ivka70
pavol54
veronikasad
misoft
A videl si ty niekedy za socíku, aby chodili nejakí kontrolóri kvality? Skôr chodili len kontroly, či máš v poriadku lajstrá.
A k paprike - ak bola tehla. tak to aj medzi zubami škrípalo. A netvrď mi, že sa nedá tehla rozbiť, rozdrviť, zomlieť na prach.
A ešte niečo - SOI vtedy NEEXISTOVALA! Tá vznikla až v 1997! A to už socializmus u nás nebol.
Teraz tliachaj svoje múdrosti.
Dušan, existovala Štátna inšpekcia akosti a kontroloval potravinárov aj Ustredný kontrolný a skúšobný ústav polnohospodársky.
len tak na okraj za socíku musela byť všetka zelenina dodávaná do výkupní(ktorých inak bolo dosť- na každej dedine) kontrolovaná na dusičnany.
To nie je pravda, na trhoch sa dali predavat prebytky vlastnej zahrady, ktore urcite ziadnou kontrolou prejst nemuseli. A ze ich najma z juznrj casti Slovenska bolo hodne, to si snad kazdy pamata.
A ani tie kontroly di netreba idealizovat, dusicnanov bolo v zelenine napriek nim nadmieru, aj ked "kontrolou" presli. Najma tie z druzstiev.
A to nehovorim o zlozeni zeleniny po Černobyle....
A prioady mletej tehly v psprike boli dokonca aj vtedy aj medializovane... Male ryby mozno aj odsudene...
čo nie je pravda? že do výkupne ti nezobrali zeleninu ak si nemala papier z hygieny o testoch na dusičnany?
Trhoviská bola iná kategória a aj tam prichádzala občas kontrola a brala vzorky (vtedy to bolo v pod patronátom OHES).
dnes je to ako? Pestovateľ (ak je v režime) dodá do labáku to čo chce, teda labák si nechodí robiť odbery priamo na miesto. V dnešných časoch, nevyšla mi nehnojená kapusta na limity NOx, som skočil pre zaujímavosť do jednej siete kúpil hlávku kapusty, za 16 eur rozbor na dusičnany prekročené limity 3 x.
Tá dovozová, myslíš že súčasťou sprievodnej dokumentácie kamiónu je doklad o kvalite? zabudni. uhorky od miestneho pestovateľa behom dvoch dní chytia plieseň a dovozové v 1000 kg bagoch ta tú dobu nič, maximálne trocha ožltnú, a to už 4 dni cestovali napríklad z Nemecka