Dobrý deň,
rad by osm sa poradil ohladom susedovho stromu a jeho nbepriazniveho vplyvu moj pozemok. re priblizenie sa jedna o dva subezne domy s pozemkami. za oboma domami su pozemky, vyuzivane ako dvory, z mojej strany ciastocne na pestovanie plodin, malych okrasnych stromcekov pripadne ovocnych stromov maleho vztastu, nepresahujucich vysku 3 m, vo vzdialenosti od plota cca 1,5 metra kde koruny maju priemer +- 2 metre teda so slusnou rezervou neovplyvnuju suseda ani padanim plodov a listia. vsetko ostava pred hranicou pozemku a teda na mojej casti.
Ina situacia je u neho, kde on ma vysadeny obrovsky strom, s vyskou presahujucou moj dvojposchodovy dom, hruby odhad 12-15 metrov, s priemerom koruny cca 7 metrov, vo vzdialenosti od plota +- 2 metre. Z toho vyplyva ze vyrazne presahuje plot, co by mi v globale nevadilo, problem vsak su plody a listie ktoreho su desiatky kilogramov a kedze sa jedna o listie orecha znehodnocuje moju podu v ktorej sa ja snazim si dopestovat ovocie a zeleninu pre svoju vlastnu potrebu. Dalsou obrovskym problemom su aj listim upchate odkvapove rury, kedy ja ich musim pravidelne cistit pretoze mi dazdova voda steka po fasade, dalej listie uviaznute a rozkladajuce sa na mojej streche zanechavajuce hnedy povlak a konare presahujuce hranicu pozemku niekedy aj o 1,5 metra nemaju daleko ku kominu a streche samotnej.
Samostatna kapitola problemu su korene stromu ktore siahaju pod obvodove mury a pod murik plota ktory poskodzuju.
Chcem sa spytat na moznosti ako postupovat v ochrane svojho majetku, podotykam ze sused je neprijemny pan ktory mi oznamil, ze on kvoli mojej streche a fasade, neublizi svojmu stromu.