Zavrieť

Porady

Dan a odvody z prijmu za prenajom v roku 2011

Manzelka prenajima byt za 500 EUR mesacne ako fyzicka osoba. Je nezamestnana a prijem z prenajmu je jej jediny prijem. Vydavky si uplatnuje pausalne 40%. Na zaklade novoprijatych zakonov by ma (a urcite aj dalsich) zaujimalo nasledovne:

1. aky bude vypocet dane z prijmu a odvodov z prenajmu za rok 2011 ak bude manzelka nadalej byt prenajimat ako fyzicka osoba

2. aky bude vypocet dane z prijmu a odvodov z prenajmu za rok 2011 ak bude manzelka prenajimat byt ako SZCO

3. aky bude vypocet dane z prijmu a odvodov z prenajmu za rok 2011 ak budem prenajimat byt ja. Som zamestnanec a platim odvody v maximalnej vyske.

Vopred dakujem.
Usporiadat
Téma je uzavretá.
veronikasad veronikasad

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

Stromova Pozri príspevok
Prosím o radu,
ak dieťa do 18 rokov/študent/ vlastní nehnutelnosť,ktorú začal prenajímať v r.2011 je povinný sa prihlásiť na DU a platiť preddavky do ZP 46,06 eur,nakoľko ZP mu paltí štát?
ďakujem
musí sa registrovať na DU a po pridelení DIČ prihlásiť v ZP ako SZČO.

Kto platí preddavky nájdeš v tomto príspevku

http://www.porada.sk/1607268-post268.html
jurga jurga

jurga je offline (nepripojený) jurga

veronikasad Pozri príspevok

Prečo by sa mal registrovať v ZP,keď nemá 18 rokov? Aj v príspevku 289,290 je to popisované.
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

veronikasad Pozri príspevok

DIČ dostáva len tá FO, ktorá dovŕšila 18 rokov, či nie?
zuzanar zuzanar

zuzanar je offline (nepripojený) zuzanar

Uvažujem správne?
Starobný dôchodca – má príjem len z prenájmu nehnuteľnosti. Má pridelené DIČ, do 31.01.2011 sa prihlási na ZP. Môže požiadať o neplatenie preddavkov.
Ak jeho príjem z prenájmu bude maximálne 2279,65 eur /rok - 1779,65 (max. zdaniteľný príjem kedy nie je povinnosť podať DP) + 500,00 (nezdaniteľný príjem) nebude mať povinnosť podať daňové priznanie, t.z. že nemá povinnosť ani urobiť RZZP a platiť odvody na ZP z prenájmu.
Ak áno, čo uvedie v žiadosti o neplatenie preddavkov na ZP ak príjem je vyšší ako 500,-?
Ďakujem
jurga jurga

zuzanar Pozri príspevok
Uvažujem správne?
Starobný dôchodca – má príjem len z prenájmu nehnuteľnosti. Má pridelené DIČ, do 31.01.2011 sa prihlási na ZP. Môže požiadať o neplatenie preddavkov.
Ak jeho príjem z prenájmu bude maximálne 2279,65 eur /rok - 1779,65 (max. zdaniteľný príjem kedy nie je povinnosť podať DP) + 500,00 (nezdaniteľný príjem) nebude mať povinnosť podať daňové priznanie, t.z. že nemá povinnosť ani urobiť RZZP a platiť odvody na ZP z prenájmu.
Ak áno, čo uvedie v žiadosti o neplatenie preddavkov na ZP ak príjem je vyšší ako 500,-?
Ďakujem
Presne takto si to predstavujem. A v žiadosti o neplatenie preddavkov uvediem,že nájomník platí,neplatí a že neviem,či to ešte budem prenajímať celý rok,keď robia také zákony,že sa mi to neveľmi oplatí.Oni predsa do 31.1.2011 nevedia,aký mám príjem.
mgogolova mgogolova

mgogolova je offline (nepripojený) mgogolova

áno, tak by to malo byť, moja mama je v rovnakej situácii, ale dnes jej vo vzp povedali, že ako dôchodkyňa "musí platiť min odvody do zp, napriek tomu že je dôchodkyňa, lebo zdaniteľný príjem je vyšší ako 500 eur (nevadí, že čistý ročný príjem má cca 100 eur - veď v platbách nájomcu je inkaso)do zmeny zákona môže vraj akurát požiadať riaditeľstvo poisťovne o výklad zákona. Takže konečné slovo má poisťovňa a opäť to nie je v prospech obyčajného občana, ktorý si privyrába k smiešnemu dôchodku!!!!
mgogolova mgogolova

mgogolova je offline (nepripojený) mgogolova

pardon, včera.
Kvaka Kvaka

zuzanar Pozri príspevok
Uvažujem správne?
Ďakujem
Uvedie, že si myslí, že novela to do termínu podávania ročného zúčtovania ZP vyrieši tak, že sa bude platiť odvod zo skutočného VZ, ktorý bude v daňovom priznaní z príjmov z prenájmu a nie že sa bude platiť z minimálneho VZ, ktorý je samozrejme vyšší, ako by mu vyšiel z prenájmu..
PavolU PavolU

PavolU je offline (nepripojený) PavolU

Dobrý deň,

Chcel by som sa spýtať ako mám postupovať, keď chcem prenajímať 2 izby (v 4 izbovom byte) kamarátovi tak, aby mi mesačne platil polovicu nákladov súvisiacich s bytom (bytové družstvo, elektrina, plyn, rozhlas a tv, internet). Ak napríklad suma hore uvedených nákladov za byt je 200 EUR a jeho nájom by bol 100 EUR mesačne je možné si tých 100 EUR odrátať ako náklady a byť oslobodený od dane z príjmu za nehnuteľnosť?

Ďakujem za odpoveď.
petoo83 petoo83

petoo83 je offline (nepripojený) petoo83

PavolU Pozri príspevok
Dobrý deň,

Chcel by som sa spýtať ako mám postupovať, keď chcem prenajímať 2 izby (v 4 izbovom byte) kamarátovi tak, aby mi mesačne platil polovicu nákladov súvisiacich s bytom (bytové družstvo, elektrina, plyn, rozhlas a tv, internet). Ak napríklad suma hore uvedených nákladov za byt je 200 EUR a jeho nájom by bol 100 EUR mesačne je možné si tých 100 EUR odrátať ako náklady a byť oslobodený od dane z príjmu za nehnuteľnosť?

Ďakujem za odpoveď.
ak je to kamarat tak naco to chces riesit takto?
PavolU PavolU

PavolU je offline (nepripojený) PavolU

petoo83 Pozri príspevok
ak je to kamarat tak naco to chces riesit takto?
ono ani kamarátstvo nie je navždy, tak to chceme mať pre istotu aj na papiery
mgtf mgtf

mgtf je offline (nepripojený) mgtf

Pozri čl.260 Ja už vôbec neviem, že aké tlačivo mám používať. Vo Vš.zdr. p. v pobočke DS informátor nevedel podať informáciu. On len rozdáva tlačivá, podľa želania poistencov. Vo vedľajšej kancelárii som od ochotnej úradníčky obdržal tlačivo:"Oznámenie poistenca /platiteľa poistného". Druhý deň na ten istý účel moja spolupracovníčka vyzdvihla tlačivo pre splnenie oznamovacej povinnosti SZČO( zamestnanec a prenajíma) tlačivo: "Výkaz preddavkov na poistné SZČO. " Ktoré je dobré tlačivo?

ivustek Pozri príspevok
Z call centra všeobecnej zdravotnej poisťovne mi oznámili nasledovné:
MOJA OTAZKA:

Text správy/oznamu:
> Dobrý deň, prosím o informáciu.Som poistenkyňou Vš.zdr.p.
> Od 1.1O.201O som zamesnaná. Okrem toho som začala od 24.11.2010
prenajímať dom a prihlásila som sa na DÚ, kde mi bolo pridelené DIČ.
Čo je mojou povinnosťou v súvislosti so zmenami v ZP od 1.1.2011? Mám
sa v zdr.poisťovni prihlásiť k 1.1.2011 a určiť si sama nejaké
preddavky. Ak ano, aké tlačivo mám použiť.

ODPOVEĎ:

Pre splnenie oznamovacej povinnosti SZČO postačuje aby ste vyplnili
len Výkaz preddavkov na poistné SZČO, kde do bodu Platnosť zmeny
vyznačí Z a dopíše "prenájom".

>
mgtf mgtf

mgtf je offline (nepripojený) mgtf

Je veľmi "logické", že oznamovacia povinnosť SZČO uskutočňujeme cez tlačivo: -Výkaz!! preddavkov na poistné SZČO-.
ninos ninos

ninos je offline (nepripojený) ninos

Ester plus Pozri príspevok
§ 10
Výpočet príjmov a výdavkov spoluvlastníka a účastníka združenia, ktoré nie je
právnickou osobou
Na začiatok

(1) Príjmy dosiahnuté spoločne dvoma alebo viacerými daňovníkmi z dôvodu spoluvlastníctva k veci alebo zo spoločných práv a spoločné výdavky vynaložené na ich dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie sa zahŕňajú do základu dane jednotlivých daňovníkov podľa ich spoluvlastníckych podielov, ak nie je právnym predpisom ustanovený alebo účastníkmi dohodnutý iný podiel.61)

Prosim vas vedel by mi niekto poradit ohladne vyssie uvedeneho? sme manzelia,ale vlastnime byt v podielovom vlastnictve 50/50 (kupovali sme ho este pred svadbou). ja som na materskej a bolo by pre nas vyhodnejsie,keby som si mohla vacsinu prijmov z prenajmu uplatnit ja. neviete ako sa to da vyriesit?
dakujem
Kvaka Kvaka

ninos Pozri príspevok
Prosim vas vedel by mi niekto poradit ohladne vyssie uvedeneho? sme manzelia,ale vlastnime byt v podielovom vlastnictve 50/50 (kupovali sme ho este pred svadbou). ja som na materskej a bolo by pre nas vyhodnejsie,keby som si mohla vacsinu prijmov z prenajmu uplatnit ja. neviete ako sa to da vyriesit?
dakujem
Môžeš si uplatniť príjmy z prenájmu v akomkoľvek pomere, je to dohodou manželov. Manžel si môže uplatniť do oslobodenej výšky príjmu z prenájmu, za rok 2010 je to 925,95€.
jurga jurga

Kvaka Pozri príspevok
Môžeš si uplatniť príjmy z prenájmu v akomkoľvek pomere, je to dohodou manželov. Manžel si môže uplatniť do oslobodenej výšky príjmu z prenájmu, za rok 2010 je to 925,95€.

Nie som si istý,či v akomkoľvek pomere.Majú podieľové vlastníctvo,nie BSM.Skôr si myslím,že to,čo ste napísala platí len pre BSM.
Kvaka Kvaka

Nevšimla som si to podielové. Ďakujem.
ninos ninos

ninos je offline (nepripojený) ninos

jurga Pozri príspevok
Nie som si istý,či v akomkoľvek pomere.Majú podieľové vlastníctvo,nie BSM.Skôr si myslím,že to,čo ste napísala platí len pre BSM.
no ved, prave. ja si tiez myslim,ze kedze mame podielove,tak si to musime dat 50/50.uz som pozerala,ze by sme si rozsirili BSM,ale to sa musi robit notarskou zapisnicou a to je drahe.
tak preto skusam,ci niekto nevie,ci si to musime skutocne 50/50,alebo je niekde nieco zasite,co som si nevsimla a mozeme si to nejako inac. napr.ze spiseme medzi sebou nejaku dohodu,ze sa manzel vzdava prijmov v moj prospech,alebo nieco take podobne.
onical onical

onical je offline (nepripojený) onical

Zdravím všetkých poraďákov.Poinformujem vás ako som bol zaregistrovať 4 prenajímateľov nehnuteľností.Je to pekný guláš.
1.Ja,živnostník netreba vôbec nič,žiadne tlačivo.
2.Syn,zamestnanec a súčasne aj živnosť,netreba vôbec nič,žiadne tlačivo.
3.Žena,dlhodobo na ÚP,tlačivo výkaz preddavkov,preddavky napísať 0.
4.Dcéra rodič.príspevok,tlačivo výkaz preddavkov,preddavky napísať 0.
Nikoho nezaujíma výška príjmu z prenájmu.
maturin maturin

maturin je offline (nepripojený) maturin

Mám 2 otázky,
1. ak je niekto zamestnancom a platí odvody z maxima (príjem nad 3000 EUR mesačne) a prenajíma nehnuteľnosť, predpokladám, že zdravotné odvody z prenájmu už nebude platiť (lebo vymeriavacie základy sa sčítajú), rozmýšľam správne? Vychádza mi to z § 13 ods. 8 zákona o zdrav. poistení: Vymeriavací základ poistenca, u ktorého dochádza v rozhodujúcom období postupne alebo súčasne k súbehu platiteľov poistného podľa § 11 ods. 1 písm. a) až c) a poistencov uvedených v § 11 ods. 2 je úhrn vymeriavacích základov podľa odsekov 1 až 7; v období, v ktorom je poistenec považovaný za samostatne zárobkovo činnú osobu a nie je považovaný za zamestnanca, sa do úhrnu vymeriavacieho základu započítava najmenej minimálny základ podľa odsekov 17 a 18 za každý kalendárny mesiac, počas ktorého má platiteľ povinnosť platiť poistné, a v období, v ktorom je poistenec považovaný za poistenca podľa § 11 ods. 2, sa do úhrnu vymeriavacieho základu započítava najmenej suma vypočítaná ako súčin koeficientu pre poistenca podľa § 11 ods. 2 a minimálneho základu podľa odsekov 17 a 18 za každý kalendárny mesiac, počas ktorého má platiteľ povinnosť platiť poistné.

2. aká by bola daň a odvody, ak by prenajímateľom bola s.r.o. a konateľ by bol konateľom bez nároku na odmenu (už je zamestnancom, takže platí odvody ako zamestnanec)?

Ďakujem pekne.
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať