Zavrieť

Porady

pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

113spulo
pavol54
113spulo
pavol54

... ako zistili že paprika je pančovaná?
Ak by som chcel pančovať papriku tak do nej zamiešam obyčajnú hladkú múku. ...
nefarbí olejovito
ubrala by z farby
olejovitá konzistencia závisí v prvom rade od spôsobu mletia, mletím ju musíš nahriať na správnu teplotu, ale to má len "trhovú charakteristiku" olejnatosť dodávajú semiačka papriky farbivo odroda papriky ktorá je zase závislá na počte slnečných dní u nás kaločai nikdy nedosiahne takú farbivosť ako vypestovaná v južnom Maďarsku. Pre naše zemepisné podmienky bola vyšľachtená odroda žitavská ktorá sa vyznačuje najvyšším množstvom červeného farbiva
Mal som párkrát kaločaj / každý druhý rok osivo z Gyoru
áno , poriadne farbil prvý zber = to čo na koreni dozrelo do bordova

na mletie som mal kladivká a sito, tam som nenahrieval
iba som zo sušiarne pošliapanú vyberal po troche, aby celkom nevychladla
veď práve tie kladivkové je patrične zohrejú, inak tá farbivosť, nie je moje stanovisko ale výsledok porovnávania viacerých paprík čo sme robili na uksupe
misoft misoft

misoft je offline (nepripojený) misoft

pavol54
misoft
Keď sme už pri tej mletej káve.... spomeniem i kedysi na trhoch predávanú mletú červenú papriku... s prídavkom tehly.
Na Horehroní na jarmoky chodili Maďari a vo veľkom predávali, Ale keďže chceli zarobiť poriadne prachy (ešte Kčs bola doba) - tak to bolo v pomere 60/40 (paprika/tehla). Ale raz natrafili na Horehroncov, čo si ich zapamätali a o rok ich zmastili, že boli červenší než ich predávaná paprika. A VB, čo to riešila len konštatovala, že predsa Horehronci nič neurobili, ale Maďari sú podvodníci, dostali pokutu a potom sa už tí Maďari ani neobjavili.
I to bolo riziko nakupovania na jarmokoch - sfalšované, pančované výrobky, často predražené. Jarmoky boli tiež možnosť, ako predať nepredajný tovar a dokonca s vysokým ziskom.
to si ohľadne papriky trepol do neba volajúcu hlúposť, rozmýšľaš o čom píšeš? ako tú tehlu namleli? ako zistili že paprika je pančovaná? Ak by som chcel pančovať papriku tak do nej zamiešam obyčajnú hladkú múku. za nekvalitný výrobok sa pokuta na mieste nedáva, pretože sa odoberá vzorka, tá sa posiela do štátneho veterinárneho labáku rozbor trvá aj pri expresnom rozbore minimálne týždeň. Na mieste sa len vo filmoch zisťuje koštovaním kvalita kokainu. K ostatnému sa vyjadrovať nebudem
Pali - ty trúba - písal som za socializmu. Vtedy nejaké laboratória neboli. Za ďalšie - nepísal som, že IHNEĎ, ale po ROKU ich spoznali. A za posledné - bežne sa to robilo, že sa dávala do papriky tehla a tak sa pančovala. A zistil si to jednoducho tak, že keď si použil papriku - tá sa v oleji, masti rozpustí, ale tehla sa NEROZPUSTÍ a to hneď na tanieri zbadáš.
A dávať múku? Veď to by si z tej papriky spravil len slabšiu.
A tých Horehroncov som poznal - i tú papriku som videl (žiaľ, i svokra - nech je jej zem ľahká - sa takto dala nachytať) - takže (už si pomaly ako buchy) - všetko u teba (aj podľa neho) je hlúposť, len ty si autobus.
pavol54 pavol54

misoft
pavol54
misoft
Keď sme už pri tej mletej káve.... spomeniem i kedysi na trhoch predávanú mletú červenú papriku... s prídavkom tehly.
Na Horehroní na jarmoky chodili Maďari a vo veľkom predávali, Ale keďže chceli zarobiť poriadne prachy (ešte Kčs bola doba) - tak to bolo v pomere 60/40 (paprika/tehla). Ale raz natrafili na Horehroncov, čo si ich zapamätali a o rok ich zmastili, že boli červenší než ich predávaná paprika. A VB, čo to riešila len konštatovala, že predsa Horehronci nič neurobili, ale Maďari sú podvodníci, dostali pokutu a potom sa už tí Maďari ani neobjavili.
I to bolo riziko nakupovania na jarmokoch - sfalšované, pančované výrobky, často predražené. Jarmoky boli tiež možnosť, ako predať nepredajný tovar a dokonca s vysokým ziskom.
to si ohľadne papriky trepol do neba volajúcu hlúposť, rozmýšľaš o čom píšeš? ako tú tehlu namleli? ako zistili že paprika je pančovaná? Ak by som chcel pančovať papriku tak do nej zamiešam obyčajnú hladkú múku. za nekvalitný výrobok sa pokuta na mieste nedáva, pretože sa odoberá vzorka, tá sa posiela do štátneho veterinárneho labáku rozbor trvá aj pri expresnom rozbore minimálne týždeň. Na mieste sa len vo filmoch zisťuje koštovaním kvalita kokainu. K ostatnému sa vyjadrovať nebudem
Pali - ty trúba - písal som za socializmu. Vtedy nejaké laboratória neboli. Za ďalšie - nepísal som, že IHNEĎ, ale po ROKU ich spoznali. A za posledné - bežne sa to robilo, že sa dávala do papriky tehla a tak sa pančovala. A zistil si to jednoducho tak, že keď si použil papriku - tá sa v oleji, masti rozpustí, ale tehla sa NEROZPUSTÍ a to hneď na tanieri zbadáš.
A dávať múku? Veď to by si z tej papriky spravil len slabšiu.
A tých Horehroncov som poznal - i tú papriku som videl (žiaľ, i svokra - nech je jej zem ľahká - sa takto dala nachytať) - takže (už si pomaly ako buchy) - všetko u teba (aj podľa neho) je hlúposť, len ty si autobus.
neviem kto tu je trúba, ale kontrolné laboratória sú tu odkedy je štát štátom už si jedol pečenú hlinu alebo piesok? čo to robí pod zubami, Už som počul aj také reči že madari injekciou pichali vodu do papriky na konzum, lebo keď ju narezal tak z nej vytiekla voda. pritom stačilo deň pred zberom poriadne poliať, lenže vysvetľuj bludárom že nemajú pravdu. Ani horehronci ani oravci papriku poriadne nepoznajú ale aby som bol spravodlivý ani na dolniakoch dokonca aj niektorí madari. žiadna paprika sa ti v masti celkom nerozpustí nešír tu tie bludy. Pevná hmota sa premení na čo?
misoft misoft

A videl si ty niekedy za socíku, aby chodili nejakí kontrolóri kvality? Skôr chodili len kontroly, či máš v poriadku lajstrá.
A k paprike - ak bola tehla. tak to aj medzi zubami škrípalo. A netvrď mi, že sa nedá tehla rozbiť, rozdrviť, zomlieť na prach.
A ešte niečo - SOI vtedy NEEXISTOVALA! Tá vznikla až v 1997! A to už socializmus u nás nebol.
Teraz tliachaj svoje múdrosti.
Naposledy upravil misoft : 29.01.22 at 16:45
veronikasad veronikasad

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

misoft
A videl si ty niekedy za socíku, aby chodili nejakí kontrolóri kvality? Skôr chodili len kontroly, či máš v poriadku lajstrá.
A k paprike - ak bola tehla. tak to aj medzi zubami škrípalo. A netvrď mi, že sa nedá tehla rozbiť, rozdrviť, zomlieť na prach.
A ešte niečo - SOI vtedy NEEXISTOVALA! Tá vznikla až v 1997! A to už socializmus u nás nebol.
By si sa velmi cudoval, ako chodili a často ... Pracovala som v potravinárskom podniku (mliekareň), UKSUP a ŠIA sme tam mali každú chvíľu ...
Kvalita mliečnych výrobkov bola neporovnatelne lepšia ako dnes. Také nedozrete tvrde syry (eidam a pod.) by sa vtedy do obchodu nedostali.
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

V potravinách neviem, ale vo výrobných podnikoch bol útvar, ktorý bol zodpovedný za kvalitu výrobkov. V každom obale výrobku bolo meno pracovníka zodpovedného za kvalitu výrobku.
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
misoft
A videl si ty niekedy za socíku, aby chodili nejakí kontrolóri kvality? Skôr chodili len kontroly, či máš v poriadku lajstrá..
Manželka robila od maturity v obchode...končila ako šéfka oddelenia v bývalej Hypernove.
Na jednu knihu zážitkov...
Preto do teba rúbem, že dávaš onačiny.
anet anet

anet je offline (nepripojený) anet

Kto takto chodieval do školy?
pavol54 pavol54

misoft
už som ti nie raz napísal že so mnou sa bav slušne, ak niečo nevieš šúchaj nožičkami a počúvaj znalých problematiky. keď si v koncoch začneš nadávať a urážať a stými hlúposťami a drvených tehlách už prestaň lebo toto musel vymyslieť ozaj len dement. inak skús nadrviť aspoň 10 kg tehly na prach a vyrátaj náklady. .po jednom pive je každý múdry
veronikasad veronikasad

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

misoft
Dušan, existovala Štátna inšpekcia akosti a kontroloval potravinárov aj Ustredný kontrolný a skúšobný ústav polnohospodársky.
pavol54 pavol54

veronikasad
misoft
Dušan, existovala Štátna inšpekcia akosti a kontroloval potravinárov aj Ustredný kontrolný a skúšobný ústav polnohospodársky.
len tak na okraj za socíku musela byť všetka zelenina dodávaná do výkupní(ktorých inak bolo dosť- na každej dedine) kontrolovaná na dusičnany.
ivka70 ivka70

ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

pavol54
veronikasad
misoft
len tak na okraj za socíku musela byť všetka zelenina dodávaná do výkupní(ktorých inak bolo dosť- na každej dedine) kontrolovaná na dusičnany.
To nie je pravda, na trhoch sa dali predavat prebytky vlastnej zahrady, ktore urcite ziadnou kontrolou prejst nemuseli. A ze ich najma z juznrj casti Slovenska bolo hodne, to si snad kazdy pamata.
A ani tie kontroly di netreba idealizovat, dusicnanov bolo v zelenine napriek nim nadmieru, aj ked "kontrolou" presli. Najma tie z druzstiev.
A to nehovorim o zlozeni zeleniny po Černobyle....
A prioady mletej tehly v psprike boli dokonca aj vtedy aj medializovane... Male ryby mozno aj odsudene...
pavol54 pavol54

ivka70
pavol54
veronikasad
misoft
To nie je pravda, na trhoch sa dali predavat prebytky vlastnej zahrady, ktore urcite ziadnou kontrolou prejst nemuseli. A ze ich najma z juznrj casti Slovenska bolo hodne, to si snad kazdy pamata.
A ani tie kontroly di netreba idealizovat, dusicnanov bolo v zelenine napriek nim nadmieru, aj ked "kontrolou" presli. Najma tie z druzstiev.
A prioady mletej tehly v psprike boli dokonca aj vtedy aj medializovane... Male ryby mozno aj odsudene...
čo nie je pravda? že do výkupne ti nezobrali zeleninu ak si nemala papier z hygieny o testoch na dusičnany?
Trhoviská bola iná kategória a aj tam prichádzala občas kontrola a brala vzorky (vtedy to bolo v pod patronátom OHES).
dnes je to ako? Pestovateľ (ak je v režime) dodá do labáku to čo chce, teda labák si nechodí robiť odbery priamo na miesto. V dnešných časoch, nevyšla mi nehnojená kapusta na limity NOx, som skočil pre zaujímavosť do jednej siete kúpil hlávku kapusty, za 16 eur rozbor na dusičnany prekročené limity 3 x.
Tá dovozová, myslíš že súčasťou sprievodnej dokumentácie kamiónu je doklad o kvalite? zabudni. uhorky od miestneho pestovateľa behom dvoch dní chytia plieseň a dovozové v 1000 kg bagoch ta tú dobu nič, maximálne trocha ožltnú, a to už 4 dni cestovali napríklad z Nemecka
buchač buchač

ivka70
Súhlas...na trhoch sa predávali prebytky.
ALE ak sa budeme držať línie = mletej papriky, tak koľkože by jej (tehlovej) muselo byť, aby sa oplatila na kšeft...že na nabalenie sa ?
Poznámka - kto si sám doma sušil a mlel papriku, nech sa prihlási...
-----------------
Medializáciou myslíš niečo takéto ?...od Rasťa Striška z Tv GrC ???
Záver z reportáže nech si urobí každý sám.
https://www.noviny.sk/slovensko/1007...ky-z-minulosti
misoft misoft

pavol54
Pali - veď ty si asi z Mesiaca spadol. Kto kedy za socializmu kontroloval dusičnany? Na jarmokoch sa aj prebytky predávali, chodili na jarmoky Maďari, Poliaci.... Žil si ty vôbec vtedy na Slovensku? Alebo si žil v ZSSR?
Veď ty vieš úplne hʘvnʘ o jarmokoch - tie ani komunisti nezakázali - veď predsa i vtedy boli tradičné jarmoky, tam akurát prišli príslušníci MsNV, príslušníci VB a kontrolovali len povolenia na predaj.

Netrep tu sprostosti. Veď jarmoky boli určené pre pospolitý ľud (aby sa zakryli nedostatky centralizovaného zásobovania), aby si aspoň čo-to nakúpili, keď v obchodoch nebolo.
misoft misoft

buchač
ivka70
Súhlas...na trhoch sa predávali prebytky.
ALE ak sa budeme držať línie = mletej papriky, tak koľkože by jej (tehlovej) muselo byť, aby sa oplatila na kšeft...že na nabalenie sa ?
Poznámka - kto si sám doma sušil a mlel papriku, nech sa prihlási...
-----------------
Medializáciou myslíš niečo takéto ?...od Rasťa Striška z Tv GrC ???
Záver z reportáže nech si urobí každý sám.
https://www.noviny.sk/slovensko/1007...ky-z-minulosti
Na množstvo by som ti aj vedel dať odhad - v Brezne (Horehronie) prichádzali práve tí Maďari - no a v starom ŽUKu doviezli 500kg - a predávalo sa medzi 1kg do 250g (kto ako kúpil) a pri pomere 60/40 na takom množstve dosť zarobili. Rozpredali často za 5-6 hodín...
buchač buchač

misoft
Veď jarmoky boli určené pre pospolitý ľud (aby sa zakryli nedostatky centralizovaného zásobovania), aby si aspoň čo-to nakúpili, keď v obchodoch nebolo.
...o ktorom období, o ktorých rokoch sa tu bavíme ?
...o ktoré lokality ide ?
misoft misoft

Už som spomínal na začiatku - ešte bol socializmus - začiatok 80-tých...
korela korela

korela je offline (nepripojený) korela

misoft
Už som spomínal na začiatku - ešte bol socializmus - začiatok 80-tých...
Čo tebe konkrétne pokryli jarmoky, čo ti v obchodoch chýbalo v tých rokoch?
pavol54 pavol54

misoft
pavol54
Pali - veď ty si asi z Mesiaca spadol. Kto kedy za socializmu kontroloval dusičnany? Na jarmokoch sa aj prebytky predávali, chodili na jarmoky Maďari, Poliaci.... Žil si ty vôbec vtedy na Slovensku? Alebo si žil v ZSSR?
Veď ty vieš úplne hʘvnʘ o jarmokoch - tie ani komunisti nezakázali - veď predsa i vtedy boli tradičné jarmoky, tam akurát prišli príslušníci MsNV, príslušníci VB a kontrolovali len povolenia na predaj.

Netrep tu sprostosti. Veď jarmoky boli určené pre pospolitý ľud (aby sa zakryli nedostatky centralizovaného zásobovania), aby si aspoň čo-to nakúpili, keď v obchodoch nebolo.
Ak tu niekto na niečo padol si bol ty melieš hlúposti asi si sa zasekol. Kto kontroloval? Vtedy to bola okresná hygienická a epidemiologická stanica, vtedy to mali v kompetencii. A že teba neinformovali aby si niekoho postavil do pozoru ako minule predavačky v tescu, ja za to nemôžem. Inak v tej socialitickej OHES robila moja švagriná laborantku, na miestnej tržnici mali predávajúci okamžite bobky však ich poznali, nevedeli kedy si prišli na nákup pre seba a kedy na odber vzoriek, väčší problém boli kuchynské váhy ktoré vážili relatívne nepresne, ale to nikto neriešil
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať