Zavrieť

Porady

Ríbezľové víno

Zdravím všetkých poraďákov a chcem Vás poprosiť o radu ak máte skúsenosti s výrobou ríbezľového vína z čiernych ríbezlí.

19.7. som pripravila do 2 malých demižónov /10 a 15 l/ ríbezľové víno, pridala som aj kvasinky a živnú soľ, no napriek tomu začiatok kvasenia bol veľmi slabý. Ohrievala som ho ventilátorom a predsa kvasilo len 8 dní /slabo/ . Včera v jednom demižóne ten navrchu vytvorený koláč klesol na dno, ale roztok zostal číry, v druhom demižóne je koláč ešte navrchu, ale kvasenie sa úplne zastavilo v oboch demižónoch. Viem, že kvasenie by malo trvať 6 týždňov. Poraďte mi prosím Vás, čo mám robiť, aby mi víno naďalej kvasilo, či ho nejako ešte prihrievať, alebo je to už zbytočné a môžem ho vyliať?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Gapo je offline (nepripojený) Gapo

    Ja? Muž. Gapo
    To je málo informácií čo si dala, že si dala kvasinky aj živú soľ je v poriadku, ale dala si aj cukor, vodu a koľko?
    Pretože bez pridaného cukru z toho víno bude slabé.

    Anita..... je offline (nepripojený) Anita.....

    Anita.....
    ano pridala som aj cukor a vodu, na 4 litre bobúľ /ktoré som pomiaga/ som dala 12 litrov vody a 3,2Okg cukru

    Gapo je offline (nepripojený) Gapo

    Ja? Muž. Gapo
    4 litre bobúľ, nie sú 4 litre šťavy, ale to by vadiť nemalo, iba by bolo víno redšie.
    Treba víno ochutnať a tak posúdiť či je prekvasené.

    Taserda je offline (nepripojený) Taserda

    Taserda
    Svojho času som ho tiež robieval,na také malé množstvo je tam veľa vody.Na liter šťavy som dal 2 litre vody, kvasinky a cukor.Ak tam máš 4 L bobúľ tak to je asi 3,5 L šťavy.Máš pomer štava+ voda 1:4, dodaj šťavu aby sa to priblížilo k 1:2. Používaš pipu alebo ako máš zakrité nádoby?

    Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

    Nandrolon
    sem-tam kúpim zo 2 litre sudového ríbezľového vína. Je výborné, sladučké, chutné po ríbezliach, a liter okolo 1,5 eura...

    Anita..... je offline (nepripojený) Anita.....

    Anita.....
    Na demižónoch sú sklenené kvasné zátky, kde vidieť že v jednom demižóne ešte prebieha kvasenie, i keď veľmi slabé a v tom druhom už nekvasí, a ten koláč na povrchu klesol na dno demižóna. Bohužial šťavu už neviem pridať, nakoľko ríbezle sú už všetky obraté.

    Gapo je offline (nepripojený) Gapo

    Ja? Muž. Gapo
    Pokiaľ bolo horúco, mohlo prebehnúť búrlivé kvasenie, takže teraz iba pomaly dokváša.
    To že klesol koláč, neznamená, že už vôbec nerobí.
    Väčšina cukru prekvasí počas pár dní.

    alabut je offline (nepripojený) alabut

    alabut
    Ak slabo kvasi, treba skontrolovat, ci zatka dobre tesni a neunika CO2 okolo. Ak je cukor v ribezlach vykvaseny, musia chutit ako vino. Este je mozne, ze prilisnym ohrievanim sa zabili kvasinky. Inac, ribezle maju samy dost divokych kvasiniek na povrchu supky. Radsej kvasit dlhsie pri nizsej teplote (15-18*C), vino je kvalitnejsie. Cukor pridavat postupne, nie naraz, aby sa vyhlo burlivemu kvaseniu. Pri vyrobe vina by som zvysil podiel cukru az na 1,3 kg na pat litrov, aby sa zvysil podiel alkoholu, pretoze ten konzervuje vino. Ak sa kvasi na ribezlovicu, staci jeden kg na pat litrov. Vody pri ciernych ribezliach menej, ako uz niekto vyssie radil. :-)

    Anita..... je offline (nepripojený) Anita.....

    Anita.....
    Ďakujem pekne za rady, už som urobila nápravné opatrenia, pridalal som cukor na ten pomer ako ste radili, aj som ho chutnala a je to dobré, skoro mi udrelo do hlavy.

    Zdenka5 je offline (nepripojený) Zdenka5

    Zdenka5
    Ahojte, ja mám zasa opačný problém. Po skončení prirodzeného kvasenia a stočení mi po určitom čase znova začalo kvasiť a to sa opakuje viac-krát. Víno je sladké viac ako by malo byť, aj keď bolo robené rovnako ako ho robievam po iné roky. Jedná sa o víno z červených ríbezlí a je uložené pri teplote 10 °C.

    wabi je offline (nepripojený) wabi

    wabi
    Kvasenie sa dá zastaviť sýrením. Stočí sa až po usadení. Alebo má veľa cukru a málo alkoholu kvasinky žijú trocha, dá sa takto urobiť "šampanské".

    Zuzka 335 je offline (nepripojený) Zuzka 335

    Zuzka 335
    Dobrý večer, minulý rok som prvý krát robila ríbezľové víno. Podarilo sa a mala som cca 10 litrových fliaš. K dnešnému dňu mi zostali tri, ale pod zátkou na povrchu je "biely golierik". Nie je to po celom povrchu, len po okraji. Neviem, či je to už pokazené, alebo sa ešte dá použiť. neviete mi, prosím, poradiť čo s tým?

    Ďakujem
    Zuzka

    Zuzka 335 je offline (nepripojený) Zuzka 335

    Zuzka 335
    pablito, ďakujem, presne to som urobila, pravdepodobne boli na dne fľaše zbytky kvasiniek a vyplavili sa na povrch. Pre istotu sme urobili varené.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.