Teraz keď sú také horúčavy ma tak napadlo, že my sme takéto vysoké teploty ani nepoznali: boli sme akosi odolnejší, a kúpavali sme sa už pri 23-25°C, nie v bazéne, ale v potoku, v rieke, kde bol tieň stromov a teda voda bola riadne studená, lebo sa nemala ani ako zohriať. Najviac si tak pamätám 28°C, to bolo už kvalifikované akože by sme mohli dostať aj úpal. Z domu som si zbalila deku, uterák, po ceste som sa zastavila v samoobsluhe a kúpila peceň chleba za 5,20.- Kčs. Masť s oškvarkami, soľ, papriku, paradajky a každému octovú fľašu so sirupovou vodou, som napakovala takisto už z domu. Dvoch mladších bratov som ťahala za sebou vyobliekaných už aj v nafúkaných kúpacích kolesách, aby bolo každému jasné kam ideme. Po ceste sa k nám postupne pripájali ďalšie a ďalšie deti tiež s takou výbavou. Kľudne sme pochodovali aj 3-4 km kým sme sa niekde pri potoku zložili, roztiahli deky a už sme aj vírili piesok alebo šutre v rieke. Vedľa nás na lúke sa pásli aj husy, kozy ba aj kravy z blízkeho JRD. Samozrejme že si odskočili poniže nás a z tej rieky sa napili tiež. Nepamätám sa že by sme mali nejaké vyrážky, alergiu alebo sople, pritom z vody sme mali príkaz vyliezť okamžite keď sa budeme drkotať a mať fialové pery. Mnooo ....... večer som obidvoch bráchov nažalovala že nevyliezli z vody, lebo som chcela aby zostali doma, čo sa budem s nimi otravovať: stále by iba jedli a musela som im krájať faláty mastného chleba ......
Za "dobrý flek" sa považovalo miesto pri splave, chuligáni tam machrovali, skákali hlavičky a hádzali baby do vody. Späť sme sa ťahali až tak okolo 18.00-19.00 hod., kožu sme mali vysušenú, lebo Indulonu ma ani len nenapadlo vláčiť k vode. Nohy sme mali vo vietnamkách zaprášené, boli sme neskutočne hladní, smädní, unavení a mama nás už vykúkala z okna. Zohriala večeru, aby nás nahádzala rýchlo do vane, lebo my by sme boli zaspali aj takí špinaví a ona už chcela štrikovať pri televízii a kukať Annu Holubovú. Horúčavy - teda tých 28°C trvali tak 2-5 dní, potom poriadne napršalo, ale teplota okolo tých 23-25 °C zostala a my sme sa kúpali aj tak.
Na každý deň nám mama niečo nakázala robiť a tak sme museli švihať, aby sme stíhali. Príde mi až smiešne ako sme nosili topánky, papuče a školskú tašku do opravovne, aby sme si mali na jeseň čo obuť, do čistiarne sme nosili baloňáky, cez prázdniny sme si museli vystáť rad na modrý baliaci papier v papiernictve. Na zošity boli také priesvitné. Každá kniha aj zošit mali štítky s menom a triedou.
Cez prázdniny sme sondovali kto-kde bol v pionierskom tábore a ako bolo, lebo keďže moja mama robila v tom istom podniku ako 50 % ľudí z dediny, tak som vedela že na budúci rok tam možno pôjdem aj ja, ak nepôjdem od tatu. Dopisovala som si s Gaľou z Ruska, s Lujzou z NDR a ešte dvadsiatimi dievčatami čo sme sa stretli v pionierskych táboroch alebo na rekreáciách s rodičmi. Zbierala som a vymieňala všetko: servítky, obaly zo žuvačiek, fotky hercov a spevákov, chodila do kina, na športové hry do školy, do pionierskeho domu do všelijakých krúžkov......
Naposledy upravil hubatá : 26.07.14 at 22:15