Na pultoch našich predajní je stále veľký podiel zahraničného mäsa. Slovenského je, žiaľ, dlhodobo pod 50 percent. Kupujeme poľské, ukrajinské či dokonca brazílske mäso. Informácie o tom, kde bolo zviera chované, zabité a balené, sa dočítate na etikete. „Nezačína sa to na farme, ale už od plodín, ktoré zožnú na poli, cez vajcia, z ktorých sa malé kuriatka vyliahnu,“ pokračuje Jiří Šavrda. Spolu s údajmi ako výrobca, dátum spotreby a hmotnosť si preto treba všímať aj informáciu o mieste balenia, ale najmä označenie pôvodu mäsa, krajiny chovu i zabitia. Podstatnou informáciou je pôvod. „Bohužiaľ, na Slovensku existuje veľa firiem, ktoré nie sú výrobcom v tom pravom zmysle slova (s celým cyklom spracovania hydiny), ale len prebaľovači, ktorí mäso nakúpia na základe ceny (nikto nevie kde a za akých podmienok), bez akejkoľvek garancie pôvodu, kvality
či bezpečnosti,“ dopĺňa Šavrda.
https://www.hyza.sk/ake-maso-kupujeme/