Zdravíčko,
mám internetový obchod a dnes mi prišlo predvolanie na SOI. Celá vec sa mala tak, že mi prišla objednávka na za 3,99€, pričom samotné poštovné mám 3€. To sa mi zdalo prinajmenšom divné a tak som si zákazníčku trochu preklepol. Zistil som, že je to inšpektorka SOI. Takže som celú objednávku promptne vybavil, zabalil, priložil návod k tovaru, ktorý si objednala, faktúru a deň po jej objednaní tovar cestoval ku nej. Pár dní na to, mi prišlo mailom odstúpenie od zmluvy, na ďalší deň tovar s faktúrou a odstúpením od zmluvy s jej podpisom. Čo sa tovaru týka, išlo o gumené hrýzatko pre deti za 3,99€ v priehľadnom obale. Vrátila mi to, obal bol ale dokonale roztrhaný, čiže nepredajné. V odstúpení od zmluvy bolo samozrejme požiadané o vrátenie peňazí spolu s nákladmi, čiže 3,99 + 3€*za dobierku. Peniaze som do 15 dní odoslal poštovým poukazom na jej adresu. Týmto som považoval vec za vybavenú.
Dnes mi ale prišlo spomínané predvolanie "za účelom preverenia plnenia dodržiavania povinností ustanovených v platných právnych predpisoch v súvislosti s elektronickým obchodom na internetovej stránke xxx a v súlade s §4 ods. 3 pís. b) zákona č. 128/2002..." Nie som si vedomý žiadneho pochybenia z mojej strany tak ma to prekvapilo a som zvedavý čo odo mňa chcú.
Okrem toho je v predvolaní uvedené, že si mám doniesť OP, pečiatku, ŽL a všetky doklady týkajúce sa objednávky, dodávky tovaru, odstúpenia od zmluvy p. Ing. XX. V tom mám isté nejasnosti, mám za to, že nie je povinnosťou podnikateľa vlastniť pečiatku, tú ani nemám (faktúry iba podpisujem, doposiaľ žiadny problém). Taktiež to jej odstúpenie od zmluvy mám iba v elektronickej forme, to, ktoré mi ona poslala poštou som niekde asi stratil, podací lístok tiež nemám. Faktúru a ústrižok z poštového poukazu, ktorým som jej vracal peniaze samozrejme mám.
Nie som si vedomý, že by som tým porušil nejaký zákon. Moja otázka teda znie, myslíte že, budú robiť problémy kvôli neexistujúcej pečiatke, chýbajúcemu podaciemu lístku a odstúpeniu od zmluvy v elektronickej forme? Prípadne, je niekde v zákone definované, ktoré všetky doklady (okrem faktúry) musím archivovať? Je niekde definované, že musím odkladať každú blbosť ako napr. podacie lístky?
Chcem sa na nich pripraviť a poznať svoje práva a povinnosti
.
Vopred ďakujem, za každú odpoveď
.