Zavrieť

Porady

Potraviny-co kupujeme a jedavame?

Bryndza nie je bryndza,žinčica z kravskej srvátky,umelé ovocie a zelenina, dopovanie hydiny, krmenie prasat kostnou múčkou a výsledkom sú nechutné umeliny-je ešte možnost zohnat na SK ,zdravé a kvalitné potraviny? Nechápem prečo nechránime aj pravne svoje výrobky /však mame patenty EU,inde sa uplatnujú žaloby o poškodenie dobrého mena výrobku -išlo by to myslím u bryndze a ovčích syrov/Kam to všetko povedie,?
Naposledy upravil arizona : 07.06.17 at 00:14
srska srska

srska je offline (nepripojený) srska

korela Pozri príspevok
Takže všetko zlé, je na niečo dobré. Vždy musí byť niekto prvý.
Zatiaľ sa aspoň nenašli a dúfam, že sa ani nenájdu iné druhy z fauny.
Číňania sú aspoň poctiví pri príprave jedál, mäsko nemaskujú.
tam to funguje takto: pri vchode do dobrej reštiky ťa vítajú dve babenky a vnútri hneď narazíš na živý výber buď v klietkach alebo len v otvorených plastových vaničkách. ak máš záujem na hada, vybereš, maník príde zoberie a pripraví ti na spôsob aký si želáš
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

srska Pozri príspevok
šak jasné ale dnešný malý postreh z lídla v at: tam mletá červená paprika "mikado" z maďarska a u nás na sáčku napísané - vyrobené v poľsku
Inak budme úprimní poliaci papriku (svoju ) vyrábať nemôžu Južné Slovensko severná hranica kde sa ešte dá dopestovať paprika na účely výroby mletej červenej. dôvod málo dní s primeraným slnečným svitom a teplom súčasne (my papriku čo "dočervenie" po cca 15 septembri vyhadzujeme do odpadu - nemá dostatok potrebných látok na kvalitu)
Asi to nebude tak jednoznačné s tou španielskou a maďarskou, pretože náš výrobca mletej papriky enormne zvýšil dopyt po osive z našich odrôd. Ktovie prečo?
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

No, ako som počula včera v telke Dr. Hnízdila - ľudia odmietajú zobrať zodpovednosť za seba a svoj život do vlastných rúk.
Stále by sme chceli, aby rozhodoval za nás v istých veciach štát, lekár, mama..., nech ten všetko rozhoduje a potom budeme mať na koho zhodiť svoje neúspechy, prehry, choroby... A my nezodpovedáme za nič.

Kto nepočul o Dr. Hnízdilovi, tak je to odborník na "celostnú" medicínu - jeho rady sú najčastejšie o tom, že choroby nás upozorňujú na chyby a je potreba zmeny štýlu života. Ale to odmietame a radšej to chceme riešiť tabletkou ráno, tabletkou večer... Ale to je prirodzene na inú debatu
erik555 erik555

erik555 je offline (nepripojený) erik555

Dáša_ Pozri príspevok
No, ako som počula včera v telke Dr. Hnízdila - ľudia odmietajú zobrať zodpovednosť za seba a svoj život do vlastných rúk.
Stále by sme chceli, aby rozhodoval za nás v istých veciach štát, lekár, mama..., nech ten všetko rozhoduje a potom budeme mať na koho zhodiť svoje neúspechy, prehry, choroby... A my nezodpovedáme za nič.

Kto nepočul o Dr. Hnízdilovi, tak je to odborník na "celostnú" medicínu - jeho rady sú najčastejšie o tom, že choroby nás upozorňujú na chyby a je potreba zmeny štýlu života. Ale to odmietame a radšej to chceme riešiť tabletkou ráno, tabletkou večer... Ale to je prirodzene na inú debatu
Ked sa jedna o vyber potravin, tak ano. Ale zivot v spolocenstve je o legislativach, zakonoch atd. O vytvorenych podmienkach...o citani/pocuvani/pozrani sprav, co sa deje u nas atd....Tak ake ich ma to konkretne spolocenstvo/stat, tak sa v nom aj bude zit. Myslim tym na spokojnost samych obcanov. Ked sa im takto zneprijemnuje zivot, tak moze pojest aj tie najzdravsie potraviny, aj tak skonci s depkami atd. a bude k tym zdravym potravinam zrat aj tie tabletky rano, vecer...
Naposledy upravil erik555 : 07.04.13 at 10:21
trisestri trisestri

trisestri je offline (nepripojený) trisestri

Dáša_ Pozri príspevok

len neviem ci ten doktor nezabudol na to podstatne-ci ludia su dostatocne informovany o tom co kupuju,ci maju moznost ovplyvnit vsetky faktory,ano zaklad je prijimat tolko kalorii kolko telo spotrebuje,mat vyvazenu stravu,nabijat sa pozitivnou energiou-ale mame poctive informacie o potravinach,vyhneme sa vplyvom znecistenia ovzdusia,vody a pody,vieme sa uplne vyhnut stresovym situaciam,je dostatok podlozenych vedeckych studii o skodlivych a nezavadnych potravinach,pozname pestovatelske techniky,vieme sa vyznat v casto protirecivych vedeckych studiach atd? Ano

len neviem ci ten doktor nezabudol na to podstatne-ci ludia su dostatocne informovany o tom co kupuju,ci maju moznost ovplyvnit vsetky faktory,ano zaklad je prijimat tolko kalorii kolko telo spotrebuje,mat vyvazenu stravu,nabijat sa pozitivnou energiou-ale mame poctive informacie o potravinach,vyhneme sa vplyvom znecistenia ovzdusia,vody a pody,vieme sa uplne vyhnut stresovym situaciam,je dostatok podlozenych vedeckych studii o skodlivych a nezavadnych potravinach,pozname pestovatelske techniky,vieme sa vyznat v casto protirecivych vedeckych studiach atd? Ano z vacsej casti ma pravdu,ale ako odbornik len populisticky drista-lebo ten rodic asi v detstve vybera dietatu jedalnicek a vstepuje stravovacie navyky,ten lekar ma sirit osvetu a informacie o zdravom zivotnom style a spolocnost je zodpovedna za osvetu,kontrolu potravin, vytvarania podmienok pre sportovanie a zdravy zivotny styl,vzdelavanie,vedu a vyskum v tychto oblastiach a pomerov ktore ovplyvnuju scasti stres.
Dáša_ Dáša_

erik555 Pozri príspevok
Ked sa jedna o vyber potravin, tak ano. Ale zivot v spolocenstve je o legislativach, zakonoch atd. O vytvorenych podmienkach...o citani/pocuvani/pozrani sprav, co sa deje u nas atd....Tak ake ich ma to konkretne spolocenstvo/stat, tak sa v nom aj bude zit. Myslim tym na spokojnost samych obcanov. Ked sa im takto zneprijemnuje zivot, tak moze pojest aj tie najzdravsie potraviny, aj tak skonci s depkami atd. a bude k tym zdravym potravinam zrat aj tie tabletky rano, vecer...
správy, politické diskusie... nemusíš sledovať, nemusíš čítať. To každému len prospeje.
A vládu a parlament máme také, aké sme si zvolili.... To máme fakt vo svojich rukách.

A spokojnosť - to musíš začať naozaj od seba - musíš sa snažiť, aby si bol spokojný ty, tvoja partnerka, deti... V rámci možností. A ide to. Ve´d nemusíš riešiť všetko naraz, ale postupne pomaly. aj keď ťa možno bude okolie považovať za blázna Aj keď začneš len paradajkami a pažitkou na balkóne a varením z prvotných surovín a nie polotovarov.
Dáša_ Dáša_

trisestri Pozri príspevok
len neviem ci ten doktor nezabudol na to podstatne-ci ludia su dostatocne informovany o tom co kupuju,ci maju moznost ovplyvnit vsetky faktory,ano zaklad je prijimat tolko kalorii kolko telo spotrebuje,mat vyvazenu stravu,nabijat sa pozitivnou energiou-ale mame poctive informacie o potravinach,vyhneme sa vplyvom znecistenia ovzdusia,vody a pody,vieme sa uplne vyhnut stresovym situaciam,je dostatok podlozenych vedeckych studii o skodlivych a nezavadnych potravinach,pozname pestovatelske techniky,vieme sa vyznat v casto protirecivych vedeckych studiach atd? Ano z vacsej casti ma pravdu,ale ako odbornik len populisticky drista-lebo ten rodic asi v detstve vybera dietatu jedalnicek a vstepuje stravovacie navyky,ten lekar ma sirit osvetu a informacie o zdravom zivotnom style a spolocnost je zodpovedna za osvetu,kontrolu potravin, vytvarania podmienok pre sportovanie a zdravy zivotny styl,vzdelavanie,vedu a vyskum v tychto oblastiach a pomerov ktore ovplyvnuju scasti stres.
odporúčam Dr. Hnízdila vygoogliť. alebo prečítať jeho knižky, napríklad Mým maródum .... Pre začiatok jeho blog http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jan-hnizdil.php
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
trisestri Pozri príspevok
Odhliadnuc od tých všeliakých faktov má aj ten nie jeden lekár aj pravdu ...dokonca aj Bukovský ( ktorého , mimochodom , nejak nemusím ) ...

Ibaže tí doktori fakt pri tých svojich receptoch a náukách o zdravom stravovaní pozabúdajú ( či schválne , tak to je už iná otázka ) na ten jeden podstatný a neopomenuteľnú skutočnosť .
Tou je stará známa vec , večne omieľajúca , nazývajúca sa peniaze ...
Zdravé stravovanie je totiž aj drahé ...

Rodič môže byť informovaný na dostatočnej úrovni o tom stravovaní , o škodlivosti prostredia a iných aspektov ...no čo má z toho , keď stav jeho konta a či hotovosti v peňaženke sú mu tieto informácie úplne na nič ...
Môže lekár šíriť osvetu , koľko len chce ( ani populista nemusí byť ) v tej dobrej viere , keď pomery sú také , aké sú ...
erik555 erik555

Dáša_ Pozri príspevok
správy, politické diskusie... nemusíš sledovať, nemusíš čítať. To každému len prospeje.
A vládu a parlament máme také, aké sme si zvolili.... To máme fakt vo svojich rukách.

A spokojnosť - to musíš začať naozaj od seba - musíš sa snažiť, aby si bol spokojný ty, tvoja partnerka, deti... V rámci možností. A ide to. Ve´d nemusíš riešiť všetko naraz, ale postupne pomaly. aj keď ťa možno bude okolie považovať za blázna Aj keď začneš len paradajkami a pažitkou na balkóne a varením z prvotných surovín a nie polotovarov.
Asi som to nikde nepisal, ale ja nemam problem so zdravym stravovanim, ze mi to tu spominas! Ja aj maso jem iba minimalne a ked aj, tak malinke davky. Ja mam problem s tymto statom, co umoznuje aby nejake potraviny tu boli ine ako deklarovane na etiketach! Potom je aj jedno, ci tie etikety clovek cita!
Co sa tyka spokojneho zivota, tak staci vyjst do mesta a vidi tych utrapenych ludi, tak naozaj nemusi pozerat ani spravy, lamparen, modre z neba atd....v tomto mas pravdu
erik555 erik555

buchač Pozri príspevok
Odhliadnuc od tých všeliakých faktov má aj ten nie jeden lekár aj pravdu ...dokonca aj Bukovský ( ktorého , mimochodom , nejak nemusím ) ...

Ibaže tí doktori fakt pri tých svojich receptoch a náukách o zdravom stravovaní pozabúdajú ( či schválne , tak to je už iná otázka ) na ten jeden podstatný a neopomenuteľnú skutočnosť .

Rodič môže byť informovaný na dostatočnej úrovni o tom stravovaní , o škodlivosti prostredia a iných aspektov ...no čo má z toho , keď stav jeho konta a či hotovosti v peňaženke sú mu tieto informácie úplne na nič ...
Môže lekár šíriť osvetu , koľko len chce ( ani populista nemusí byť ) v tej dobrej viere , keď pomery sú také , aké sú ...
Tu sa neda inak, ako SUHLASIT!!! Najdolezitejsie na tomto svete su peniaze, az za nimi v rebricku je zdravie a dalej na tretom pocit stastia. Bez penazi si ani to zdravie neuchrani a ked uz je aj chory, tak nemusi hladat nadacie, alebo komercnu Markizu za ucelom nejakej dovolenky pri mori, alebo hmotnej pomoci, aby aspon na chvilu sa na tvari vyludil usmev!
S ironiou: "Peniaze nie su najdolezitejsie, ale ten pocit, ze ich mame, tak sa stava zivot kludnejsim!"
Dáša_ Dáša_

Je to paradoxné, ale nám kríza a všetky tieto škandály okolo potravín prinieslo doma skvalitnenie stravovania. Prestali sme sa stravovat kdekade po reštauráciach, jedálňach. Začala som naozaj viac študovať etikety a čo sa mi nepozdáva, to sme proste prestali kupovať. Ak nám to chýba, tak hľadám alternatívu alebo recept na domácu výrobu.

A vlastne ja už tie etikety ani tak veľmi neštudujem - mám vybraté potraviny, ktoré viem, kde kúpim a idem na istotu. Len výnimočne kupujem niečo mimo bežný výber, iné ako základné suroviny. Testovanie chvíľu trvalo, ale o to rýchlejšie teraz nakúpim
Dáša_ Dáša_

buchač Pozri príspevok

vôbec si nemyslím, že zdravá strava = drahá strava.

zober si také jedlo ako sa u nás volá "úhrabky" - uvarené zemiaky, premiešane s vyškvarenou slaninou na kocky, popučené na kocky a nakoniec premiešané s kyslou kapustou zo suda - na tom fakt nie je nič drahé a sú tam aj vitamíny, aj tuky, aj sacharidy.
Alebo šošovica dusená s mrkvou a ryžou... vynikajúce jedlo, správne okorenené fakt nemá chybu. A máš tam všetko.

A takých receptov je spústa, len treba aktívne hľadať.
buchač buchač

Dáša_ Pozri príspevok
Dáši ....prestaň , nemá význam ....

Na jednej strane beriem , na druhej strane nie ...
Dôvodov by sa našlo habadej ...
Nechce sa mi ale rozpisovať ...respektíve polemiku rozvíjať ...
erik555 erik555

Dáša_ Pozri príspevok

zober si také jedlo ako sa u nás volá "úhrabky" - uvarené zemiaky, premiešane s vyškvarenou slaninou na kocky, popučené na kocky a nakoniec premiešané s kyslou kapustou zo suda - na tom fakt nie je nič drahé a sú tam aj vitamíny, aj tuky, aj sacharidy.
Alebo šošovica dusená s mrkvou a ryžou... vynikajúce jedlo, správne okorenené fakt nemá chybu. A máš tam všetko.

Pockat, pockat! Co je u teba zdrava strava, to pre ineho nemusi byt! Napr. ked si spomenula ryzu: zdrava ryza je ryza natural! Ale to ani nemusim pisat, ze kolko stoji od tej normalnej bielej! (a o dlzke varenia tiez...plyn, elektrina) To iste, ze preco je celozrnna muka drahsia (a aj vyrobky z nej vo vacsine) ako normalna biela??? Nepoznam jej vyrobny proces, ale laicky mi pride, ze to nemoze byt drahsia vyroba, pretoze pomliet cele zrno je asi menej "pracne" a nakladne, nez vyrobit cistu bielu muku! A prikladov by sa naslo...
buchač buchač

Na jednej strane beriem , na druhej strane nie ...
Dôvodov by sa našlo habadej ...
Nechce sa mi ale rozpisovať ...respektíve polemiku rozvíjať ...
erik555 Pozri príspevok
Pockat, pockat! Co je u teba zdrava strava, to pre ineho nemusi byt! Napr. ked si spomenula ryzu: zdrava ryza je ryza natural! Ale to ani nemusim pisat, ze kolko stoji od tej normalnej bielej! (a o dlzke varenia tiez...plyn, elektrina) To iste, ze preco je celozrnna muka drahsia (a aj vyrobky z nej vo vacsine) ako normalna biela??? Nepoznam jej vyrobny proces, ale laicky mi pride, ze to nemoze byt drahsia vyroba, pretoze pomliet cele zrno je asi menej "pracne" a nakladne, nez vyrobit cistu bielu muku! A prikladov by sa naslo...
...a presne to som mal na mysli ...

Celiakia , diabetes , Crohnova choroba ...to len tak v rýchlosti spomenuté.....a čo ja viem , čo ešte....
trisestri trisestri

Dáša_ Pozri príspevok

nuz sacharidy a tuky zrovna zdrave nie su,nuz a tie uhrabky pre diabetika nie su az tak vhodne alebo ryby,odporucaju sa ako zdrave potraviny ale iny nas presvedcaju aky je to smejd a nie kazdy si ich moze nachytat-ono da sa suhlasit ze treba citat info na obale,kto ma moznost nech si dopestuje a dochova,kto ma financie nech na kvalite potravin nesetri,kto ich malo nech hlada alternativy a hlavne malo by byt viac osvety a odborne podlozenych informacii o zdravom stravovani,lebo to je napokon vzdy lacnejsie ako riesenie nepriazniveho zdravotneho stavu,je smutne ze tolko reklam na sladkosti, lieky a napr.vo verejnoprajnej napr.uskostlivo dbaju na to aby niekto ani znacku mineralky nespomenul,lebo hned je reklama a prave verejnopravna by mala viac sirit osvetu zdraveho zivotneho stylu-je tam Zidek ktory casto vysmaza a mal by viac propagovat zdrave recepty a aj v skolach by namiesto biflovania niektorych zbytocnych casti uciva sa mali venovat osvete zdravej vyzivy,spotrebitelskej osvete a pre verejnost by mal byt portal kde by boli podlozene informacie o potravinach,zdravom stravovani a zivotnom style,tak aby ludia mali dostatok informacii na to aby mohli ovlyvnit to co mozu ovplyvnit v svojom stravovani a nasledne zdravotny stav.
Ale myslim ze ten pokrok sa aj vdaka takymto disskusiam deje okrem inych vplyvov.
Dáša_ Dáša_

N páni, pokiaľ si myslíte, že o dietach nič neviem, tak len na okraj - mesiac som skúšobe varila pre človeka tesne pred dialýzou - zvládla by som aj ďalej, len nakoniec som si spočítala, že ke´d nebudem takto variť tak sa skôr dostane na transplantáciu. Pre vysvetlenie, nebol to môj manžel, ale niekto zo širšej rodiny. a dnes je už skutočne po transplantácii. Aj ke´d si stále myslím, že keby sa bol o stravovanie zaujímal skôr, mohol mať ešte vlastnú - ale to je o inom. On sa paradoxne stravoval "zdravo" a to mu škodilo.

a čo sa týka ryže natural, netreba dlhšie variť, ale treba hodne dlho máčať - takže zvýšené nároky na energiu nie sú

Ale kľudne iba nadávajte ďalej - ak si myslíte, že tým sa niečo zmení, je to vaša voľba. Ja stále hovorím, pokiaľ budú ľudia kupovať akciové salámy, párky, klobásy, príšerné vody sladené umelým sladidlom.... tak stále ich budú obchodníci objednávať... A stále budú takéto aféry.

Ešte pridám, ja ke´d mi je jasné, že sa nikda nezhodneme: keď sa chceš zdravo stravovať, tak proste musíš byť nejakým spôsobom aktívny. A nečakať, že to niekto vyrieši za teba. Všetko máš vo vlastných rukách.
Naposledy upravil Dáša_ : 07.04.13 at 13:59
trisestri trisestri

je to debata-vody su aj mineralne a nesladene,jedine mohlo byt v ponuke viac tych v sklenenych flasiach,v akciach sa najdu aj obstojne veci,len treba vediet spravne vybrat podla infa o produktoch a treba vsimat aj ponuku tam kde je ponuka nasich domacich ci uz farmarov alebo sukromnikov-sam som tu hodil par takych linkov-daju sa takto zohnat zemiaky,vajcia,ovocie,hydina,syry,mlieko ale aj zdrave sirupy,ovocne stavy a pod.
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

Budme presní a objektívni(aj pre Dášu aj Buchača) kvalitná a zdravá strava je rozhodne zdravšia nemusí však byť najdrahšia Dnes ma dvakrát zdvihol Béla ktorý účelove vytiahne tri položky a vykrikuje že sa strava zdražela
vajcia - zdraželi o 0,60€ ale prečo lebo sa zaviedol polovoľný(zdravší) chov čo sú vyššie náklady na výrobu a eliminovali sa podstatne lacnejšie(poľské) z klietkových chovov.
kuracie mäso - všetky stravovacie zariadenia frčali na lacnom šmejde Pán Boh vie odkiaľ
bôčik - zdecimovali sa chovy ošípaných na Slovensku tak sa dováža
zemiaky - pred rokom strašná nadúroda v Nemecku cena od producentov aj nemeckých poskočila z 0,1 € /kg na 0,18 € v tomto roku pre prozaickú neúrodu v nemecku ale aj u nás.
Štatistika nerozdeľuje kvalitu potravín ani zem pôvodu, ani mieru zisku obchodníka. (škrtám zdravšia píšem drahšia)
Naposledy upravil pavol54 : 07.04.13 at 14:23
Antea Antea

Antea je offline (nepripojený) Antea

erik555 Pozri príspevok
Nečítať a nepočúvať. Ja už nemám televíziu asi 1 1/2 a myslíš, že mi chýba, že som o niečo prišla ? Nie, ale život sa mi trochu zmenil, k lepšiemu lebo naozaj negatívne správy, ktorými mediá dennodenne zahŕňajú ľudí musia udrieť na mozog.
Už tu bolo niekým navrhnuté, aby sme si skôr radili, kde čo kvalitné kúpiť, nielen to čo je kde nekvalitné.
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať