1. môžem žiadať od zamestnávateľa úľavu z chodenia na dozor? Momentálne mi býva často nevoľno a prestávky využívam skôr na návštevu WC, takže by som dozor ani nestíhala.
tehotenstvo nie je dovod, preco by si nemohla vykonavat dozor
ak ti byva zle, bud sa so zamestnavatelom dohodni, ze na nejaky cas ta od tejto povinnosti oslobodi alebo sa daj vypisat na PN
2. Mohla by som na základe § 164 Zákonníka práce požiadať aj o úpravu pracovného času? Momentálne máme minimálne 5,5 hodiny určenú prácu v škole (ktorá je samozrejme podľa rozvrhu niektoré dni aj dlhšia) a zostávajúci čas je práca na doma. Mohla by som teda vzhľadom na svoj stav žiadať takú pracovnú dobu, kde by som všetky činnosti mimo priamej vyučovacej mala určené ako prácu na doma? poziadat mozes, zavisi od zamestnavatela, ci uzna, ze prevadzkove dovody su take, aby ti mohol vyhoviet
3. Môžem odmietnuť zastupovanie (prácu nadčas)?
Plati sice, ze: Tehotná žena, žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako tri roky, osamelá žena alebo osamelý muž, ktorí sa trvale starajú o dieťa mladšie ako 15 rokov, sa môžu zamestnávať prácou nadčas len s ich súhlasom, ale podla mna zastupovanie v skole prebieha pocas pracovneho casu ucitela, takze to nie je klasicky nadcas, ktory by tehotna nemohla vykonavat
Vies, tehotenstvo nie je choroba, je to normalny fyziologicky stav.