Asi by som to zhrnul takto:
ak zamestnávateľovi alebo zamestnancovi v pracovnom pomere vyplýva nejaká lekárska prehliadka zo zákona (napr. vyšetrenie zraku pri práci so zobrazovacími jednotkami, alebo zdravotné prehliadky vodičov z povolania, zdravotný preukaz pracovníka v potravinárstve), tak by to mal hradiť zamestnávateľ. Väčšinou je to aj v zákone uvedené, resp. viaže sa to k pracovnému miestu, tak by náklady mal znášať zamestnávateľ.
Ak ide o iné prehliadky, ktoré nepredpisuje zákon, tak tam by som rozlišoval, či už je zamestnancom alebo či ide o predzmluvné vzťahy. Ak ide o predzmluvné vzťahy pred prijatím do zamestnania, tak by si to mal zamestnanec hradiť sám.
Ak je už zamestnaný, tak tam sú možné obe alternatívy - zamestnanec si to uhradí sám, alebo ak zamestnávateľ chce, tak tie pehliadky preplatí. Neviem, či je niekde v zákone uvedené, že kto musí takéto dobrovoľné prehliadky platiť (zamestnávateľ nemá povinnosť prehliadku uhradiť, na druhej strane, keď ju predpisuje, tak by ju možno mal uhradiť - môj názor).
Naposledy upravil Chobot : 21.12.05 at 10:48