Vnesiem trošku čerstvého vzduchu do tejto pesimistickej témy: bola som sa prejsť po bývalých záhradkárskych osadách a mala som dobrý pocit že generácia 50-60 ročných ľudí sa vracia k pestovaniu vlastnej zeleniny a ovocia. 4á pozemky s maličkými chatkami (niekde už aj domami-zrejme ak nejakým spôsobom pozemky získali do OV) sú obrábané, zarastené plochy vykosené. Možno k tomu troška prispeli aj viaceré aféry v OC so zeleninou, ale predpokladám skôr to, že títo ľudia zostali nezamestnaní a takýmto spôsobom si chcú prilepšiť k tomu mizernému predčasnému dôchodku.
Ešte by som dodala že generácia 50-60 ročných ľudí si pamätá chuť čerstvej rajčiny, uhorky, cibule, cesnaku - takže chcú mať svoje.
Podľa mňa príde aj na mäso a spomenú si ako sme robili doma klobásky, jaterničky, tlačenky, vytápali slaninu na masť a znovu prídu do módy teraz už dlho vypnuté mrazáky.
Zatiaľ niektorí váhajú - mňa napríklad odrádza iba vysoká cena elektriny. Ale zasa keď si predstavím že koľko som narobila rezňov z domáceho kvalitného bravčového stehna, ktoré bolo problém vyklepať a porovnám ho s tou handrou (rozumej mäso) čo si nosím z hypermarketu, ktorú ani nemusím klepať a svieti sa cez ňu - tak uvažujem stále intenzívnejšie o záhradnej chatke niekde na dedine na staré kolená.
Zároveň budem mať možnosť nákupu aj mäsa zo dvora. Stále mi to vychádza že by som bola v pluse: ak napr. kúpim 1 mladú sliepku a rozdelím ju na 4 ks, tak mi vyjde 4x kvalitné jedlo pri ktorom môžem využiť aj moju zeleninu.
A ešte sa k mäsu môžem dostať lacnejšie bartrovým obchodom: budem nosiť môjmu farmárovi zbytky ako napr. suchý chlieb, rožky, možno pomyje a mäso (zajaca, kuriatko, vajcia alebo svoj mäsový výrobok) mi predá o to lacnejšie.
Takto uvažujem ja pokiaľ som zamestnaná. Ak už nebudem zamestnaná, tak si to vajíčko alebo zajaca dorobím sama a pokiaľ mi to zdravotný stav dovolí tak budem schopná (podľa mňa) zásobovať z tej dajme tomu 10 árovej záhrady ovocím, zeleninou, vajíčkami a mäsom aj domácnosti mojich detí.
Mýlim sa alebo uvažujem reálne ?