Zavrieť

Porady

Dan a odvody z prijmu za prenajom v roku 2011

Manzelka prenajima byt za 500 EUR mesacne ako fyzicka osoba. Je nezamestnana a prijem z prenajmu je jej jediny prijem. Vydavky si uplatnuje pausalne 40%. Na zaklade novoprijatych zakonov by ma (a urcite aj dalsich) zaujimalo nasledovne:

1. aky bude vypocet dane z prijmu a odvodov z prenajmu za rok 2011 ak bude manzelka nadalej byt prenajimat ako fyzicka osoba

2. aky bude vypocet dane z prijmu a odvodov z prenajmu za rok 2011 ak bude manzelka prenajimat byt ako SZCO

3. aky bude vypocet dane z prijmu a odvodov z prenajmu za rok 2011 ak budem prenajimat byt ja. Som zamestnanec a platim odvody v maximalnej vyske.

Vopred dakujem.
Usporiadat
Téma je uzavretá.
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

Samostatne zárobkovo činná osoba podľa zákona o ZP je fyzická osoba, ktorá dovŕšila 18 rokov veku a je registrovaná podľa § 31 zákona o správe daní v súvislosti so zárobkovou činnosťou uvedenou v § 10b ods. 1 písm. b) a ods. 2 a 3 zákona o ZP.
§ 10b ods. 4 zákona o ZP: Zárobkovou činnosťou nie je činnosť, na základe ktorej plynú príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa osobitného predpisu, a príjmy, ktoré nie sú predmetom dane alebo sú oslobodené od dane podľa zákona o dani z príjmov, ak v odseku 1 písm. e) (tam sú dividendy) nie je uvedené inak.“.
Xanti Xanti

Xanti je offline (nepripojený) Xanti

veronikasad Dnes, 11:54 AM
Xanti asi "mierila" na Úrad práce, kde aj spoločník sa považuje za SZČO a nemá nárok na dávku v nezamestnanosti (bez ohladu na to, či má alebo nemá príjem).
Je to tak, ako píšeš Veronika a nielen nemá nárok na dávku ale ani nesmie byť zaevidovaný. Ako to je?
Som z toho paškvilu zákona riadne domotaná, a mám pocit že veľmi veľa ich táto vláda ušila horúcou ihlou a stoja za dve veci....
Kvaka Kvaka

Xanti Pozri príspevok
Je to tak, ako píšeš Veronika a nielen nemá nárok na dávku ale ani nesmie byť zaevidovaný. Ako to je?
Som z toho paškvilu zákona riadne domotaná, a mám pocit že veľmi veľa ich táto vláda ušila horúcou ihlou a stoja za dve veci....
Pozerala som do zákona 5/2004 o službách zamestnanosti, tam je definícia SZČO zase inak:

Samostatne zárobkovo činná osoba na účely tohto zákona je

a) fyzická osoba, ktorá vykonáva poľnohospodársku výrobu vrátane hospodárenia v lesoch a na vodných plochách9) a je zapísaná do evidencie podľa osobitného predpisu, 10)
b) fyzická osoba, ktorá prevádzkuje alebo vykonáva živnosť podľa osobitného predpisu, 11)
c) fyzická osoba, ktorá vykonáva činnosť podľa osobitných predpisov, 12)
d) fyzická osoba, ktorá je spoločníkom verejnej obchodnej spoločnosti, komanditnej spoločnosti alebo spoločnosti s ručením obmedzeným podľa osobitného predpisu, 13)
e) fyzická osoba, ktorá vykonáva sprostredkovanie zamestnania za úhradu podľa § 25,
f) fyzická osoba, ktorá vykonáva dočasné zamestnávanie podľa § 29,
g) fyzická osoba, ktorá vykonáva podporované zamestnávanie podľa § 58.

Odkaz 12) Napríklad zákon č. 586/2003 Z. z. o advokácii.

Nikde tu nevidím príjem z prenájmu.

Fakt je ten, že SZČO je definovaná v každom zákone inak.
Xanti Xanti

Xanti je offline (nepripojený) Xanti

No ešte asi nestihli dodefinovať toho SZCO z prenájmu do ostatných súvisiacich zákonov.

Ved aj poradcovia registrovaný v NBS mohli byť vedený na UP, a potom ich dodatočne spätne vyradovali, a museli vracať podporu v nezamestnanosti a zaplatiť si aj odvody do ZP.
Len aby to takto aj s prenájmami neskončilo.
sokrateska sokrateska

sokrateska je offline (nepripojený) sokrateska

zasnívaný idealista...
Ja by som mala ešte jednu otázku. Sice sa netýka nikoho, koho poznám, ale aj tak mi vŕta hlavou. Dávnejšie, keď sa písalo o prenájmoch bytu, delení na manželov a podobne, stretla som sa s názorom, ze keď bude byt prepísaný na maloleté dieťa a nájomná zmluva teda bude "uzatvorená s týmto dieťatom"... už ani neviem, čo nemuselo. Ale ak by takáto situácia nastala, a teda prenajímateľ nemá ešte 18 rokov, tak by sa ani nehlásil do ZP. Je to takto možné?
shureido shureido

shureido je offline (nepripojený) shureido

Ak niekomu pomôže môj príklad, tu je:
Som zamestnankyňa na riadny pracovny pomer a prenajímam ornú pôdu za cca 850 € ročne. Nie som registrovaná na DÚ (prenájom pozemkov netreba registráciu). Volala som do zravotnej poisťovňe, kde mi na call centre povedali, že v mojom prípade (teda keď nemám pridelené DIČ) sa nemusím ani registrovať v zdravotnej poisťovni.
Registrácia sa vraj týka iba osôb, ktoré majú pridelené DIČ.
Jana Motyčková Jana Motyčková

Jana Motyčková je offline (nepripojený) Jana Motyčková

sokrateska Pozri príspevok
Ja by som mala ešte jednu otázku. Sice sa netýka nikoho, koho poznám, ale aj tak mi vŕta hlavou. Dávnejšie, keď sa písalo o prenájmoch bytu, delení na manželov a podobne, stretla som sa s názorom, ze keď bude byt prepísaný na maloleté dieťa a nájomná zmluva teda bude "uzatvorená s týmto dieťatom"... už ani neviem, čo nemuselo. Ale ak by takáto situácia nastala, a teda prenajímateľ nemá ešte 18 rokov, tak by sa ani nehlásil do ZP. Je to takto možné?
Je to možné.
sokrateska sokrateska

sokrateska je offline (nepripojený) sokrateska

zasnívaný idealista...
Ďakujem za uistenie, možno niekomu pomôže aj táto rada
roovie roovie

roovie je offline (nepripojený) roovie

Ahojte, poraďáci. Mám na vás takúto otázku. Čo konkrétne znamená "oslobodený príjem z prenájmu do 500 eur" ?
Môj prípad. Som nezamestnaná, ale nepoberám žiadne dávky, prenajímam však zdedený byt za 166 eur/mesačne, z toho ale platím byt. družstvu + inkaso za plyn a elektrinu cca 125 eur mesačne, teda môj čistý príjem z prenájmu je 41 eur mesačne (ročne 492 eur, teda menej ako 500)
Ani ten príjem ešte nie je istý, čo keď v priebehu roka nájomník odíde a nového hneď nezoženiem, veď tu na východe to nie je tak, ako v Bratislave. Som povinná sa prihlasiť do ZP ?
Alebo sa to bude brať ako pri výpočte dane z prenájmu, t.j. príjmy z prenájmu (očistené o oslobodenú sumu) mínus výdavky (ktoré sa zistia rovnakým pomerom ako je pomer príjmov z prenájmu zahrnovaných do základu dane k celkovým príjmom). V tom prípade mi vyjde ZD cca 369 eur, z toho na budúci rok zaplatím 19% daň 70 eur a ešte aj minimálne zdravotné poistenie 552 eur?
Veď to nemá logiku. Doteraz som neplatila ani daň, lebo som si mohla uplatniť nezdaniteľné minimum, čo na budúci rok už tiež nebude možné. Asi bude najlepšie byt predať, doteraz som ho držala do budúcnosti pre deti. Bez nájomníka ho tiež nemôžem nechať, lebo mesačne treba zaňho tiež platiť a na čierno ho prenajímať je riskantné. Prosím poraďte.
akavik akavik

akavik je offline (nepripojený) akavik

Prosím ,môžete mi poradiť v tomto špeciálnom prípade? Pracujem ako zamestnanec cirkkviv ČR, kde aj odvádzam zdravotné odvody. Prenajímam si v mieste trvalého pobytu na SR byt. V minulom roku som mal pridelené DIČ na daňovom úrade. Ako mám postupovať v tomto roku, keď zdravotne poistený som v ČR???
Ďakujem za Vašu odpoveď.
Kvaka Kvaka

akavik Pozri príspevok
Prosím ,môžete mi poradiť v tomto špeciálnom prípade? Pracujem ako zamestnanec cirkkviv ČR, kde aj odvádzam zdravotné odvody. Prenajímam si v mieste trvalého pobytu na SR byt. V minulom roku som mal pridelené DIČ na daňovom úrade. Ako mám postupovať v tomto roku, keď zdravotne poistený som v ČR???
Ďakujem za Vašu odpoveď.
Tu je to napísané.
http://www.porada.sk/1604427-post4.html
Majka Majka

Majka je offline (nepripojený) Majka

Ako je to s odvodmi z prenajmu v takom pripade ked FO registrovana na DU s prideleným IC ze prenajima priestor firme s.r.o. a raz rocne na zaklade zmluvy firma s.r.o. v decembri na konci roka, uhradi najomne FO za cely rok sumu 5 000eur, tento prijem si FO vo svojom Dan.priznani zdanil. Co vyplyva teraz pre takyto prijem z prenajmu? dakujem velmi pekne za radu.
Kvaka Kvaka

roovie Pozri príspevok
Ahojte, poraďáci. Mám na vás takúto otázku. Čo konkrétne znamená "oslobodený príjem z prenájmu do 500 eur" ?
Môj prípad. Som nezamestnaná, ale nepoberám žiadne dávky, prenajímam však zdedený byt za 166 eur/mesačne, z toho ale platím byt. družstvu + inkaso za plyn a elektrinu cca 125 eur mesačne, teda môj čistý príjem z prenájmu je 41 eur mesačne (ročne 492 eur, teda menej ako 500)
Ani ten príjem ešte nie je istý, čo keď v priebehu roka nájomník odíde a nového hneď nezoženiem, veď tu na východe to nie je tak, ako v Bratislave. Som povinná sa prihlasiť do ZP ?
Alebo sa to bude brať ako pri výpočte dane z prenájmu, t.j. príjmy z prenájmu (očistené o oslobodenú sumu) mínus výdavky (ktoré sa zistia rovnakým pomerom ako je pomer príjmov z prenájmu zahrnovaných do základu dane k celkovým príjmom). V tom prípade mi vyjde ZD cca 369 eur, z toho na budúci rok zaplatím 19% daň 70 eur a ešte aj minimálne zdravotné poistenie 552 eur?
Veď to nemá logiku. Doteraz som neplatila ani daň, lebo som si mohla uplatniť nezdaniteľné minimum, čo na budúci rok už tiež nebude možné. Asi bude najlepšie byt predať, doteraz som ho držala do budúcnosti pre deti. Bez nájomníka ho tiež nemôžem nechať, lebo mesačne treba zaňho tiež platiť a na čierno ho prenajímať je riskantné. Prosím poraďte.
Nie je to celkom tak, prihlásiť sa treba do ZP do konca januára 2011, VZ na zdravotné odvody sa počíta pre SZČO ako základ dane/2,14, takže odvody na ZP by ti vyšli okolo 24€ za rok.
Len tam je u SZČO povinnosť platiť preddavky z minimálneho VZ, ale je predpoklad, že pri prenájmoch sa to novelou zákona uvedie na správnu mieru.
Preto sa ako nezamestnaná dohodni zo ZP na minimálnych, resp. nulových preddavkoch. Podľa tvojich údajov o príjme z prenájmu by si ani nemala povinnosť podávať daňové priznanie, a teda ani robiť ročné zúčtovanie ZP.
Povinnosť podať DP za rok 2011 bude mať len ten, kto bude mať zdaniteľné príjmy v roku 2011 vyššie ako 1779,65€. (Za rok 2010 je to 2012,85€).
Zdaniteľný príjem nie je príjem oslobodený od dane, teda od príjmu z prenájmu 166x12=1992€ si odpočítaš oslobodený príjem, v roku 2011 je to 500€, (za rok 2010 je to 925,95€).
Ak nemáš iné príjmy, tak mi to vychádza tak, že nebudeš povinná podať DP ani za rok 2010 ani za rok 2011, a ani robiť ročné zúčtovanie ZP za rok 2011.
akavik akavik

akavik je offline (nepripojený) akavik

ano, tu je napisane ze treba formular E101, ten sa da stiahnut,ale co potom s nim dalej, ist kam??
roovie roovie

roovie je offline (nepripojený) roovie

ďakujem za odpoveď, trochu ste ma potešili, len či sa to nejakou novelou uvedie na správnu mieru
truch truch

truch je offline (nepripojený) truch

Manžel prenajíma, má vystavenú kartu s DIČ,musí sa teda prihlásiť do konca januára do ZP. Je možné aby sa prihlásil elektronicky? Máte niekto skúsenosť ako na to, alebo musí ísť len osobne?
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

truch Pozri príspevok
Manžel prenajíma, má vystavenú kartu s DIČ,musí sa teda prihlásiť do konca januára do ZP. Je možné aby sa prihlásil elektronicky? Máte niekto skúsenosť ako na to, alebo musí ísť len osobne?
najprv osobne uzavrieť zmluvu o elektronickom podávaní, po zaregistrovaní už nemusí chodiť.
truch truch

truch je offline (nepripojený) truch

pavol54 Pozri príspevok
najprv osobne uzavrieť zmluvu o elektronickom podávaní, po zaregistrovaní už nemusí chodiť.
Tak to je zbytočné, tak či onak tam bude musieť ísť, myslela som, že by sa vyhol frontám, ktoré v ZP určite budú
veronikasad veronikasad

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

truch Pozri príspevok
Tak to je zbytočné, tak či onak tam bude musieť ísť, myslela som, že by sa vyhol frontám, ktoré v ZP určite budú
Dáška, prihlášku si stiahni z netu a môže ju poslať aj poštou. Ale kvoli určeniu vymer. základu na preddavky (môže byť aj nula), je lepšie tam isť osobne (stačí vo februári, keď už nebudú fronty).
Stromova Stromova

Stromova je offline (nepripojený) Stromova

Prosím o radu,
ak dieťa do 18 rokov/študent/ vlastní nehnutelnosť,ktorú začal prenajímať v r.2011 je povinný sa prihlásiť na DU a platiť preddavky do ZP 46,06 eur,nakoľko ZP mu paltí štát?
ďakujem
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať