Lentilka
Vladan-mala som na mysli to, že keď ma bude dôchodkyňa zastupovať v predajni ako predavačka počas mojej neprítomnosti /cca 50 hod. mesačne/ ako ju zamestnať:
-na DVP-nebude mať výhrady pri kontrole sociálna poisťovňa, daňový úrad, inšpektorát práce?
- Pracovná zmluva na skrátený pracovný úväzok?
Ako mám postupovať, aby to bolo pre mňa najvýhodnejšie?
Lentilka, každá možnosť má svoje za a proti:
1. dohoda o vykonaní práce - jej podstatou je vykonanie jednorázovej práce, aj keď v praxi, sa často prepisujú každomesačne dohody na toho istého človeka, len sa mení špecifikácia práce. Z dohody sa odvádza iba úrazové poistenie (a to len zamestnávateľ) a dohodárovi sa strháva 19% daň z príjmu. Obmedzením tu je maximálny čas výkonu práce a to 300 hodín ročne. Výhrady pri kontrole by mohla mať každá inštitúcia, veľa závisí od ľudí, čo vás prídu kontrolovať. Ale môj názor je ten, že ak máte všetko v poriadku, riadne platíte odvody, podávate daňové priznania, platíte dane, nezamestnávateľ ľudí načierno, tak kontrola oprávnenosti zamestnania dohodára vás asi ťažko postihne :-) Nehovorím to nabetón, ale je množstvo firiem, ktoré si svoje povinnosti neplnia, tak by sa mi zdalo neopodstatnené, aby k normálne fungujúcej firme prišla kontrola, ktorá by sa zamerala presne na dohody. Ale s týmto zatiaľ nemám skúsenosti, takže neviem - o kontrolách dohôd myslím už na Porade diskusia je, takže skúste nájsť a prečítať :-) Dohoda by pre vás bola jednoduchšia, teda výhodnejšia z hľadiska platenia odvodov.
2. pracovná zmluva na kratší pracovný čas - je legálnejšia cesta zamestnávania tejto dôchodkyne, ale z jej príjmu vám vyplýva platenie odvodov. čiže práca tejto dôchodkyne sa pre vás stane drahšou ako pri dohode o vykonaní práce.
Pekný deň