štátnicu si môžeš urobiť na akejkoľvek štátnej jazykovej škole na Slovensku. Sú dva termíny za rok jarný a jesenný. Skúšku môžeš vykonať aj bez prípravy, teda iba sa prihlásiš, sama pripravíš a pôjdeš na skúšku. Ja som tak bola tento rok. Sú dve časti písomná a ústna. Písomná - diktát s prekladom alebo posluch s nejakými cvičeniamu, čítanie s porozumením, preklad do angličtiny a esej. Tak sme to mali my a išlo o všeobecnú štátnicu úroveň C1/C2. Dalo sa, ale dosť veľa ľudí to neurobilo, tá ich stupnica je dosť prísna, po pár bodov. Hodnotenie je známkami 1,2,3 prospel s vyznamenaním, prospel veľmi dobre, prospel. U nás sme mali skoro všetci prospel, čiže 3, niektorí mali 2, jednotku nikto a to som mala pocit, že sme tam takí polepší.
Na ústnu časť sú témy. Vždy sú v otázke tri časti - literatúra, reálie a všeobecná téma. Napr. Herman Melville, Geografia Veľkej Británie a Gardening - to iba príklad, všetky tieto otázky tam boli, ale nie v jednej, to som iba poskladala. Ja som mala Geography of Slovakia, Necessity of Learning Foreign Languages a literatúru Tenessee Williams a Arthur Miller.
Vždy v jazykovke ti tieto témy dajú. Pre tých, čo nemajú takéto všeobecné vedomosti, nepamätajú si zo školy a pod je to dosť ťažké. Aj v literatúre boli veci, čo sa bežne neučia.
Pri základnej štátnicy na úrovni B2 - to je ako vyššia úroveň maturity je to jednoduchšie, aj tie ústne - tam sú dve časti, myslím reálie a všeobecná a tam je to o dosť menej.
Počula som, že by sa tieto podmienky mali meniť, ale myslím, že to ešte platí.
No a ešte si do prihlášky píšeš aké knihy si prečítala v originále - pri základnej 3, pri všeobecnej 5 kníh. Na tie sa ale nikto nepýtal.