Zavrieť

Porady

Elektroinstalacia krok za krokom.

Chcel by som poprosit odbornikov v tomto odbore o priblizenie postupu elektroinstalacie v novostavbe.
Ako a s cim treba zacat, naco si davat pozor, atd.
Ide o obycajny rodinny dom - kuchyna (kombinovany sporak, mikrovlnka, chladnicka s mraznickou, umyvacka riadu), dve kupelne, 4 izby plus obyvacka, mala technicka miestnost, kde bude umiestneny aj kotol.
V projekte je vyznacene kade treba viest kable, a ake kable. Zaujimalo by ma, ako sa ma postupovat pri instalacii kompletneho systemu.

Dakujem pekne.
Usporiadat
rudopp rudopp

rudopp je offline (nepripojený) rudopp

Indeed Pozri príspevok
Nepreháńaj..........

Podľa chémie je horenie reakcia horĺavej látky s kyslíkom.

Podĺa tejto teorie, by bolo všetko v okolí permanentne v plameňoch

ako vidíš aj sám,

nedeje sa to.
Noooooo.

Ja som nepísal, že horelo

písal som o inštalácii plynovodu neplynárom a že by som si to prezrel a rozmýšľal

PS
Ty však asik riešiš zložitejšie veci :
Indeed Pozri príspevok
určití vplyvní ľudia vymysleli a naštartovali KRÍZU

práve preto aby ešte viac zbedačili masy a zlikvidovali ľudí, čo sa vedia uživiť
a vyzerá to, že sa """vyznáš""" aj v nadnárodnej ekonomike, nie iba v plyne
alltracboy alltracboy

alltracboy je offline (nepripojený) alltracboy

nechcete si to poriesit cez sukromnu postu? nemam pocit ze je toto topic o zvarani, plyne a politike!!!!!!!!!!!!
rudopp rudopp

rudopp je offline (nepripojený) rudopp

alltracboy Pozri príspevok
nechcete si to poriesit cez sukromnu postu? nemam pocit ze je toto topic o zvarani, plyne a politike!!!!!!!!!!!!
Neviem ako Inde ide, ale ja :
1, riešim hneď
2, nemám SS
3, nemám odkazy do profilu
alltracboy alltracboy

alltracboy je offline (nepripojený) alltracboy

tak si zalozte niekde prispevok kde sa budete hadat a toto by mal admin premazat.
tienik tienik

tienik je offline (nepripojený) tienik

alltracboy Pozri príspevok
Ma vyznam sa nejak zamyslat nad vyrobcami isticov? Moeller(eaton), schneider, OEZ, SEZ...STILO..

v projekte mam pisane vsetky istice s charakteristikou C. Kedze mam pocit ze cely ten projekto niekto vytriasol z rukavu, tak sa pytam ci to ma zmysel. B ckove by som tam skor typoval a C iba na hlavny a na cirkular Dokonca vraj hlavny istic ZSE je B, tak aby nevyhdazovalo istic na ulici skor ako v skrini.

takze tvoj postreh je spravny, C ka tam nemaju co hladat. Ani na ten cinkular, taky velky asi doma nemas co by to potreboval.
A hlavny istic je fakt B cko, takze lahko sa stane presne to co pises.
To bol zas "projektant"....
dasoft dasoft

dasoft je offline (nepripojený) dasoft

ITckar, ucitel...
Je to sice tema o elektroinstalacii a navyse uz dost stara, ale ak mozem spytam sa este jeden detail ludi skusenejsich ako som ja :
Mam hrubu stavbu z tehly, obvod. steny Heluz Family 44 brus. na lepidlo, vnut. nosne Heluz 24 brus. a priecky Heluz 8. A teraz tie otazky...
Mozem sekat rozvod pre elektriku do Family 44 a do akej hlbky? (ona je pevna iba na krajoch, v strede sa to samo rosypa a ked tie kraje oslabim, tak riadne oslabim aj celu tehlu... nehovoriac o teplenom prestupe) A cim to potom pridrzat? Sadra je slaba tehla zostane oslabena...
Alebo by bolo vyhodnejsie potahat kable po zemi a co najmenej sekat?
mendo933 mendo933

mendo933 je offline (nepripojený) mendo933

Drazky do tehly sa najlepsie robia frezou. Ma dva kotuce, vyrezes drazku siroku a hlboku aku potrebujes. Ide to rychlo, nieje ziadny prach kedze sa to napoji na vysavac a tehla sa az tak nelame ako pri bezhlavom sekani. Za frezou staci ist s buracim kladivom s patricnym nastavcom na drazky a drazka je pekna. Do tej 8cky by som sekal max. na jeden kabel k zasuvke prip. k vypinacu
dasoft dasoft

ITckar, ucitel...
Vdaka za info. Samozrejme frezkou, len som sa trochu obaval, ci tym nenarusim pevnost obvodovej tehly Heluz Family 44-ky (vnutri je to tehla ako papier, drzia to vlastne pokope iba tie boky tehly).. Ked napr. vyrezem drazku v sirke 2-4 cm po dlzke cez cely dom, aby sa mi nestalo ze by som tym tehlu nejako prilis oslabil... a este jeden detail - do akej hlbky sa zvacsa zapustaju krabice ked pocitam omietka bude max. cca 1,5cm (kriva stena)?
fetya fetya

fetya je offline (nepripojený) fetya

ja mam takisto heluz family 44 na lepidle. kamos - elektrikar to robil obycajnou karboskou, dvakrat presiel, ja som potom to pekne vysekal sekacom a kladivom. ked aj vysekas okraj tehly, tak este ti zostane min 40 cm okrajov na ostatnom obvode do hlbky, takze nehrozi, ze ti padne dom na hlavu kvoli elektrike. Ja mam priecky 11,5, do tych sa da pekne sekat, ale od 8icky by som bal. ked uz, tak by som tahal tak-ake je to mozne, ze robyt len zvisle ciary,a tahat na strope v chranicke a vyhybat sa vodorovnych, lebo najme tie oslabuju priecky.
dasoft dasoft

ITckar, ucitel...
Ok, vdaka za radu, tiez sa trochu obavam tych priecok...
btw. nie je lepsie predsa len tahat kable co najviac po zemi? Clovek sa tolko nenaseka... (samozrejme v trubkach...)
Naposledy upravil dasoft : 16.03.12 at 20:30
henry_sk henry_sk

henry_sk je offline (nepripojený) henry_sk

Sice reagujem na staru temu, ale niekomu mozno poradim.

Kto ma problem s krehkymi tehlami a obavou o statiku pri obriezke muriva dookola domu, tak moze od kazdej zasuvky a vypinaca tahat kable vertikalne hore pod strop, ak planuje sadrokarton. Pod sadrosom sa vsetky dalsie vedenia schovaju. Vertikalny zarez v murive nie je ani zdaleka tak staticky nebezpecny.
Samozrejme, ak su nejake zasuvky blizko seba tak na 1-2m tak medzi nimi horizontalny spoj hadam statike neuskodi...
A pod vypinacmi pri dverach je vhodne umiestnovat zasuvky a tahat vodice spolu v jednej linii hore.

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať