roovie Ahojte, poraďáci. Mám na vás takúto otázku. Čo konkrétne znamená "oslobodený príjem z prenájmu do 500 eur" ?
Môj prípad. Som nezamestnaná, ale nepoberám žiadne dávky, prenajímam však zdedený byt za 166 eur/mesačne, z toho ale platím byt. družstvu + inkaso za plyn a elektrinu cca 125 eur mesačne, teda môj čistý príjem z prenájmu je 41 eur mesačne (ročne 492 eur, teda menej ako 500)
Ani ten príjem ešte nie je istý, čo keď v priebehu roka nájomník odíde a nového hneď nezoženiem, veď tu na východe to nie je tak, ako v Bratislave. Som povinná sa prihlasiť do ZP ?
Alebo sa to bude brať ako pri výpočte dane z prenájmu, t.j. príjmy z prenájmu (očistené o oslobodenú sumu) mínus výdavky (ktoré sa zistia rovnakým pomerom ako je pomer príjmov z prenájmu zahrnovaných do základu dane k celkovým príjmom). V tom prípade mi vyjde ZD cca 369 eur, z toho na budúci rok zaplatím 19% daň 70 eur a ešte aj minimálne zdravotné poistenie 552 eur?
Veď to nemá logiku. Doteraz som neplatila ani daň, lebo som si mohla uplatniť nezdaniteľné minimum, čo na budúci rok už tiež nebude možné. Asi bude najlepšie byt predať, doteraz som ho držala do budúcnosti pre deti. Bez nájomníka ho tiež nemôžem nechať, lebo mesačne treba zaňho tiež platiť a na čierno ho prenajímať je riskantné. Prosím poraďte.
Nie je to celkom tak, prihlásiť sa treba do ZP do konca januára 2011, VZ na zdravotné odvody sa počíta pre SZČO ako základ dane/2,14, takže odvody na ZP by ti vyšli okolo 24€ za rok.
Len tam je u SZČO povinnosť platiť preddavky z minimálneho VZ, ale je predpoklad, že pri prenájmoch sa to novelou zákona uvedie na správnu mieru.
Preto sa ako nezamestnaná
dohodni zo ZP na minimálnych, resp. nulových preddavkoch. Podľa tvojich údajov o príjme z prenájmu by si ani nemala povinnosť podávať daňové priznanie, a teda ani robiť ročné zúčtovanie ZP.
Povinnosť podať DP za rok 2011 bude mať len ten, kto bude mať
zdaniteľné príjmy v roku 2011 vyššie ako 1779,65€. (Za rok 2010 je to 2012,85€).
Zdaniteľný príjem nie je príjem oslobodený od dane, teda od príjmu z prenájmu 166x12=1992€ si odpočítaš oslobodený príjem, v roku 2011 je to 500€, (za rok 2010 je to 925,95€).
Ak nemáš iné príjmy, tak mi to vychádza tak, že nebudeš povinná podať DP ani za rok 2010 ani za rok 2011, a ani robiť ročné zúčtovanie ZP za rok 2011.