tolyaasch Momentálne to vychádza cca na 700-800 kWh / mesiac.
to mi príde moc, možno keby sa tu vyjadril niekto kto používa ele bojler tak by to pomohlo, my sme ho mali kedysi v rodičovskom byte, bývali sme tam 4 a neplatilo sa nikdy nejaké horibilné sumy. ešte by som možno pobehal všetky spotrebiče s meračom spotreby, či nieje nejaký starý mraziak alebo niečo podobné veľkým žrútom.
tolyaasch Zvažujem postaviť komín a aspoň našu časť domu dokurovať krbovími kachlami len neviem ako na to. Prakticky dvere máme len na okrasu a celá naša časť domu je akoby jedna miestnosť, myslím si, že aspoň v prechodnom období keď treba len dokurovať mi to niečo helfne na spotrebe.
ja mám krb a keby bolo času na chystanie dreva a potom cez zimu zakurovanie v ňom tak by sa ušetriť dalo podla doterajších pár kúrení cca polovica spotreby plynu, ak to máš riešené ako openspace celú svoju časť tak to v pohode vykúriš ak znesieš rozdiely teplôt pri kachliach o pár stupňov viac ako na opačnom konci, mne tie rozdiely dosť lezú na nervy a tiež dosť slabá možnosť regulácie, väčšinou je moc teplo. mám potiahnuté aj teplovzduch rozvody do izieb a pekne to vykúri celý dom aj pri -10C a to som bral z tých najmenších vložiek aké sa pred tými pár rokmi bežne predávali, skôr mávam problém že ju treba dusiť aby tak nekúrila a potom zbytočne dechtuje, ale ako hovorím tak som v tom kúril iba párkrát, je to vcelku otrava pre človeka čo je naučený iba na nastavenie termostatu.
tolyaasch A potom neviem ako ďalej, či zateplovať steny alebo robiť umelý strop zo sadrokartónu a ten zatepliť .... všetko sú to dosť finančne ťažké záležitosti ... na kompletnú rekonštrukciu strechy starého domu zatial ani myslieť nemôžem
ako hovorím - len rozložiť polyš po povale ak ju máš rovnú, kôli pochôdznosti tam hodíš maximálne pár dosiek, ja som ani to nerobil (chodím tam tak raz za mesiac) a polyš drží. je to najmenej prácna a najlacnejšia investícia k pomeru ušetrených peňazí, to uvidíš okamžite, ja som mal na poschodí vždy chladnejšie počas vykurovacej sezony ako na prízemí a ked som tam rozhádzal ten polyš tak sa to presne otočilo - dole je termostat nastavený na 21C, hore termohlavice nastavené takisto a je tam podla teplomera 22-23C takže radiátory väčšinou oddychujú.