Zavrieť

Porady

Môj priebežný odpočet spotreby energií v novom byte

zk24 zk24

zk24 je offline (nepripojený) zk24

Ahojte,

su to presne 4 mesiace čo som si kupila novy byt, ktory som cca 6 tyždňov prerabala (stavebné firmy).

Pre to, aby som vedela či moje preddavkove platby na energie su dobre nastavene, som si spravila taky "sukromný odpočet".

Spotreba:
El.energia: 265kWh .........67kWh/mes
Studená voda: 11m3.........2,75 m3/mes
Teplá voda: 4m3..............1,00 m3/mes

Zaplatene preddavky:
El.energia........................................ ...............................25,00 €/mes
Na vodu to v predpise vyzera takto:
- dodavka tepla na pripravu teplej uzitkovej vody....................9,06 €/mes
- dodavka studenej vody na pripravu teplej užitkovej vody........2,82 €/mes
- dodavka pitnej vody a odvod splaškových a zrážkových vôd....7,53 €/mes

El.energia: Typ dodávky: DD2-D2

Neviem sa z tych cennikov na el.energiu vysomarit, kolko mam za 25€ mesačne predplatených kWh? Viete to niekto vypocitat? V zmluve je totiz napisane - predpokladana spotreba 11kWh ! To sa mi zda nehorazne malo za cenu 25€.

Viem ze boli vyuctovania teraz, viete niekto z Bratislavy v akej cene sa pohybuje voda? Tiez to podla tych nazvov co mam na preddavkoch neviem vycitat, co je vlastne co.

Nemozem to porovnavat s predoslym bytom, lebo to bolo uplne ine mesto, mali sme vlastnu kotolnu a tak.

Všetkým dakujem za postrehy a reakcie.

Zuzana K.
Usporiadat
zk24 zk24

rudopp Pozri príspevok
67 * 12 = 804 - patrí do najnižšej tarify (pozor na fixné platby - preveriť hlavný istič)
prechodová hranica je nad 1000 kWh/ rok
co myslis tym ze preverit hlavny istic?
zk24 zk24

rudopp Pozri príspevok
Máš hodiny.
Odpisuje si stavy :
- každú polhodinu (v trvaní pol dňa) a vždy pri odpise zmeň zapnutý spotrebič
- každý deň (v trvaní týždňa) a poznámky o spotrebičoch
- každý týždeň (v trvaní 1 mesiaca) a poznámky o mimoriadnych spotrebičoch
- každý mesiac v trvaní kvartálu.

Za 4 mesiace budeš vediať všetko.

Potom sa na to vykašli .
Mna inac celkom bavi zivot
bubkoch bubkoch

bubkoch je offline (nepripojený) bubkoch

rudopp Pozri príspevok
Zhruba to čo máš napísané na štítku (v kW ) vynásobíš časom použitia (v hod) a máš spotrebu (v kWh), ktorú vidíš na budíku (elektromer).

PS
Chladnička povedzme 0,2 kW / ide 4 hodiny denne = 0,8 kWh
Rovnako ako rýclovarná konvica 1,5 kW / ide 1/2 hodiny denne = 0,75 kWh
to co pises v PS v mnohych pripadoch neplati (chladnicka, plazma, ...)
to co je na stitku je maximalny prikon, nie konstantny pocas celej prevadzky ...
ak by mala chladnicka denu spotrebu 5 kWh, asi by dlho neprezila ... vsak dnesne chladnicky maju udavanu priemernu spotrebu 0,8 kWh/den ... plazma detto
bubkoch bubkoch

bubkoch je offline (nepripojený) bubkoch

zk24 Pozri príspevok
co myslis tym ze preverit hlavny istic?
nevsimaj si ... domacnosti neplatia fix podla velkosti istica ...
Stanislav 1975 Stanislav 1975

Stanislav 1975 je offline (nepripojený) Stanislav 1975

zk24 Pozri príspevok
Ahojte,

su to presne 4 mesiace čo som si kupila novy byt, ktory som cca 6 tyždňov prerabala (stavebné firmy).

Pre to, aby som vedela či moje preddavkove platby na energie su dobre nastavene, som si spravila taky "sukromný odpočet".

Spotreba:
El.energia: 265kWh .........67kWh/mes
Studená voda: 11m3.........2,75 m3/mes
Teplá voda: 4m3..............1,00 m3/mes

Zaplatene preddavky:
El.energia........................................ ...............................25,00 €/mes
Na vodu to v predpise vyzera takto:
- dodavka tepla na pripravu teplej uzitkovej vody....................9,06 €/mes
- dodavka studenej vody na pripravu teplej užitkovej vody........2,82 €/mes
- dodavka pitnej vody a odvod splaškových a zrážkových vôd....7,53 €/mes

El.energia: Typ dodávky: DD2-D2

Neviem sa z tych cennikov na el.energiu vysomarit, kolko mam za 25€ mesačne predplatených kWh? Viete to niekto vypocitat? V zmluve je totiz napisane - predpokladana spotreba 11kWh ! To sa mi zda nehorazne malo za cenu 25€.

Viem ze boli vyuctovania teraz, viete niekto z Bratislavy v akej cene sa pohybuje voda? Tiez to podla tych nazvov co mam na preddavkoch neviem vycitat, co je vlastne co.

Nemozem to porovnavat s predoslym bytom, lebo to bolo uplne ine mesto, mali sme vlastnu kotolnu a tak.

Všetkým dakujem za postrehy a reakcie.

Zuzana K.
Mňa zaujala tá spotreba teplej vody- ,že 1 m3 za mesiac- chcel by som- my to máme 6 krát viac...
zk24 zk24

Stanislav 1975 Pozri príspevok
Mňa zaujala tá spotreba teplej vody- ,že 1 m3 za mesiac- chcel by som- my to máme 6 krát viac...
Tak my sme v domacnosti len 2,5 ks (2 dospeli + 1 pes ). Tepla voda sa mina iba pri sprchovani. Pracka, umyvacka berie studenu vodu.... Ja zatial neviem posudit ci je to vela alebo malo...
Stanislav 1975 Stanislav 1975

Stanislav 1975 je offline (nepripojený) Stanislav 1975

zk24 Pozri príspevok
Tak my sme v domacnosti len 2,5 ks (2 dospeli + 1 pes ). Tepla voda sa mina iba pri sprchovani. Pracka, umyvacka berie studenu vodu.... Ja zatial neviem posudit ci je to vela alebo malo...
no velmi málo na 2 osoby a pes..., to je len 12 m3 za rok...
trisestri trisestri

trisestri je offline (nepripojený) trisestri

zda sa my to na dva osoby velmi nizka spotreba-pre doplnenia infa,kolko dni ste boli prec z bytu /na dovolenke,na oslave,na chate,navsteve atd?/,ci ste boli cele vikendy doma,celkovo traveny cas v byte,vybavenost a pouzivanie spotrebicov atd-lebo tieto faktory tiez ovplyvnuju spotrebu.
JankaO JankaO

JankaO je offline (nepripojený) JankaO

trisestri Pozri príspevok
zda sa my to na dva osoby velmi nizka spotreba-pre doplnenia infa,kolko dni ste boli prec z bytu /na dovolenke,na oslave,na chate,navsteve atd?/,ci ste boli cele vikendy doma,celkovo traveny cas v byte,vybavenost a pouzivanie spotrebicov atd-lebo tieto faktory tiez ovplyvnuju spotrebu.
Zuzka založila túto tému pred viac ako rokom, odpoveď už bude asi neaktuálna. To len OdpocetEnergii sa realizuje a pre reklamu otvára aj staré témy, lebo oznámiť to v jednej asi je málo reklamy. Viacej tém, viacej reklamy - viacej pásikov - viacej addiddas.
trisestri trisestri

JankaO Pozri príspevok
Zuzka založila túto tému pred viac ako rokom, odpoveď už bude asi neaktuálna. To len OdpocetEnergii sa realizuje a pre reklamu otvára aj staré témy, lebo oznámiť to v jednej asi je málo reklamy. Viacej tém, viacej reklamy - viacej pásikov - viacej addiddas.
skoda,lebo spotreba je stale aktualna tema,takisto by boli zaujimave odpovede na polozene otazky ako aj ako sa vyselektovala sppotreba za cely rok.
sotrebaenergie asi nevie ze menej rekamy je viac a ze prilis agresivna reklama skor odpudzuje a je podozriva-ak maju tak skvely produkt nech oslovia spolocenstva vlastnikv,predsedov a energetikov v bytovych druzstvach.
gogol99 gogol99

gogol99 je offline (nepripojený) gogol99

Treba si uvedomiť, že jediným meradlom, ktoré je certifikované na odpočet komodity, je to meradlo, ktoré má ciach zo štátnej skúšobne. Súčasne musí byť toto meradlo majetkom distribučnej spoločnosti. Takže môžete si zakúpiť a namontovať najmodernejší satelitný digitál-turbo systém na meranie, aj tak Vám budú chodiť do bytu odpočtári, pretože Vám budú robiť odpočty z meradiel, ktorých majiteľmi sú distribútori. Takže celý ten drahý super systém Vám je na prd. Budete mať síce dobrý pocit, že máte to, čo nemá nikto, ale naďalej Vám bude vystavovaná faktúra za spotrebu na základe údajov na kolieskach súčasných meradiel, ktoré máte už teraz doma nainštalované.
trisestri trisestri

gogol99 Pozri príspevok
Treba si uvedomiť, že jediným meradlom, ktoré je certifikované na odpočet komodity, je to meradlo, ktoré má ciach zo štátnej skúšobne. Súčasne musí byť toto meradlo majetkom distribučnej spoločnosti. Takže môžete si zakúpiť a namontovať najmodernejší satelitný digitál-turbo systém na meranie, aj tak Vám budú chodiť do bytu odpočtári, pretože Vám budú robiť odpočty z meradiel, ktorých majiteľmi sú distribútori. Takže celý ten drahý super systém Vám je na prd. Budete mať síce dobrý pocit, že máte to, čo nemá nikto, ale naďalej Vám bude vystavovaná faktúra za spotrebu na základe údajov na kolieskach súčasných meradiel, ktoré máte už teraz doma nainštalované.
tak to tu potom robi niekto reklamu vyrobku, ktory je nam prakticky nanic-pricom mohli by zmenit legislativu,lebo uzitocnejsie by bolo keby nam nemusel kde kto pobehovat po byte a popritom by sa lepsie dala kontrolovat spotreba. /laicky sa zda ten system celkom zaujimavy/
gogol99 gogol99

http://www.sme.sk/c/6525827/setrit-s...aj-zarobi.html

ČEZ v Čechách už testuje inštaláciu SMART meradiel v jednom malom regióne. Musíme si uvedomiť, že ak nechceme mať po byte behajúcich odpočtárov, tak treba napr. SMART meradlá. SMART meradlá sú drahšie a kto to celé nakoniec zaplatí? Odberateľ.

Takže je síce fajn túžiť po novej technológii, ale to znamená nárast ceny distribučných služieb, čo v konečnom dôsledku znamená vyššie sumy na faktúrach.

Welcome in real world.
trisestri trisestri

gogol99 Pozri príspevok
http://www.sme.sk/c/6525827/setrit-s...aj-zarobi.html

ČEZ v Čechách už testuje inštaláciu SMART meradiel v jednom malom regióne. Musíme si uvedomiť, že ak nechceme mať po byte behajúcich odpočtárov, tak treba napr. SMART meradlá. SMART meradlá sú drahšie a kto to celé nakoniec zaplatí? Odberateľ.

Takže je síce fajn túžiť po novej technológii, ale to znamená nárast ceny distribučných služieb, čo v konečnom dôsledku znamená vyššie sumy na faktúrach.

Welcome in real world.
vsak dokial sa zacnu u nas montovat,tak zlacnejuprave o elektrinu sa nejedna,tam mame merac na chodbe-ide o plyn,teplo,vodu-prtv tam je zivotnost okolo 7 rokov,nieco podobne aj na teplu a studenu vodu-takze islo by aj pomer zivotnosti a ceny/aj ked prtv by mohli rovno zrusit /
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

trisestri Pozri príspevok
vsak dokial sa zacnu u nas montovat,tak zlacnejuprave o elektrinu sa nejedna,tam mame merac na chodbe-ide o plyn,teplo,vodu-prtv tam je zivotnost okolo 7 rokov,nieco podobne aj na teplu a studenu vodu-takze islo by aj pomer zivotnosti a ceny/aj ked prtv by mohli rovno zrusit /
... aj keď PRT, PRVN by mohli rovno zrušiť ...

A prečo si ich nezrušíte vy, spoluvlastníci! Čí nemôžete?
gogol99 gogol99

Novela zákona o energetike

§ 42
Inteligentné meracie systémy

(1) Ministerstvo, v spolupráci s úradom, prevádzkovateľmi regionálnych distribučných sústav a ostatnými účastníkmi trhu s elektrinou, vypracuje analýzu ekonomických prínosov vyplývajúcich zo zavedenia rôznych foriem inteligentných meracích systémov a nákladov na ich obstaranie, inštaláciu a prevádzku pre jednotlivé kategórie koncových odberateľov elektriny.

(2) Na základe analýzy podľa odseku 1 ministerstvo v spolupráci s úradom určí kategórie koncových odberateľov elektriny, pre ktoré je preukázaná opodstatnenosť využitia inteligentných meracích systémov, a uloží prevádzkovateľovi sústavy povinnosť zaviesť inteligentné meracie systémy minimálne v rozsahu 80 % odberných miest spadajúcich do takto určených kategórií koncových odberateľov elektriny.

(3) Úrad zohľadní náklady na obstaranie, inštaláciu a prevádzku inteligentných meracích systémov pre jednotlivé kategórie koncových odberateľov elektriny podľa odseku 1 v navrhovanom spôsobe cenovej regulácie po obstaraní a inštalácii inteligentných meracích systémov a ich uvedení do prevádzky.

(4) Účastníci trhu s elektrinou sú povinní poskytnúť prevádzkovateľovi sústavy súčinnosť pri inštalácii a prevádzke inteligentných meracích systémov spôsobom a za podmienok ustanovených všeobecne záväzným právnym predpisom vydaným podľa § 95 ods. 1 písm. h).

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať