Zavrieť

Porady

Kompóty-použitie

Máme doma dosť kompótov-slivky, marhule, hrušky, čerešne.....ako ich zmysluplne využiť ? Ja viem...príloha k jedlu....ryžový nákyp......bublanina....manželka pečie Dunajské vlny....do pudingu.....a ešte ?.....Podotýkam, že na rady typu "do suda s kvasom" sa neteším, na dobré nápady a recepty áno...
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    annadam je offline (nepripojený) annadam

    annadam
    Všetko ovocie nakrájam nadrobno, pridám čerstvé ovocie, tiež nakrájané nadrobno, pridám šťavu z citróna podľa chuti, deci rumu a šalát ako vyšitý. Všetko ovocie, o ktoré nemá nikto záujem miniem takto.

    Hlasovalo 6 pouzivatelov

    Užitočné (6)
    Kvaka, uct2007, terezamaria, lujza.j, danushka, hubatá
    6

    ilona je offline (nepripojený) ilona

    ilona
    Ja robievam akože termix. Tvaroh rozmixujem s ovocím z kompótu,necham stuhnúť a papkáme. Najlepší termix,ak sa to dá tak nazvať je z domáceho tvarohu. Podľa chuti môžete pridať van.cukor,granko,škor.cukor a pod.

    terezamaria je offline (nepripojený) terezamaria

    som jednoducho žena terezamaria
    Píšeš aj marhule a z tých sa dá urobiť výborný kokteil :
    1 liter mlieka
    1 tvaroh - kocka
    1 pohár marhúľ
    cukor podľa chuti 10 - 20 dkg,
    prípadne sladidlo pre diabetikov

    Rozmixovať na hladkú masu.

    Je osviežujúci a výborný, pre deti i pre dospelých. Okrem toho, že je prospešný na kosti, obsahuje aj kálium, ktoré v prírodnej podobe dobre robí na srdiečko.

    evaj63 je offline (nepripojený) evaj63

    evaj63
    Ja som začala robit' zo starých kompotov detskú výživu, kompoty u nás už dlhšiu dobu nejdú,okrem jahodových a mandaríniek, ale výživu lúbia, tak ich chcem takto minút'. teraz som robila jablkovo-marhul'ovú. Je vynikajúca.

    osky je offline (nepripojený) osky

    osky
    ja neprodukujem nieco uz z niecoho co je hotove,nevidim v tom zmysel....

    1.
    ale kompot uz ako taky,mozno pouzit aj ako caj-do salky za polievkovu lyzicu ovocia,2 KL sirupu -z toho kompotu a doliat vriacou vodou.
    najlepsi je z ciernych ribezli,ale bude dobry zo vsetkych druhov.

    2.
    nechapem,preco sa snazis tych kompotov zbavit.ved vydrzia cele roky.nikdy nevies aka bude uroda.
    mali sme doma kompoty,ktore mali uz dost rokov,marhule a broskyne po otvoreni boli uz celkom ako zele, a chutili skvelo,
    3.
    pouzivali sme ich na kolace alebo do babovky,ale aj samotne,so slahackou.mnam.
    4.
    okrem toho,ja dost peciem,takze pouzivam aj rozmixovane kompoty na puncovinu do toriet a zakuskov,alebo do bieleho jogurtu.
    5.
    v lete doda skvelu prichut obycajnej vode,taky rozmixovany kompot
    6.
    v zime si mozes pripravit skvely punc
    7.
    na studenu tortu alebo
    8.
    na ovocny puding-vodu z kompotu uvaris a pridas v troske vody rozmiesany solamyl alebo vanilkovy puding.ozdobis ovocim z toho kompotu a mas skvelu prichut bez konzervantov
    9.
    v lete si mozes spravit dren
    rozmixuj si kompot a daj v malych kelimkoch zanrazit.je to vyborne osviezujuce.

    KATA50 je offline (nepripojený) KATA50

    celoživotný pedagóg KATA50
    Do makovej štrúdle sa zvyčajne pridávajú višne, alebo čerešne. Ak ste neskúsili, tak skúste namiesto nich dať na plnku a zrolovať kompótové slivky. A nešetrite. Chutí to výborne.

    KATA50 je offline (nepripojený) KATA50

    celoživotný pedagóg KATA50
    Napr. došiel mi barackový lekvár. Ale kompótov bolo dosť. Trochu som odliala sirup a zo zvyšku sa dá uvariť za krátky čas parádny lekvár. Myslím, že z každého ovocia.

    BXLmiami je offline (nepripojený) BXLmiami

    BXLmiami
    Ovocné omáčky na palacinky,lievance,zmrzliny a pudingy.

    ela77 je offline (nepripojený) ela77

    ela77
    najlepšie je ako už bolo radené dať vykvasiť a miešanka pálenka je hotová. Ja som teraz robila tiež inventúru v kompótoch a pomaly vyberám z mrazáku mrazené maliny a jahody, dodám ošúpané nakrájané pomaranče a nakrájané kompótové ovocie posypem trocha škoricou a dám to do plechu hlbokého a do rúry zapiecť na 150-180 st.C., tzv pečený čaj. Po zhustnutý pridám cukor podľa potreby aké ovocie bolo. Takto som zlikvidovala aj redšie džemy, ktoré stáli na polici ale hlavne som sa zbavila starších kompótov. Ten pečený čaj ako sa mu vraví je dobrý dať do vriacej vody a máme ovocný čaj. Dá sa použiť aj do jogurtov a koláčov a hlavne pri jeho pečení nemusíte dávať pozor, neprská, neprihára ako pri robení džemov v hrnci a hlavne prevonia celý byt, alebo dom. Piecť podľa toho aké je ovocie a ako to hustne, to zistíme pri občasnom premiešaní. Dáme do pohárov. Ja ich po zatvorení ešte sterilizujem.

    Katarina je offline (nepripojený) Katarina

    Katarina
    Toľko je tu dobrých rád, že ja už poradiť neviem. Ale zdá sa mi, že kompótu máš ešte stále veľa. Poradím, čo by som urobila ja. Určite by som darovala tým, ktorí by si radi dali kompót, ale nemôžu si to dovoliť a mala by som z toho veľmi dobrý pocit.

    bupi je offline (nepripojený) bupi

    bupi
    Ale napriklad ako vianocny alebo narodeninovy darcek pribuznym je taky domaci kompotik navrchu s peknou ciapockou z papiera alebo latky a previazany snurkou, mnam a aj lahodka pre oci.

    http://www.google.sk/imgres?q=zdoben...:429,r:0,s:157

    http://www.google.sk/imgres?q=zdoben...:429,r:2,s:157

    ela77 je offline (nepripojený) ela77

    ela77
    ela77 Pozri príspevok
    najlepšie je ako už bolo radené dať vykvasiť a miešanka pálenka je hotová. Ja som teraz robila tiež inventúru v kompótoch a pomaly vyberám z mrazáku mrazené maliny a jahody, dodám ošúpané nakrájané pomaranče a nakrájané kompótové ovocie posypem trocha škoricou a dám to do plechu hlbokého a do rúry zapiecť na 150-180 st.C., tzv pečený čaj. Po zhustnutý pridám cukor podľa potreby aké ovocie bolo. Takto som zlikvidovala aj redšie džemy, ktoré stáli na polici ale hlavne som sa zbavila starších kompótov. Ten pečený čaj ako sa mu vraví je dobrý dať do vriacej vody a máme ovocný čaj. Dá sa použiť aj do jogurtov a koláčov a hlavne pri jeho pečení nemusíte dávať pozor, neprská, neprihára ako pri robení džemov v hrnci a hlavne prevonia celý byt, alebo dom. Piecť podľa toho aké je ovocie a ako to hustne, to zistíme pri občasnom premiešaní. Dáme do pohárov. Ja ich po zatvorení ešte sterilizujem.
    -osky- to nazvala: neprodukujem nieco uz z niecoho co je hotove,nevidim v tom zmysel.
    Nie je to celkom tak, keď použijem čerstvé jablká, hrušky, citrón, pomaranč, alebo mandarinky či ananás a pridám mrazené maliny a jahody, ktoré majú aj silu, chuť a vôňu a po častiach pridávam nejaký ten kompót, tak to nie je produkovanie niečoho z niečoho čo je hotové. Nepísala som, že vylejem kompóty a dám ich piecť. Produkt , ktorý vznikne si skús ochutnať a neodoláš a zješ ho iba tak samý, keď dostaneš chuť na sladké.
    babka - ježibabka
    Napríklad marhule na parené buchty. Posýpka tvaroh a na to šľahačka.

    Mimo témy: Keď bol starši vnuk 2 ročný nevesta bola s mladším v pôrodnici, tak som staršieho vaovala a robila som ich. Vnuk pozerá a pozerá a nakoniec sa opýta:"Babka a prečo tam tú marhuľu zabaluješ? Aby jej nebolo zima?"

    alabut je offline (nepripojený) alabut

    alabut
    Doktorka, podla mna je cukor nezdravy. Isto je lesie kompot vykvasit a vypalit. Kompotovica je neutralnej chuti, je vhodna do likerov, neskazi sa, cim starsia tym lepsia a navyse sa da spotreba naplanovat na niekolko rokov, takze ani neuskodi. Ved telo sa musi tolkeho cukru zlaknut.

    BXLmiami je offline (nepripojený) BXLmiami

    BXLmiami
    Zahustiť sa to dá aj rozmixovaným ovocím alebo Solamylom.A autor napísal,že alkohol nie.Ty si nereagoval na temu Bylinkový likér starej mamy,tam privítam recepty ovocných likérov od Teba.

    Katarina je offline (nepripojený) Katarina

    Katarina
    deerslayer Pozri príspevok
    ja nie som žiadny altruista----
    Nie sme všetci rovnakí. Nie každý človek má pozitívny vzťah k iným ľuďom, nie je každý ľudomil.

    kukučka je offline (nepripojený) kukučka

    kukučka
    ovocné omáčky ku varenému mäsu
    tvarohové guľky so strúhankou a k nim pikantný džem alebo kompót
    sypaná štrúdľa - čerstvé jablká + kompót
    kysnuté koláče s posýpkou
    v detstve sme varili aj lekvárové pirohy
    kokteily - mlieko, kompót, med, vanilka a vajíčka
    výmenný obchod sladké za kyslé, poprípade huby
    niekedy sme z dolniakov dostávali čerešne, marhule, orechy a "platili" sme zemiakmi a slaninou

    ja zaváram kupované ovocie len na ročnú spotrebu

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.