Ja by som povedala, ze zalezi od toho ci sem chcete prist zit alebo zarobit, setrit a vratit sa. / pisem sem, lebo som prave u dcery v UK/ Ak setrit a budete robit obaja, tak sa da, ale pomenej, libra uz neni to co byvala. Ak zit, tak tu vyzijete v pohode.
Zarobky su od 600 do 1000 libier, podla statsia na pracu. Najom za jedneho cloveka v izbe cca. 120-150 . Zvacsa nasinci byvaju v domoch, kde je viac izieb a tak neplatia cely dom, ale len izbu a naklady. Inak domy tu su tak za cca. 500 za mesiac Pisem konkretne o Nottingame a tyka sa to aj inych miest, okrem Londyna, ten je podstatne drahsi.
Jedlo jedneho cloveka tyzdenne vyjde tak na 30 libier.
Uk je velmi socialny stat. Po roku prace dostanu rodiny pridavky aj spatne, ak im nevystaci na najom, stat im doplaca. Ak niekto robi ca. 20 hod. tyzdenne, na zmluvu, stat mu doplati do nejakeho minima.
Kazdy kto sem z mojej rodiny isiel, mal tazke zaciatky, problem bol samozrejme anglictina. Takze cim lepsie ju viete, tym lepsie pre vas a tym lahsi zaciatok.
Jedna dcera je tu 3,5 roka, super sa zabehla, zarobi tisicku, na SK s au nechce vratit. Druha je tu rok, spociatku aj s priatelom zivorili z jej platu, prisli uplne bez anglictiny, zarobila v restauracii u svojej sestry cca 500 - 600, mesacne platila izbu, za seba aj priatela 240, z prace chodila pesi, aby usetrila na cestovne. Dnes ma inu pracu, robi chyznu za 700, jej priatel zarobi ovela menej, ale vyziju v pohode, uz maju bicykle, teda na autobusy neminaju. Paci sa jej tu, nechce odist nikdy.
Neter isla s muzom a s malou dcerou. Asi pol roka to bolo tazke, ona robila, on sa nevedel uchytit, plus dieta. Dnes, po 2 rokoch co su tu, on rozvaza pizzu, ma auto na leasing, maju domcek, na ktory im doplaca stat, dcera je v skolke, hovori uz anglicky. Stat im prispieva mesacne 1000 libier - pridavky, na najom ,...
Ina neter sla uplne prva, pred 4,5 rokom, anglicky vravela dobre, uchytila sa hned na zaciatku.
Ja neverim agenturam, pokial mi dobry znamy nepovie, ze ta ktora je doveryhodna. Zdieraju slovakov. Najlepsie by bolo, ak by ste mali dakoho znameho, co vam vopred najde byvanie a pomoze najst pracu. Ak viete komunikovat anglicky, uchytite sa rychlo. Treba si vsak priniest nanzaciatok na najom a na jedlo aspon na dva mesiace.
Za peniaze co sa tu zarobia kôludne vyzijete, zaplatite najom, jedlo a este vam zostane. Na Sk, ak z vyplaty zaplatite najom, cely mesiac hladujete. Zivotna uroven je nezrovnatelna s SK.