Rozalka Ani by som nepovedala: napr. mäso bolo často len v názve predajne, na hákoch viseli kurence a slanina.
Nechcela si to napísať takto?
"Je zaujímavé, že v obchodoch nebolo ničoho, ale zopár vyvolených mali všetko"
Asi by bolo vhodnejšie napísať o ktoré roky ide, kým to neprejde do politickej debaty.
Ale čo si ja spomínam, tak boli v pohode aj 60. roky, 70. až po 89. rok.
V 60. rokoch bežne visela konská saláma. (My sme ju nekupovali.) O tovare v predajni Ryba ani nehovorím. Perfektné. Pravý tuniak, krájal sa ako šunka. A to filé prvotriedna kvalita. Dodnes neviem také dostať. Biele, ničím nenapustené biele mäso. Neobsahovalo 40% vody. Teda natlakovanej.
Ani s ovocím a zeleninou, mliečnymi výrobkami , jogurt v skle bez prísad (sa lámal pod lyžičkou, žiadne tekuté čudo), mlieko detto a čerstvé, pečivom (Karlovarské rohlíky a slané rohlíky ...:-).
Ja si spomínam len v dobrom, skutočne bez nejakej propagandy.
Ak niečo niekedy nebolo, tak bolo na druhý deň.
Zrejme sa treba na zásobovanie v tedajšej dobe pozerať z hľadiska lokality.
Samozrejme iný tovar bol vždy v Dome potravín v Prahe na Václavskom nám. To bola výkladná československá skriňa potravín vždy, aj v 60. rokoch.
Dnes mám problém nakúpiť normálne potraviny. Prakticky neexistujú.
Maďari pred pár dňami zvýšili DPH na potraviny s vysokým obsahom tuku, cukru a pod. V záujme záchrany svojho obyvateľstva pred obezitou. Väčšinou sa jedná o výrobky z dovozu, ako sú chipsy, coly a pod. Takže jednou ranou dva zásahy.
Tomu hovorím záujem štátu.