kazda doba ma plusy aj minusy,kazdy to vnima inak
len si myslim, ze je zbytocne sa prilis zatazovat niecim co uz bolo, najma, ked clovek ma mizive percento na zmenu, ved co tu mame teraz? nie to iste len v " ruzovom"?
" gazduje" tu zopar jednotlivcov, ktorym je evidentne uplne ale uplne jedno co je s " masami" hlavne, ze oni a ich deti a deti ich deti ak vsetko nerozflakaju su " zahojeni" na vecne casy a " nikdy inak"
mne uz je smiesne jak sa ludia rozculuju a stale porovnavaju " vcera a dnes"
a pritom vo volbach " vraj demokratickych" zas zvitazi ten, na ktoreho sa kyda....tak potom o com to je?
preto som spomienky na "totac" zredukovala na " pekne"
cize aj tie, ktore ma vytacali uz su iba usmevne
ty si dostala facku od ucitelky? super, ja som dostala po strede dlane tym velkym srobom, ktory spajal to obrovske kruzidlo, ktorym sme kreslili na geometrii od ucitela za to, ze som nemala podpisanu domacu ulohu a pritom som bola jednotkarka, ktora " vzdy vsetko vedela, vzdy mala ulohy"
tiez som stala v pozore v nechutnej sukni, koseli a satke a pravu ruku som mala zdvihnutu na pocest vojakom a kukala na mna cela obec ked bolo kladenie vencov, nehccela som tam ist, musela som
mali sme straaaasne zapalenu - slobodnu zvazacku, nieco jak pionierska veduca, ktora pravidelne organizovala " skolske porady" v kulturnom dome - cela skola tam napochodovala v pionierskom a " riesili " sme plany budovania svetlych zajtrajskov
ale ja to beriem teraz takto:
ucitel co ma zmlatil, uz davno zomrel, naco minat energiu?
vence sa uz v obci tusim ani nekladu, nikto tam nedrzi " cestnu straz" , moje dieta si to nevie ani predstavit, je to ako nejake " sci-fi"
z budovania zajtrajskov sa neskutocne smejem - deti, ktore si kladli za ulohu vyzbierat x - kilo papiera, textilu a gastanov, napisat spravu z pobytu v tabore v madarsku, ktory dostali za dobre znamky, plany ohladom hviezdoslavovho kubina a puskinovho pamatnika a tak dalej
veci, ktore su uplne irelevantne, lebo ked obyvatelia obce nebudu odoberat noviny a uroda gastanov bude mala tak plany nenaplnim aj keby som sa nakrajala
vetu " praci cest" sme doplnili a zveladili na " praci cest a robote pokoj"
pamatam sa, ked otec niekedy v juni priniesol prve paradajky – jednu som rozkrajala a zjedla som k tomu 3 maslove chleby len aby mi ta paradajocka vydrzala k co najvacsiemu poctu hryzancov
a paradajky po sezone teraz? Zbytocne kupovat, vyzeraju, akoby ich vozili z jaslovskych bohunic“ take su chudery priesvitne, jak po stiepnej reakcii
a horalky – prepac, ale uz nic moc, uz sa priblizili tak ako aj orion cokoladova hviezda k nejakej neidentifikovanej chuti, vsetko uz „ sidia“
je zaujimave , ze ked sme mohli chodit do moskvy, do odesy, na slnecne pobrezie, tak sme brblali, ze chceme na zapad, ked mozeme ist na zapad, tak cestovky ako vychytavky ponukaju 2 tyzdne v leningrade, okruh pobaltskymi krajinami a cinu a v bulharsku autobusom uz boli snad vsetci slovaci, lebo teraz je to moderne, chodia aj „ susedia“ a keby sme my neisli bola by to normalne potupa
tak potom co vlastne chceme? Jednoznacne to, co vzdy nie je
aj ti co su slobodni by sa najradsej „ navliekli „ do chomuta, ti co su uz navleceni by najradsej z neho vyliezli
z tohto mojho monologu mi jasne vychadza, ze clovek je sice tvor spolocensky, ale za to vecne nespokojni a hlavne nepoucitelni