Ahoj,
len rýchlo som zbehol vyhlášku o kvalifikačných predpokladoch a na základe VŠ II. stupňa nie si kvalifikovaná pre prácu vychovávateľa. Podľa toho, čo som kukol, je pre Teba naozaj najschodnejšia cesta DPŠ pre učiteľov. Prečo? Podľa vyhlášky môže prácu vychovávateľa kvalifikovane vykonávať aj ten, kto spĺňa kvalifikačné predpoklady pre vyučovanie profesných predmetov pre odbroné školy. A práve tam je možnosť vďaka DPŠ byť kvalifikovanou pre vyučovanie predmetu sociálna práca na odborných školách a tým zároveň byť kvalifikovanou vychovávateľkou. Opakovanie skúšok z pedagogiky by som riešil až počas štúdia priamo na príslušnej fakulte (uznanie skúšok). Prípadne sa poobzerať po DPŠ pre vychovávateľov, nakoľko po jeho absolvovaní je kvalifikovaný každý s VŠ II. stupňa.
Pokiaľ ide o katastrofickejší scenár...no, táto vyhláška je síce nová, robená k zákonu 317, ale podstatnú časť prebrala z pôvodne platnej legislatívy, takže je možné, že si po celú dobu práce bola zle zaradená.
K I. a II. atestácii...záleží od toho, či si bola, či nebola dobre zaradená. Ak si bola zaradená zle, je možné atestácie spochybniť, nakoľko I. atestáciu (1.KS) mohli pred pôsobnosťou zákona 317 vykonať len kvalifikovaní zamestnanci s II.VŠ.
link na aktuálnu vyhlášku:
http://www.minedu.sk/data/USERDATA/L...y/437_2009.pdf