Stefan2005 nemusí ísť vždy len o dane a odvody - pozri si aj zákon 82/2005
§ 2 Vymedzenie pojmov
(1) Nelegálna práca je závislá práca, ktorú vykonáva fyzická osoba pre právnickú osobu alebo fyzickú osobu, ktorá je podnikateľom1) a
a) nemá s právnickou osobou alebo s fyzickou osobou, ktorá je podnikateľom založený pracovnoprávny vzťah podľa osobitného predpisu2)
... no a účtovníctvo možno vykonávať a) dodávateľsky b) ako závislú činnosť c) príbuzný v priamom rade... d) alebo sám pre seba
Ok Stefan, ale podla mna treba vidiet aj ine suvislosti ako paragrafy. Ak by sme sa opreli o ten priklad, ktory som uviedol ohladom toho, ze chodim upratovat otcovi byt kazdu sobotu :
1/ vykonavam zavislu cinnost (praca je opakovana, v priestoroch u mojho otca, a plnim pokyny a prikazy mojho otca pri vykone tejto prace)
2/ robim to zdarma
3/ existuju na slovensku upratovacie firmy, ktore sa venuju upratovaniu a beru za to slusne peniaze.
Takze, tym ze chodim v sobotu otcovi upratovat zdarma som sa dopustil nasledovnych tazkych zlocinov :
1/ otec a ja sme zavisle osoby podla §2,n) v navaznosti na pism.o) a p) ZDP a tym ze sme si dohodli cenu nula, tak sme porusili §2,c) ZDP, lebo sme nepouzili cenu "bezne pouzivanu v mieste a case plnenia".. inak povedane, vznikol tu zdanitelny prijem vo forme nepenazneho prijmu, ktory sa rovna tejto "obvyklej cene"...
2/ na zaklade bodu 1 moj otec, resp. ja sme nezdanili zdanitelny prijem z bodu 1... v zmysle §276,1 zakona 300/2005 (trestny zakon) sme skratili dan v malom rozsahu, co sa potresta odnatim slobody na 1 az 5 rokov.
3/ kedze som vykonaval aj zavislu cinnost, nesplnil som si registracne povinnosti v prislusnych instituciach,
4/ podla tebou uvedeneho znenia §2 zakona 82/2005 vykonavam nelegalnu pracu
Zaver : Za to, ze zdarma upratujem otcovi byt a nezavolame na to upratovaciu sluzbu pojdem minimalne na rok do basy, a cakaju ma dalsie pokuty za nelegalnu pracu a neplnenie si registracnych a oznamovacich povinnosti.
Poucenie : Takto sa nemozu aplikovat paragrafy.