Zavrieť

Porady

Mikae Mikae

Mikae je offline (nepripojený) Mikae

misoft
A toto si kto pamätá?
asi mlynček na kávu, mávali to v potravinách, aby si si mohol zomlieť zrnkovú kávu?
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

Mlyn na kávu, bol v každých potravinách. Ten, kto nemal doma mlynček, si práve kúpenú praženú kávu mohol ihneď aj pomlieť. Reklama by možno znela, ak si u nás kúpiš kávu , môžeš si ju rovno u nás aj pomlieť. To bola služba zadarmiko.
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

Tweety
Mlyn na kávu, bol v každých potravinách. Ten, kto nemal doma mlynček, si práve kúpenú praženú kávu mohol ihneď aj pomlieť. Reklama by možno znela, ak si u nás kúpiš kávu , môžeš si ju rovno u nás aj pomlieť. To bola služba zadarmiko.
najmä káva bola pre niektorých zadarmiko, ak bol niekto nepozorný, nechal zomlieť a další zákazník mal viac, možno jednu dávku do horčičáku. Nekecám, spolužiak robil v jednote tak si to overili. Ja som mal ručný albánsky, v nedeľu po obede bola vždy čerstvo namletá, bola to iná aróma. Inak bola v predaji aj mletá z Popradu.
korela korela

korela je offline (nepripojený) korela

Ktorý chlieb bol presne rozštvrtený? V HU sa takto rozkrájaný chlieb pred zaplatením vážil.
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Neviem kto nemal kedysi doma mlynček na kávu....v obchode si pomlel skoro každý.....
pavol54 pavol54

lujza.j
Neviem kto nemal kedysi doma mlynček na kávu....v obchode si pomlel skoro každý.....
ono to bolo nastavené o nedôvere kvality predávanej mletej kávy "povymetané zlomky plevy", myslíš že ak by bola dnes šanca si pomlieť celú kávu v predajni tak by to nefungovalo?
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
korela
V HU sa takto rozkrájaný chlieb pred zaplatením vážil.
...a vysvetlíš aj to, že ako sa to dalo potom nahodiť do pokladne ?
korela korela

Veď ja tiež. Nedávno som si pozerala klasický mlynček, či ho reku nekúpim, ak by bol blackout. Ale na to minimum mi postačí aj neska.
buchač buchač

lujza.j
Predsa skoro každý mal...a to aj napriek buzerantom, čo by radi krivili históriu.
Doma si každý pomlel primerané množstvo, aby mal čerstvú...a v obchode si pomlel väčšie množstvo, ktoré si vzal do roboty.

Tieto veľké mlynčeky boli aj v iných prevádzkach, ako sú potraviny...napríklad v bufetoch.
korela korela

buchač
korela
Ako všetko ostatné.
https://retazce.wordpress.com/2011/1...dne-slovensko/
Už sú v Trenčíne, bude aj východ.
https://www.kaloricketabulky.sk/potr...lieb-3kg-lipot
Spomenula som si na neho, riadny okrúhly 3 kg peceň, ten sa polí, štvrtí ručne.
buchač buchač

buchač
korela
korela
Ako všetko ostatné.
Bavíme sa o dobách pred nežnou revolúciou....teda aspoň ja.
Ak som dobre čítal, tak Lipot bola založená roku 1992...

Takže ešte raz položím otázku ?????
Ako sa cena prekrojeného chleba nahodila do pokladne ? Či tu alebo hentam...mňa ale zaujíma hlavne Slovensko.
Požiadam o celý proces postupu....od prekrojenia až po zaplatenie.
korela korela

To myslíš vážne? Pri chleboch boli predavačkou aj rozkrájané, zákazník si vybral, ktorý kus mu vyhovoval, odvážila ho, napísala ceruzou na kus papiera váhu a do pokladne. Všetko manuálne, na všetko bol čas. Možno ho aj zabalila a váhu napísala na obal. Na ten detail si už nespomínam. Vtedy ešte kódy neboli. V centre Budapešti v samoobsluhách. Pred 89. Sme si zvykli kupovať pri odchode domov, zmena.
Ak sa pýtaš ako na SK, ten trojkilový peceň som objavila u nás na sídlisku v Samoške, v regáloch mali celé aj štvrťky, tak pri pokladni bez váženia, klasika ako za socíka. Páčila sa mi tam tá spravodlivosť, zaplatiť iba za skutočnú cenu.
buchač buchač

korela
To myslíš vážne?
Presne to som sa chcel opýtať...
lujza.j lujza.j

pavol54
lujza.j
ono to bolo nastavené o nedôvere kvality predávanej mletej kávy "povymetané zlomky plevy", myslíš že ak by bola dnes šanca si pomlieť celú kávu v predajni tak by to nefungovalo?
Mletá káva-uz "niekedy"pomleta....je pre mňa aj teraz o nedôvere...... jasné,že by mletie kávy fungovalo...si myslím.....na dedine bez kafemašiny....2 druhy mlyncekov...vždy sa melie na čerstvo ....na zalievanu alebo na druhom na pretlačanu...... ešte kúpim koťogáka....
lujza.j lujza.j

buchač
lujza.j
Predsa skoro každý mal...a to aj napriek buzerantom, čo by radi krivili históriu.
Doma si každý pomlel primerané množstvo, aby mal čerstvú...a v obchode si pomlel väčšie množstvo, ktoré si vzal do roboty.

Tieto veľké mlynčeky boli aj v iných prevádzkach, ako sú potraviny...napríklad v bufetoch.
Aj v poslaneckommozno aj teraz
korela korela

buchač
korela
To myslíš vážne?
Presne to som sa chcel opýtať...
442
misoft misoft

misoft je offline (nepripojený) misoft

Keď sme už pri tej mletej káve.... spomeniem i kedysi na trhoch predávanú mletú červenú papriku... s prídavkom tehly.
Na Horehroní na jarmoky chodili Maďari a vo veľkom predávali, Ale keďže chceli zarobiť poriadne prachy (ešte Kčs bola doba) - tak to bolo v pomere 60/40 (paprika/tehla). Ale raz natrafili na Horehroncov, čo si ich zapamätali a o rok ich zmastili, že boli červenší než ich predávaná paprika. A VB, čo to riešila len konštatovala, že predsa Horehronci nič neurobili, ale Maďari sú podvodníci, dostali pokutu a potom sa už tí Maďari ani neobjavili.
I to bolo riziko nakupovania na jarmokoch - sfalšované, pančované výrobky, často predražené. Jarmoky boli tiež možnosť, ako predať nepredajný tovar a dokonca s vysokým ziskom.
pavol54 pavol54

misoft
Keď sme už pri tej mletej káve.... spomeniem i kedysi na trhoch predávanú mletú červenú papriku... s prídavkom tehly.
Na Horehroní na jarmoky chodili Maďari a vo veľkom predávali, Ale keďže chceli zarobiť poriadne prachy (ešte Kčs bola doba) - tak to bolo v pomere 60/40 (paprika/tehla). Ale raz natrafili na Horehroncov, čo si ich zapamätali a o rok ich zmastili, že boli červenší než ich predávaná paprika. A VB, čo to riešila len konštatovala, že predsa Horehronci nič neurobili, ale Maďari sú podvodníci, dostali pokutu a potom sa už tí Maďari ani neobjavili.
I to bolo riziko nakupovania na jarmokoch - sfalšované, pančované výrobky, často predražené. Jarmoky boli tiež možnosť, ako predať nepredajný tovar a dokonca s vysokým ziskom.
to si ohľadne papriky trepol do neba volajúcu hlúposť, rozmýšľaš o čom píšeš? ako tú tehlu namleli? ako zistili že paprika je pančovaná? Ak by som chcel pančovať papriku tak do nej zamiešam obyčajnú hladkú múku. za nekvalitný výrobok sa pokuta na mieste nedáva, pretože sa odoberá vzorka, tá sa posiela do štátneho veterinárneho labáku rozbor trvá aj pri expresnom rozbore minimálne týždeň. Na mieste sa len vo filmoch zisťuje koštovaním kvalita kokainu. K ostatnému sa vyjadrovať nebudem
buchač buchač

misoft
...a teraz daj tú o "Červenej čiapočke"...dlho som ju nepočul.
pavol54 pavol54

113spulo
pavol54

... ako zistili že paprika je pančovaná?
Ak by som chcel pančovať papriku tak do nej zamiešam obyčajnú hladkú múku. ...
nefarbí olejovito
ubrala by z farby
olejovitá konzistencia závisí v prvom rade od spôsobu mletia, mletím ju musíš nahriať na správnu teplotu, ale to má len "trhovú charakteristiku" olejnatosť dodávajú semiačka papriky farbivo odroda papriky ktorá je zase závislá na počte slnečných dní u nás kaločai nikdy nedosiahne takú farbivosť ako vypestovaná v južnom Maďarsku. Pre naše zemepisné podmienky bola vyšľachtená odroda žitavská ktorá sa vyznačuje najvyšším množstvom červeného farbiva
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať