janapill Dobrý deň, prosím Vás o radu, prevzala som po jednej účtovníčke vedenie JÚ, kde FO má v majetku auto obstarané na lízing. OC tohto auta je 10083+DPH=11999 €. do VOZD-réžia si každý mesiac podľa splátk.kalend. účtujem úrok z istiny +DPH (keďže nie je platcom) a do VNZD-mesač.časť istiny, odpisy tohto auta by som asi mala tiež naúčtovať mesačne a to zo sumy 10083 že?? Lebo pozerám do účtov.z r.2010 a ona má tie splátky celú sumu uvedenú vo VNZD a na konci roka naúčtovaný odpis vo výške 3000€ vo VOZD ale zo sumy 11999 €??? Tak čo s tým teraz? čO JE SPRáVNE? a ešte ak si FO platí aj mesačne havar.poist.vo výške 24€ - je to VOZD?? podľa mňa áno.
ďakujem za odpovede
))
správne rozmýšľaš, predtým to bolo zle - čo sa týka odpisov, určite zle.
JankaO §25 ZoDZP
(5) Súčasťou vstupnej ceny je aj
a) daň z pridanej hodnoty u daňovníka, ktorý nie je platiteľom dane z pridanej hodnoty,
pravda, ale neplatí to pre lízing
janapill Dobrý večer,
ešte raz sa k tomu vrátim, lebo nie je mi jasné keďže účtujem podľa tej tabuľky,
kde istina ide do VNZD a DPH a fin.výnos do VOZD/réžia - účtujem mesačne
ale ako teraz vyrátam odpis auta z ceny bez DPH alebo s DPH?? Lebo potom tá DPH nebude 2x vo výdavkoch ovpl.ZD? Pozn. že nie je platcom DPH a tie odpisy sa účtujú mesačne alebo stačí na koniec roka?? Ďakujem
v JU na konci roka odpis do prevádzkovej réžie a z OC bez DPH plus VN pri obstaraní /napr. lízingový poplatok, registrácia DI ai.
janapill Tak potom DPH zo splátky, mám zaúčtovať ako VNZD? keďže ide o neplatcu DPH??? A na konci roka spravím odpis z tej OC vrátane DPh, tak?
takto nie, ty máš dobre vedomosti, nenechaj sa pomýliť.