STRELEC
Spôsoby účtovania obstarania a úbytkov zásob sú dva:
"A" je ten, ktorý Ti zjavne nevyhovuje = účtovanie s využitím skladovej evidencie. A-čko môžu používať samozrejme všetky účtovné jednotky.
Pri spôsobe "B" sa obstaranie zásob priebežne účtuje priamo do nákladov a na konci sa inventarizáciou zistí skutočný stav a upraví hospodársky výsledok.
Pri "B" spôsobe hovorí "Opatrenie MF SR zo 16.12.2002 - postupy účtovania v PU" a to v §43 ods.1.), že účtovné jednotky s povinnosťou auditu podľa §19 zákona o účtovníctve nemôžu používať spôsob "B" účtovania zásob.
Rozhodujúce je, aby si preukazne nenakupoval do zásoby ("na sklad"), ale aby si nakupoval len pre okamžitú spotrebu, predaj. To neznamená, že napr. ku koncu roku nemôžeš vykázať nejaké prebytky priebežne nakupovaných zásob, ktoré Ti zostali pre budúce použitie. Práve naopak - bolo by zvláštne, keby si všetko dokonale spotreboval..
Táto téma ma veľmi zaujíma, lebo tiež začínam a nemám v tom jasno, nakoľko som na Porade prečítala príspevky, kde daňová kontrola kontrolovala skladovú evidenciu, a ja ju nevediem u žiadneho klienta resp. žiadny z mojich klientov si ju nevedie (samozrejme že nemám klientov s povinnosťou auditu). Mám viac otázok:
1.Tak napríklad obchod s potravinami: ide o SZČO (manželov), ktorí majú obchod priamo vo vlastnom dome, tovar nakupujú na faktúry a na bločky z ERP, na konci roka spravia inventúru, ktorú uvediem vo výkaze o majetku a záväzkoch. Musia teda viesť aj skladovú evidenciu (viem, že niektoré väčšie obchody majú skladovú evidenciu prepojenú s ERP, len neviem či musia)?Nemajú zamestnancov takže nemusia nikoho kontrolovať.
2. SZČO stolár, obrat okolo 1.200.000,-, nemá zamestnancov. Nakupuje rôzny materiál (drevo, závesy, kľučky atď.) a vyfakturuje napr. interiérové dvere. Nenakupuje do zásoby, iba ak drevo. Musí viesť sklad? Alebo stačí ak si bude viesť podrobnejšiu evidenciu o nákupe dreva (to sú trochu väčšie položky) a ostatné drobnosti nebude evidovať na sklade? Dúfam že som sa dobre vyjadrila.
3. S.r.o., nemá povinnosť auditu, účtujem spôsobom B. Určite vykážu na konci roka nejaký stav zásob, ale tiež nenakupujú vyslovene do zásoby, ale keď majú určitú zákazku, tak nakúpia materiál. Nášla som tu príspevok, v ktorom odporúčali odvolávať sa pri každej vyšlej fa, na konkrétnu došlú fa. Len si neviem v praxi predstaviť ako by som sa na vystavenej faktúre odvolávala na konkrétne došlé faktúry (a okrem toho fakturáciu si robia sami, takže ja v tom prehľad určite nemám), keď vždy majú rozbehnutých viac akcíí a jedna došlá faktúra sa týka aj viacerých vyšlých faktúr, a tiež veľa vecí nakupujú v hotovosti na bločky z ERP. Musia teda viesť skladovú evidenciu?
Najviac ma trápi, keď príde daňová kontrola môže odo mňa chcieť skladovú evidenciu, aj keď nemám povinnosť ju viesť?
Viem že chcem vedieť veľa a možno je to pre niekoho aj samozrejmé, no pri malých SZČO mi to jasné vôbec nie je. Vopred ďakujem za vaše rady Ahojte