Mäso zavárame prevažne bravčové a väčšinou vtedy, keď robíme zabíjačku, pretože sú k dispozícii aj ostatné ingrediencie:
- bravčovú paprčku a trocha bravčových koží dáme variť do vody na rôsol spolu s čiernym korením, novým korením a bobkovým listom, povaríme asi 2 hodiny a necháme mierne prechladnúť. Medzitým si na dno fľaše uložíme štvorček surovej bravčovej kože, naukladáme do fliaš plátky mäsa, dáme zarovnanú PL soli, 3 zrnká čierneho korenia a 1 zrnko nového korenia a zalejeme prchladnutým rôsolom. Vidličkou alebo nožom "povypúšťame" všetky vzduchové bublinky, fľaše uzatvoríme a sterilizujeme 2 hodiny, alebo, ako to už písali aj v iných témach, 1 hodinu a po 24 hodinách opäť 1 hodinu. Takto pripravené mäso skladujeme klasicky v špajzi a pripravujeme ho na akýkoľvek spôsob, najmä vtedy, keď treba niečo rýchlo navariť (naposledy napr. chlapom na stavbu, keď sme celý deň robili ....)