru (t. j. z dohody o vykonaní práce, dohody o pracovnej činnosti, dohody o brigádnickej práci študentov) ,
výkonu činnosti osobného asistenta (t. j. z príjmu, ktoré dosahuje osoba poskytujúca pomoc fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím), ktorých sa daň vyberá zrážkou (napr. z úroku, z výhry v lotériách, plnenia poistenia pre prípad dožitia určitého veku, z príjmu autorov do novín a časopisov, preplatku z ročného zúčtovania poistného na zdravotné poistenie, a pod.),

príjmov, ktoré nie sú predmetom dane alebo sú od dane oslobodené (napr. úver a pôžička, cestovná náhrada, príjem z predaja nehnuteľností oprávnenou osobou, z dávok a príspevkov podľa osobitných predpisov, štipendiá, a pod.).

Príjmy, ktoré sa do 31. decembra 2010 nezapočítavali do vymeriavacieho základu: o odchodné, odstupné, príspevky vyplácané zo sociálneho fondu, náhrady za pracovnú pohotovosť, odmeny vyplácané pri pracovnom alebo životnom výročí, plnenia poskytnuté zamestnávateľom po skončení pracovného pomeru a takisto príjmy z činnosti osobného asistenta, príjmy z prenájmu, príjmy z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru u poistencov štát a príjmy, z ktorých sa daň vyberala zrážkou.
Zmeny v oznamovacích povinnostiach

Zostáva zachovaná všeobecná osemdňová lehota na plnenie zákonných oznamovacích povinností. Avšak pozor! V prechodnom období je pre „staronové“ subjekty ustanovená lehota do 31. januára 2011. Platí pre tých, ktorí svoju činnosť vykonávajú už dnes, ale nemali povinnosť to zdravotnej poisťovni ohlásiť a platiť. Napríklad prenajímatelia, umelci a študenti. Ide o tieto povinnosti:

* oznámiť vznik platiteľa poistného – zamestnávateľa,
* oznámiť vznik SZČO (osoba dosahujúca príjem z podnikania, zo samostatnej zárobkovej činnosti a z prenájmu, ktorá dovŕšila 18 rokov veku a má pridelené daňové identifikačné číslo)
* dobrovoľne nezamestnaná osoba, ktorá už takouto po 1. januári 2011 nie je,
* študent, ktorý dosiahol k 31. decembru 2010 vek 26 rokov.

Zmeny v definícii študenta

Do zmeny zákona bol študent, ktorý študuje na svojej prvej vysokej škole poistencom štátu- ten za neho uhrádzal preddavky na poistné.

Po 1. januári 2011 už nie je v kategórii nezaopatrené dieťa, ak k 31. decembru 2010 dosiahol 26 rokov veku. Znamená to, že sa musí do 31. januára 2011 prihlásiť do zdravotnej poisťovne a platiť si zdravotné odvody sám.
Ročné zúčtovanie za rok 2010

Ročné zúčtovanie za rok 2010 sa vykoná podľa predpisov účinných do 31. decembra 2010. Lehota na vykonanie a podanie ročného zúčtovania za rok 2010 je do31. marca 2011. Povinnosť vykonať ročné zúčtovanie bude mať:

* každá samostatne zárobkovo činná osoba, ak sa za takúto považovala v roku 2010 aspoň jeden deň,
* poistenec štátu, ak jeho vymeriavací základ za rok 2010 bude 2 479,20 eur a viac,
* dobrovoľne nezamestnaná osoba, ak jej vymeriavací základ za rok 2010 bude 2 479,20 eur a viac,
* zamestnanec, ak mal v roku 2010 kolísavé príjmy, t. j. ak mal mesiace s príjmom do 2 169,09 eur a mal, čo i len jeden mesiac s príjmom presahujúcim 2 169,09 eur,
* zamestnanec, ak mal v roku 2010 popri príjmoch zo zamestnania aj príjmy z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti a z prenájmu (podľa § 6 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov).

pecorella pecorella

pecorella je offline (nepripojený) pecorella

Mám takú otázku, nakoľko som ju ešte nikde nevidela diskutovanú...

Som študentkou na VŠ (posledný ročník) a zároveň prenajímam byt.
Tým, že som sa stala SZCO strácam automaticky status poistenca, za ktorý platí poistenie štát??? Kedze nemam ziadny iny prijem, je to dost zaujímave...
Jana Motyčková Jana Motyčková

Jana Motyčková je offline (nepripojený) Jana Motyčková

Nie, nestrácaš.
Bez ohľadu na to sa ale musíš prihlásiť ako szčo a ak necheš platiť preddavky v minimálnej výške, tak musíš požiadať ZP o povolenie inej výšky preddavkov.
ivustek ivustek

ivustek je offline (nepripojený) ivustek

Iveta
Z call centra všeobecnej zdravotnej poisťovne mi oznámili nasledovné:
MOJA OTAZKA:

Text správy/oznamu:
> Dobrý deň, prosím o informáciu.Som poistenkyňou Vš.zdr.p.
> Od 1.1O.201O som zamesnaná. Okrem toho som začala od 24.11.2010
prenajímať dom a prihlásila som sa na DÚ, kde mi bolo pridelené DIČ.
Čo je mojou povinnosťou v súvislosti so zmenami v ZP od 1.1.2011? Mám
sa v zdr.poisťovni prihlásiť k 1.1.2011 a určiť si sama nejaké
preddavky. Ak ano, aké tlačivo mám použiť.

ODPOVEĎ:
Dobrý deň,

Na základe Vami uvedených údajov ste evidovaná ako zamestnanec a
zároveň budete mať príjem z prenájmu ( pokiaľ bude vyšší ako 500 Eur
), tak máte povinnosť prihlásiť sa ako osoba samostatne zárobkovo
činná (SZČO).

Do zdravotnej poisťovne je potrebné sa prihlásiť ako SZČO do 31.
januára 2011, pokiaľ je príjem z prenájmu vyšší ako 500 Eur.

Pokiaľ príjem z prenájmu bude nižší ako 500 Eur ročne, nie je
povinnosť z tohto príjmu platiť preddavky na zdravotné poistenie a
ani prihlásiť sa ako SZČO.

Vyššie uvedené je z dôvodu, že príjmy z prenájmu do výšky 500 Eur sú
oslobodené od dane - §9 ods.1 písm. g) zákona o dani z príjmov.

Pokiaľ budete vedená ako zamestnanec a súčasne ako SZČO, výšku
preddavku na zdravotné poistenie si môžete určiť sama alebo budete
platiť preddavok 0 Eur.

Pre splnenie oznamovacej povinnosti SZČO postačuje aby ste vyplnili
len Výkaz preddavkov na poistné SZČO, kde do bodu Platnosť zmeny
vyznačí Z a dopíše "prenájom".

Uvedené tlačivo sa nachádza na všetkých pobočkách a expozitúrach VšZP
a aj na www.vszp.sk – pre platiteľov – tlačivá a prikladáme Vám ho aj
v prílohe e-mailu.

Kontakty do pobočiek nájdete na stránke www.vszp.sk v sekcii Úvod - O
nás - Zoznam kontaktných miest.

Na našej internetovej stránke www.vszp.sk nájdete kompletné zľavy a
výhody, ktoré poskytujeme pre svojich poistencov, nájdete ich v
sekcii -Úvod > Pre poistencov > Zľavy pre celú rodinu > regionálne
zľavy > Zľavy pre celú rodinu.

V prípade ďalších otázok nás môžete kontaktovať telefonicky na tel.č.
0850 003 003 (zo zahraničia +421220817003) počas pracovných dní od
8.00 do 18.00 hod.

S pozdravom

Call centrum VSZP
>
>
>
>
Naposledy upravil ivustek : 05.01.11 at 17:44
peter.majercik peter.majercik

peter.majercik je offline (nepripojený) peter.majercik

ludia prosim, na kolko vyjde platenie dane mna pri mojej situacii:
som pracujuci, zarabam minimalnu mzdu (v cistom 260 EUR / hrube 330).
okrem toho mam na mene dva byty, ktore su v prenajme. mesacny prijem z nich je 190 + 230 EUR.

ako teraz postupovat? prihlasenie na danovom? ako je to s platbou dane? ako to urobit, aby bola dan co najmensia? da sa to riesit nejakou specialnou formulaciou najomnej zmluvy, kde zvlast rozdelim vysku mojich mesacnych poplatkov za byt a zvlast vysku najomnikovej splatky???

vdaka za pomoc...
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať