bubkoch nechcem sa zastavat realitiek ale ich cinnost nie je len najdenie kupca, ale aj cely servis okolo sprostredkovania celeho obchodu, zmluvy, prevod, kataster, hypoteka kupujuceho ...
pokial niekto chce usetrit a cele si to pripravit a vybavit sam, ok, ale ked to nechan a realitku, odmenu cca 1400€ nepovazujem za neprimeranu ...
predaval som byt v zime, zadal som cenu ktoru chcem a vsetko nechal na realitku, kolko zaplatil kupujuci ma nezaujima, ja som svoije dostal ... a nemusel som sa starat o nic, ani o vypracovanie zmluvy o buducej zmluve, ani o kupnu zmluvu, ani o navrhy na vklad, realitka robila prostrednika v komunikacii s bankou pri vybavovani hypo pre kupujuceho, dokonca ani o poplatok notarovi za overenie podpisov ...
a keby za mnou prisiel na druhy den zaujemca s ponukou ci neobideme realitku, tak by som s nim vyrazil dvere, usetril by len kupujuci a ja by som mal starosti navyse ...
Čiže čo z toho vyplýva?
Len povedať RK, že chcem za svoju nehnuteľnosť toľko, či toľko - to je moja minimálna cena, pod ktorú nepôjdem.
Neviem, prečo všetkých páli, že šikovný maklér dokáže trhnúť na predaji jedného bytu 1000,- až 2.000,-€, veď keď je šikovný a vie to robiť, tak nech.
Dá sa dohodnúť rôznymi spôsobmi s RK:
1. moja minimálna cena a navýšenie provízie do ktorej sa nestarám
2. moja minimálna cena + navýšenie vzájomne si podeliť
3. provízia z predajnej ceny
Skôr by som kládla veľký dôraz na overenie si RK s ktorou chcem spolupracovať. Pekne si o nich pozisťovať v obchodnom registri, spoločníkov, ich minulosť v OR, to či majú nejaké dlžoby voči napríklad SP, ako dlho sú na trhu, ako vyzerá ich webka a koľko majú ponúk atď.
Veď google je tak báječný a čitateľný na overenie si niektorých vecí až do špiku kosti.
Čo máte ľudia hneď koprivku, keď počujete slovné spojenie ,,realitná kancelária" ?
Neviete čítať zmluvy ktoré podpisujete so svojim sprostredkovateľom a neviete povedať tak toto tam chcem a toto tam nechcem?
Riziko, že nejaký obchod zlyhá je všade, aj pri kúpe auta môžem niečo zaplatiť a odrazu sa môže vyskytnúť problém a budem sa vláčiť po súdoch s predajcom.
Inak, ak sa mám dostať späť k téme, tak môj názor pre zadávateľa je toť veľmo jednoduchý.
Využil služby RK, využil ich bezplatne, nechal si doviesť až do domu záujemcu a potom presne tú realitku obišiel, lebo sa náhodne s presne tým istým človekom stretol niekde pri inej inzercii
.
A teraz pýta radu.
No ako Ti radiť, keď nevieme k čomu si sa zaviazal alebo nezaviazal.