Zavrieť

Porady

Potraviny-co kupujeme a jedavame?

Bryndza nie je bryndza,žinčica z kravskej srvátky,umelé ovocie a zelenina, dopovanie hydiny, krmenie prasat kostnou múčkou a výsledkom sú nechutné umeliny-je ešte možnost zohnat na SK ,zdravé a kvalitné potraviny? Nechápem prečo nechránime aj pravne svoje výrobky /však mame patenty EU,inde sa uplatnujú žaloby o poškodenie dobrého mena výrobku -išlo by to myslím u bryndze a ovčích syrov/Kam to všetko povedie,?
Naposledy upravil arizona : 06.06.17 at 23:14
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
foresterbig
A teraz ma ukameňujte :-)
Sa neposer...
Šak Blavaa, néééé ...?

Na východe (kde nič nie je), sú ceny potravín nie raz vyššie, ako v Bláááve...a na tých dedinkách ani nevravím.
Prečo asi zatvára nie jeden majiteľ ?
Lebo tie veľký hráči ich položia na lopatky...a slovák zvyčajne nehľadí na kvalitu ale na kvantitu...nevadí, že tlačí do hlavy humus.

Ja tiež chodím do nákupného strediska, no potraviny určitého rázu a producenta do vozíka neexistuje.
1 2
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

Voľakedy mala Rakušanka v Bratislave veľkoobchod zo zeleninou zhodou okolností v prístave veľkú časť sortimentu mala takého, čo bol nepredajný v rakuskej obchodnej sieti, vtedy boli ešte dosluhujúci PS tak tam chodili na brigádu keď som videl ako kartáčmi čistili plesnivé ananásy a naši miletičkári ich brali ako o dušu však bomba kšeft. Opakujem porovnáva sa kvalita zahraničných sietí so zahraničnými matkami a potom sa to zobecní na všetky siete na Slovensku. Podobne ako v apríli zemiaky u nás po 12 SK a v holandsku ex works 10 halierov.
0 0
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

pavol54
Voľakedy mala Rakušanka v Bratislave veľkoobchod zo zeleninou zhodou okolností v prístave veľkú časť sortimentu mala takého, čo bol nepredajný v rakuskej obchodnej sieti, vtedy boli ešte dosluhujúci PS tak tam chodili na brigádu keď som videl ako kartáčmi čistili plesnivé ananásy a naši miletičkári ich brali ako o dušu však bomba kšeft. Opakujem porovnáva sa kvalita zahraničných sietí so zahraničnými matkami a potom sa to zobecní na všetky siete na Slovensku. Podobne ako v apríli zemiaky u nás po 12 SK a v holandsku ex works 10 halierov.
u nás roky funguje stánok so zeleninou - navonok sa tvári, že predáva domácu produkciu. No, možno 1/10 je domáca produkcia. A zvyšok je práve takýto. Len nie z rakpskych velkoskladov, ale z domácich velkoskladov. Zelenina a ovocie, ktoré sa tam už nepredá. Hlavne, že to je lacné.

A to sme od Bratislavy dosť ďaleko.

A ľudia stále kupujú. Ak keď polovicu doma vyhodia a v konečnom dôsledku ich to stojí viac.
0 0
foresterbig foresterbig

foresterbig je offline (nepripojený) foresterbig

A takto funguje aj celá miletička (trhovisko v BA) Už dávno obsadili najlepšie pozície pre stoly v aukciach vydražené priekupníkmí presne takými čo vykupujú akciové tovary v Bille a nabalujú si na nich 100% maržu. Už úplne vytlačili maďarsky hovoriacich pestovatelov z dolnej zeme alebo záhoria. Kedysi som tam nakupoval každý druhý deň všetkú zeleninu a ovocie, dnes tam kúpujem iba chleba a pečivárenske výrobky a dovi dopo.
Naposledy upravil foresterbig : 19.01.20 at 19:31
0 1
korela korela

korela je offline (nepripojený) korela

Ja som niekoľko rokov chodila nakupovať do veľkoskladov zeleninu aj ovocie, pretože bližšie ako obchody, radosť nakupovať, už skončili.
Keďže robili aj výkup, bola som svedkom, ako niektorí dokázali priniesť z domu doslova hnoj, konkr. marhule. Ale to bola vyslovene výnimka, keď mi doma nakopali zemiaky, tak kvalita de luxe. Prvé jarné.
S tými zelovocárskymi stánkami na miestnych trhoch je to rovnaké ako na Miletičke. 100% od pestovateľov nemá nikto z nich, iba v sobotu. To je vidno rozdiel. A ešte aj bez bločkov, rpredaj tohto sortimentu bol vždy zlatá baňa.
0 0
korela korela

Ešte k Rakúsku. Eduscho malo vo svojom sklade nachystaný tovar na vyskladnenie, na niektorých upozornenie Achtung Slowakei! Naši Eduscháci si to nenechali pre seba.
Toto pre nich znamenáme stále. Ešte im tam nosíme sami do krku a dobrovoľne.
Kvôli vstupu HU, CZ aj SK do EU sa im najviac skokom zvýšilo v tom období HDP z celej únie. Nemusí to byť presné, dalo by sa to dohľadať, ale ja si pamätám, že o 8%!
2 0
pavol54 pavol54

foresterbig
A takto funguje aj celá miletička (trhovisko v BA) Už dávno obsadili najlepšie pozície pre stoly v aukciach vydražené priekupníkmí presne takými čo vykupujú akciové tovary v Bille a nabalujú si na nich 100% maržu. Už úplne vytlačili maďarsky hovoriacich pestovatelov z dolnej zeme alebo záhoria. Kedysi som tam nakupoval každý druhý deň všetkú zeleninu a ovocie, dnes tam kúpujem iba chleba a pečivárenske výrobky a dovi dopo.
Ako jeden z mála po slovensky hovoriacich, (spôsobil som veľké pobúrenie keď som napísal "slovenské zemiaky") som vydražil stôl za 10 000 sk na rok, tak ma doma skoro zožrali či budem len na stôl robiť a boli aj takí čo im padla ruka dole pri cene 100 000 sk. lenže buď pestuješ alebo predávaš
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

U mna taky trh v biskupiciach...cez tyden tragedia...sobota ina..ale treba hned rano...ale ci uplne domace zo zahradky neviem...lebo dnes sa vsetci tvaria,ze ich....ked som sa prestahovala pred skoro 30rokmi..to aj boli stare biskupicke tetušky....
Pred sviatkami a pred silvestrom....pradavala pani zo zahorskej bystrice kyslu kapustu...tak som sa pristavila...na kus reci....pani,ze jej mamicka tu chodila predavat 40-50 rokov a ze ona pokracuje....ale ja som hlavne chcela info,ze ci nakrajanu kapustu mavaju.....ked tam chodia koncom septembra sa da obj.a donesu ...lebo potom uz kapusta nie je...vsetko narezu a do sudov....neodpustila som si poznamku,ze strupavske zele..nene stupavske...ale krutia sa tam PL kamiňóny....pani..no toto je osemetna tema..k tomu sa vyjadrovat nebude uz stacilo toto....ukazuje na jediny stanok so zeleninou...a tamto...co ..sak to nie jeho produkty...ja ..jasne,ze nie..ze velkosklad...ved to.. taky chytri su vsetci.....
.....ze by aj tí..co aj teraz predavaju rezane "stupavske " zele
0 0
buchač buchač

https://www.porada.sk/t320153-stretl...ml#post3129952
0 0
foresterbig foresterbig

foresterbig je offline (nepripojený) foresterbig

Keď tu luiza.j spomína kapustu musím tiež spomenúť debatu ktorá potvrdzuje jej slová s jedným stupavčanom o kapuste keď som vyslovil túžbu kúpiť dobrú stupavskú kvasenú kapustu k vianociam.
Tak tradičná stupavská kapusta vlastne neexistuje. Kapusta a pravý pestovatelia boli v Máste ktorý je také predmestie Stupavy a už teraz spojený s ňou. Kamióny chodia každý deň v noci z kapustárni Bernolákovo kde sa zase vozí z Poľska. Keď povedia že neni vykvasená ešte, rozumie sa že nie je privezená. Kedysi bolo za každým domom dlhé kapustové pole ale dnes sa také už nevidí a pestujú ju iba na malých plochách niektorý skalný viac menej pre seba a čo im zostane predajú ale iba tým čo vedia o akú kapustu sa jedná a ju vyhladávajú,jej názov je “krajová”. Takže na trhu sa nepradáva stupavská kapusta ale je to stupavčanmi predávané kvasené zelé z Polska.
No a nakoniec som kúpil kapustu v Maďarsku ako aj klobásky :-)
Naposledy upravil foresterbig : 20.01.20 at 07:49
0 1
misoft misoft

misoft je offline (nepripojený) misoft

pavol54
Inak vec stojí pestovateľ poorie poseje potom mu tam niekto postaví auto, požiada obec ako susedného vlastníka aby tam parkovanie nedovolil a nič. tak pol ha neošetrí narastie burina a pride obec a na pestovateľa vyžiada štátny dozor v oblasti životného prostredia podľa 150/2019 mu okres fikne pokutu 5000 príde PPA kontrola na mieste a môže sa rozlúčiť s celou dotáciou na zeleninu cca 200- 500 /ha. policajt povie ja som tam žiadne vozidlo nevidel, a keď vidí, tak od oznamovateľa pýta komplet údaje OP RĆ včetne nájomnej zmluvy a od vodiča ktorý porušuje ani len vodičák nepýta len povie BUBU. Koment za všetky prachy "však ho obídite" to ako keby som mu zablokoval vchod do bytu a povedal aj oknom môžete. Koho bude taký pestovateľ voliť? KOTLEBU len na just. Toto sa stať v Rakúsku alebo vo Švajčiarsku tak vinník ešte aj pošlapanú trávu zaplatí. Záver akože psy sa nežerú, tak aj aktívny policajt výsluhovému nikdy neublíži
Šak i to sú tie polená......
0 0
pavol54 pavol54

foresterbig
Keď tu luiza.j spomína kapustu musím tiež spomenúť debatu ktorá potvrdzuje je slová s jedným stupavčanom o kapuste keď som vyslovil túžbu kúpiť dobrú stupavskú kvasenú kapustu k vianociam.
Tak tradičná stupavská kapusta vlastne neexistuje. Kapusta a pravý pestovatelia boli v Máste ktorý je také predmestie Stupavy a už teraz spojený s ňou. Kamióny chodia každý deň v noci z kapustárni Bernolákovo kde sa zase vozí z njPoľska. Keď povedia že neni vykvasená ešte, rozumie sa že nie je privezená. Kedysi bolo za každým domom dlhé kapustové pole ale dnes sa také už nevidí a pestujú ju iba na malých plochách niektorý skalný viac menej pre seba a čo im zostane predajú ale iba tým čo vedia o akú kapustu sa jedná a ju vyhladávajú,jej názov je “krajová”. Takže na trhu sa nepradáva stupavská kapusta ale je to stupavčanmi predávané kvasené zelé z Polska.
No a nakoniec som kúpil kapustu v Maďarsku ako aj klobásky :-)
blbosť, kto by vozil kvasenú kapustu? Kamion ktorý prevezie 22 ton hlávkovej kapusty, neprevezie 22 ton kvasenej (respektíve prevezie ale lacnejšie je vyhodiť prázdny big bag ako vracať prepravné kontajnery od kvasenej kapusty. Niekedy si hovorím že vzhľadom na klimatické zmeny, kapusta zo severu žilina až poľsko absolvovala menej postrekov ako na južnom slovensku najmä ak je v blízkosti repkové pole. zabudnime na nostalgické spomienky ako dobre sa pestovala kapusta v Maste( pri iných klimatických podmienkach- som na poli denne od cca roku 1995 viem ako sa to mení, viem o čom píšem)
0 0
pavol54 pavol54

lujza.j
U mna taky trh v biskupiciach...cez tyden tragedia...sobota ina..ale treba hned rano...ale ci uplne domace zo zahradky neviem...lebo dnes sa vsetci tvaria,ze ich....ked som sa prestahovala pred skoro 30rokmi..to aj boli stare biskupicke tetušky....
Pred sviatkami a pred silvestrom....pradavala pani zo zahorskej bystrice kyslu kapustu...tak som sa pristavila...na kus reci....pani,ze jej mamicka tu chodila predavat 40-50 rokov a ze ona pokracuje....ale ja som hlavne chcela info,ze ci nakrajanu kapustu mavaju.....ked tam chodia koncom septembra sa da obj.a donesu ...lebo potom uz kapusta nie je...vsetko narezu a do sudov....neodpustila som si poznamku,ze strupavske zele..nene stupavske...ale krutia sa tam PL kamiňóny....pani..no toto je osemetna tema..k tomu sa vyjadrovat nebude uz stacilo toto....ukazuje na jediny stanok so zeleninou...a tamto...co ..sak to nie jeho produkty...ja ..jasne,ze nie..ze velkosklad...ved to.. taky chytri su vsetci.....
.....ze by aj tí..co aj teraz predavaju rezane "stupavske " zele
dnes je tajomstvo povedať niečo o skyoole a prečo by nemohlo byť sankcionované vykecanie o tom že tam bol kamion z poľska, pani sa bojí aby náhodou necvakala za reči, radšej sa nevyjadruje
0 0
korela korela

Práve min. týždeň som bola po prvýkrát na ich stránke http://www.kapustaren.sk/predajna.html, lebo som sa chcela dopátrať k zloženiu jedného výrobku. Tiež žiadne popisy produktov, mini foto nepostačí na vylúštenie použitých surovín.

"Maloobchod - zákazníci si môžu v našej podnikovej predajni zakúpiť naše rôzne výrobky v spotrebitelských baleniach,rezanú kapustu na kvasenie, ale tiež výrobky zdravej výživy,jabĺčka zo Slovenských sadov,prútené košíky.Tento sortiment Vám ponúkame celoročne v čase otváracích hodín."
Hneď vedľa, kde svoje produkty predávajú, jedno z miest - farmárska tržnica.
Jedno je isté, že všetko vypestovali farmári, ide o to kde.
Taký humbug dnes všetko.
"Našu kapustu nájdete aj v ďalších predajniach:

Farmárska tržnica Bratislava
(stará Ikea, Tomášikova ulica)

Stánok Monika Lacková
pri Novom kostole, Karlova nová Ves, Bratislava ..."
0 0
korela korela

Neviem nájsť nikde napr. chren bez sladidiel. Nechápem, ľudia by ho nekupovali iba s cukrom o pár centov drahší? Neverím.
0 0
pavol54 pavol54

korela
Práve min. týždeň som bola po prvýkrát na ich stránke http://www.kapustaren.sk/predajna.html, lebo som sa chcela dopátrať k zloženiu jedného výrobku. Tiež žiadne popisy produktov, mini foto nepostačí na vylúštenie použitých surovín.

"Maloobchod - zákazníci si môžu v našej podnikovej predajni zakúpiť naše rôzne výrobky v spotrebitelských baleniach,rezanú kapustu na kvasenie, ale tiež výrobky zdravej výživy,jabĺčka zo Slovenských sadov,prútené košíky.Tento sortiment Vám ponúkame celoročne v čase otváracích hodín."
Hneď vedľa, kde svoje produkty predávajú, jedno z miest - farmárska tržnica.
Jedno je isté, že všetko vypestovali farmári, ide o to kde.
Taký humbug dnes všetko.
"Našu kapustu nájdete aj v ďalších predajniach:

Farmárska tržnica Bratislava
(stará Ikea, Tomášikova ulica)

Stánok Monika Lacková
pri Novom kostole, Karlova nová Ves, Bratislava ..."
o to čo je v tých téglikoch (okrem kvasenej kapusty lebo tá nepotrebuje konzervant) by som ani špinavú botu neobtrel Otvorim si pohár so sterilizovanou zeleninou, a po týždni ide do hája, lebo mi skyslená nechutí To akože normálne doma na akože farme by sa malo takto robiť?
0 0
buchač buchač

korela
Neviem nájsť nikde napr. chren bez sladidiel. Nechápem, ľudia by ho nekupovali iba s cukrom o pár centov drahší? Neverím.
Vieš, čo ja nechápem ???

Že niekto je až taký, že podriadi svoj celý život, správanie, životný a denný režim tomu, aby žil (akože) zdravo.

P.S.:
Neber osobne, ale aj ty patríš do tejto kategórie....teda aspoň podľa toho, čo čítam.
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Tie svyne rakušacke maju aj ten chren s cukrom
0 0
pavol54 pavol54

buchač
korela
Vieš, čo ja nechápem ???

Že niekto je až taký, že podriadi svoj celý život, správanie, životný a denný režim tomu, aby žil (akože) zdravo.

P.S.:
Neber osobne, ale aj ty patríš do tejto kategórie....teda aspoň podľa toho, čo čítam.
jeme preto aby sme žili, nežijeme preto aby sme jedli (smetnú nádobu napcháš čímkoľvek) radšej menej ale kvalitne ale zase odtál potál. Občas aj nezdravý rezeň.
1 0
pavol54 pavol54

lujza.j
Tie svyne rakušacke maju aj ten chren s cukrom
A pre koho ho majú robiť na Slovensku, keď všetci bežia kupovať do Rakúska, ale že ho sem Billa nedovezie?
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať