Zavrieť

Porady

Usporiadat
MarcelkaT MarcelkaT

MarcelkaT je offline (nepripojený) MarcelkaT

[QUOTE=jar88;1458397]
MarcelkaT Pozri príspevok
No tak ja pamätám za 1,70 Kčs normál do mopeda, 0,50 Kčs nafta.
Následne benzín normál za 2,40 a super za 2,80 Kčs (za 3 Kčs nebolo nikdy - možno tak ruská zmrzlina za 3 Kčs) nafta stála 0,90 Kčs a tak ďalej.
(5 Kčs benzín tiež nikdy nestál, lebo stál len 4,50 a 4,80 Kčs, nafta 2,40 Kčs)

To máš pravdu, že super bol za 2,80 Kčs. A Detvy alebo Bystrice myslím za 1 Kčs.
JTOMA JTOMA

JTOMA je offline (nepripojený) JTOMA

Pamätám, a veľmi dobre, akurát ten benzín stál 3 Kčs - super, ale špeciál bol lacnejší.
duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
jar88 Pozri príspevok
Ha ha ha.
A vtedy si mal aké že peniaze, len kovové, či dokonca zlaté?
Tie čo si vtedy zarábal, ti platili len doma. Ak by ti ich našli na hraniciach, mal by si úžasnú skúsenosť. Za pecou je všetko iné.
Duves, tebe vadí že si na vzduchu?
Asi áno, lebo tebe bolo asi dobre za pecou (že by organizovaný pecivál).
Teraz je ti smutno, že si zostal sám za tou pecou a že tam nikto, nikoho už netlačí.
Ten system mal velku logiku. Junačik, ja mam kamoša, čo už taha na 60-ku, 2 tituly, x rokov v bankovnicte, este za totača.
Existovali 2 druhy penazi:
1. šušťave
2. fakturačne
Aby si si vedel urobiť jasno, tak fabriky (narodne podniky) medzi sebou účotvali fakturačnymi peniazmi. Každy platil, žiadne ofajče ako dnes neboli.
Ludia dostavali mzdy, ktore boli limitovane. To aby nezvyšovali inflaciu.
Uvery, ktore sa poskytovali neboli robene na baze nekrytych penazi ako dnes. Samozrejme, v republike bolo vela špekulantov, ako vyrobiť z fakturačnych peňazí tie šušťave. Boli za to velmi velke tresty. Pamätáš si to? Už vieš aj prečo?
Monika Kováčová Monika Kováčová

Monika Kováčová je offline (nepripojený) Monika Kováčová

oplatí sa zaspomínať....

Rozalka Rozalka

Rozalka je offline (nepripojený) Rozalka

Spoluvlastníčka "Prvého nitrianskeho medveďária" ...viac
Najviac mi chýba ten toaletný papier
To BRAVO však si nepamätám, že by bolo BEŽNE dostať kúpiť.
misoft misoft

misoft je offline (nepripojený) misoft

To BRAVO - to bol najobľúbenejší časopis mladých, pretože len tam sa ako-tak dozvedeli niečo aj o hercoch, spevákoch, skupinách i o móde a módnych trendoch toho zlého západu.
Rozalka Rozalka

Viem, čo to bolo, ale si nepamätám, že by sa dalo kúpiť inde, ako v zahnívajúcom kapitalizme, ani jedna moja teta nepracovala v Zahraničnej tlači
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
jar88 Pozri príspevok
Ľudia a pamätáte sa, že by sa vám niekedy prisnilo, že aj vy raz budete žiť na dnešnej úrovni?
Pamätáš sa duves, že by si niekedy pohrdol žigulíkom?
Pamätáš sa Buchač, či si leštil Leninove sane, alebo Cigánsky Mercedes?
----------------------------------------------------------------------
Už ste zabudli, geroji, čo? (alebo len smútok za dobou vám zostal???)
Nie nezabudol ...Ty si leštil asi niečo iné a niekomu inému ...
Ozaj , k tej životnej úrovni ...nesťažujem sa , nebudem klamať ...som v pohode , no na druhej strane , za totáča to bolo o inom ...teda aspoň v mojom prípade .
jar88
Re: EKONOMIKA a jej smerovanie
Citát:Pôvodca textu príspevku: duves
No ja som nehladoval ani v 60-ych, 70-ych a 80-ych rokoch. Rodičia jednak pracovali ako muli a čo nebolo v obchode, to sa doma napieklo.
A u vas ako bolo jardo?

Tu v Bratislave nám bolo fajn. Hlad nebol.
Ako dnes ...kua , ako dnes...
To by nám tak ešte chýbalo.
Poniektorým by sa zišlo , neboj sa ...poznám viacerých ...
Možno si nevytiahol päty z domu, ale ak by si náhodou cestoval za totáča smerom na východ, zistil by si, že za Trenčínom končil civilizovaný svet
Dnes je to ešte bližšie ...len hen , neďaleko ...za tabuľami , ktoré označujú pri cestách koniec tej slávnej Bratislavy ...
a v noci si sa naozaj nemal kde najesť. Do rána si musel vydržať.
No a aby si vedel čo bolo ráno, tak ti to napíšem.
Do desiatej boli reštaurácie zatvorené.
Dnes sa pre zmenu môžeš do prasknutia ládovať hamburgermi , pizzou , hranolkami a zapíjať colou ...
Fungovali len ranné bufety so starším salámom, krájanym nožom so šupou, šalát, gulášová z mletej flaksy, nedovarená držková, staršie pečivo a podobne a všade prítomný smrad.
Nie vždy a všade ...
Bolo potrebné vedieť , kde máš ísť ...ešte aj pred prohibičnou hodinou som vedel , kde ísť , kde zvyčajne " studený čaj " naliali ...

Tak ti poviem duves, že niekedy som zažil aj hlad, lebo sa to nedalo žrať.
Tak že aj taký tu bol svet. Spýtaj sa Buchača či jedol aj inde, ako doma, alebo v kasárňach.
V kasárňach som jedol len dva roky ...ako záklaďák , Ty vole ...
Postrehy moje sú z vojenčiny trochu iné , horšie , ako v tých tzv. filmoch , npr . Tankový prápor ....
Potom už len raz za mesiac - v službe , aj to nie vždy . Nie preto , že by zle sa varilo , ale proste určité jedlá nemusím ...napríklad dukátové buchtičky , nákyp a podobne ...
buchač buchač

A tak poviem , doložím ...mimo témy ...

Ak by hocikto a hocaký argument v hocakej téme dal odpoveď na Tvoj príspevok , argumentoval opačne ako Ty , tak v jednom som si istý :

Vždy a za každých okolností musíš mať posledné slovo a pravdu . Len tá Tvoja je tá správna , najmúdrejšia , od najskúsenejšieho .........a čo ja viem akého ...
Názory iných neberieš , tie Tvoje proste sú správne a hotovo ...
Len tak na porovnanie , si taký , ako hociktorý bývalý predseda vlády Slovenska ...a je jedno , že ktorý , v tomto ohľade si boli všetci podobní , až na maličké odlišnosti .

Na takéto debaty už nemám náladu , nechce sa mi niekoho presvedčovať o tom , že aj niekto iní môže mať tú svoju ...
Llívia Llívia

Llívia je offline (nepripojený) Llívia

Monika Kováčová Pozri príspevok
oplatí sa zaspomínať....
Tie cukríky - Letná a Zimná zmes boli mňam! Doteraz má mama v tých piksliach schované gombíky. Kremienkom a Chocolúšikom sme mali vytapetované zvnútra dvierka na skinkách.
A na začiatku tie plátkové žuvačky - no ako nemôžem nepamätať, ako sme ich slinami zvlhčovali, aby zmäkli a dali sa žuť (a ako smrdeli, keď ich človek kúpil v krčme).
Llívia Llívia

Rozalka Pozri príspevok
Viem, čo to bolo, ale si nepamätám, že by sa dalo kúpiť inde, ako v zahnívajúcom kapitalizme, ani jedna moja teta nepracovala v Zahraničnej tlači
Ja si tiež pamätám, že sme Bravo kupovali až po páde komunizmu. A to pocitovo každé vydanie (nepamätám si, či zo začiatku vychádzalo každý týždeň, alebo každé 2 týždne, ale jednoducho to bola vec, ktorú každý musel mať ).
Muška Muška

Muška je offline (nepripojený) Muška

...a ja si najviac pamätám podpultový tovar tvrdé SPARTY z Kutnej Hory. Bol aj vtip: Vietnamec si pýta tvrdé Sparty z KH a keď odpoveď predavača bola - NEMÁME - , tak Vietnamec povedal, že tak mi dajte NAŠE.....myslel tým mäkké Slovenské.
Ale páči sa mi, že tam bolo napísané "pre verejné stravovanie"....a nie tie dnešné drísty
jar88 jar88

jar88 je offline (nepripojený) jar88

buchač Pozri príspevok
Nie nezabudol ...Ty si leštil asi niečo iné a niekomu inému ...
Ozaj , k tej životnej úrovni ...nesťažujem sa , nebudem klamať ...som v pohode , no na druhej strane , za totáča to bolo o inom ...teda aspoň v mojom prípade .
Píšeš že si nezabudol. To znamená, že sa pamätáš.
Potom ale nechápem, prečo nadávaš na kapitalizmus, keď si v pohode.
-------------------------------------------------------------------
Plánoval si si, že na penzii budeš pomocníkom?
Zmenila sa doba a si len obyčajný penzista.
Pamätáš sa ešte na pomocníkov verejnej bezpečnosti? Ja ich pamätám.
Boli zakomplexovaní rovnako, ako príslušníci VB. Hlavne ak vo Východoslovenskom kraji naďabili na značku, ktorá začínala BA a visela na Mercedese. Dobre ich dráždilo aj pustené kvalitné rádio,drahé cigarety a coca cola vo dverách.
No a keď zbadali, že majú medzery vo vyhláške a aj v technickej vyhláške, zažiadalo sa im z trucu dať nejakú tu pokutičku, aj keď na to nemali.
Nevedeli napísať ani len záznam o priestupku a tak odchádzali s dlhým nosom.
Chobot Chobot

Chobot je offline (nepripojený) Chobot

Llívia Pozri príspevok
Tie cukríky - Letná a Zimná zmes boli mňam! Doteraz má mama v tých piksliach schované gombíky. Kremienkom a Chocolúšikom sme mali vytapetované zvnútra dvierka na skinkách.
A na začiatku tie plátkové žuvačky - no ako nemôžem nepamätať, ako sme ich slinami zvlhčovali, aby zmäkli a dali sa žuť (a ako smrdeli, keď ich človek kúpil v krčme).
A aj cigaretové žuvačky už zanikli... Veď čo keby si náhodou nejaký maloletý pomýlil ozajstnú cigaretu so žuvačkou...
buchač buchač

jar88 Pozri príspevok
Píšeš že si nezabudol. To znamená, že sa pamätáš.
Solídne ...
Potom ale nechápem, prečo nadávaš na kapitalizmus, keď si v pohode.
Kde si videl , čítal , že ja nadávam na kapitalizmus ???
Možno nejaká pripomienka , ktorá má opodstatnenie , dôvod ...

Plánoval si si, že na penzii budeš pomocníkom?
Koho ???
Kde ???
Kedy ....
He , nedaj sa vysmiať ...

Zmenila sa doba a si len obyčajný penzista.
Kto a kedy vravel , že som penzista ????????????????????????
Nemýliť si dojmy s pojmami by som požiadal ...

Pamätáš sa ešte na pomocníkov verejnej bezpečnosti? Ja ich pamätám.
Boli zakomplexovaní rovnako, ako príslušníci VB. Hlavne ak vo Východoslovenskom kraji naďabili na značku, ktorá začínala BA a visela na Mercedese. Dobre ich dráždilo aj pustené kvalitné rádio,drahé cigarety a coca cola vo dverách.
Dráždilo ich aj iné ...to by som teraz neriešil ...
Aj mňa teraz a neraz dráždia poniektorí ľudia ...

No a keď zbadali, že majú medzery vo vyhláške a aj v technickej vyhláške, zažiadalo sa im z trucu dať nejakú tu pokutičku, aj keď na to nemali.
Ozaj , keď sa už bavíme o PS VB , tak ten nemal žiadne práva , čo sa týka nejakých tých pokút , s nejakým dementom by som sa ani nebavil , to mi ver !!!
Nevedeli napísať ani len záznam o priestupku a tak odchádzali s dlhým nosom.
...a s hliadkou sa vždy dalo dohodnúť . Stačilo byť primerane slušný ...aj dnešnej dobe sa mi to už vyplatilo ...a nie raz ...
Ešte raz a naposledy ....na a pre zopakovanie ...

Moje príspevky je potrebné čítať podrobne , presne ...nie vytrhávať ich z kontextu ...občas aj medzi riadkami je potrebné čítať ...
Zvyšok neriešim ...inde som sa bol vyjadril ...
kamoska1 kamoska1

kamoska1 je offline (nepripojený) kamoska1

Chobot Pozri príspevok
A aj cigaretové žuvačky už zanikli... Veď čo keby si náhodou nejaký maloletý pomýlil ozajstnú cigaretu so žuvačkou...
Žuvačky PEDRO mňam,s toho sa robili bubliny
Llívia Llívia

A nebolo ich treba najskôr riadne zvlhčiť slinami ako tie plátkové. :-) Pedra mal človek plnú hubu :-)
kamoska1 kamoska1

kamoska1 je offline (nepripojený) kamoska1

To teda ano,dohovie,či by sme to aj teraz užuvali ked už musime davat pozor na zuby:-) Mimochodom,dnes som objavila u nas vjednej predajni chleba žuvačky PEDRINO.Ešte som nežuvala,neviem aké su.Podobaju sa na pedro velkostou.Už som vyskušala,velkost je PEDRA dufam,že mi to plomby vydržia.Je v obale aj tetovačka.Bubliny idu robit ako kedysi.
Naposledy upravil kamoska1 : 24.07.10 at 19:42
Rozalka Rozalka

kamoska1 Pozri príspevok
Žuvačky PEDRO mňam,s toho sa robili bubliny
A vytiahol všetky plomby zo zubov.
duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
Rozalka Pozri príspevok
A vytiahol všetky plomby zo zubov.
Dneska by sa zubari potešili!
Ani neviem, či vyrabaju ešte niekde podobne bublajuce žuvačky.
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať