Pravdepodobne by sa mal stat vazne zaoberat myslienkou, ze ked nasi lekari za primerany (ani + 300 Eur zvyseny) plat nechu robit, tak ze su krajiny, kde maju tiez dobrych lekarov, ktori by u nas mozno radi robili aj za sucasny plat. Ked u nas robia na stavbach Ukrajinci, preco by v nemocniciach nemohli prijat ukrajinskych lekarov? Alebo ruskych? Myslite si, ze su horsi ako ti nasi?
V Cine vam chlapik alebo baba za par korun 2 hodiny skutocne poctivo masiruje chrbat a cele telo. Je ne nom vidno, ze je rad, ze ma pracu, zaujima ho aby ste boli maximalne spokojni a prisli opat, ked mu platite, cely ziari stastim, ze zarobil par korun. O nejakom sprepitom nemoze by ani reci, urazil by sa. Mna naposledy masiroval mladik, ktory mal hrce na slachah na zapasti, a rany po operaciach, od tej namahy. (Cinska masaz je trocha ina kava, je to naozajstna makacka). Napriek tomu mi dve hodiny masiroval cele telo a robil to s plnym nasadenim. Neskutocne mi ho bolo luto...
Myslute, ze v Cine nemaju dobrych lekarov? Naopak, cinska medicina je znama unikatnimy postupmi. Cinski lekari maju dnes moderne vzdelanie ako kazdy iny lekar, no navyse vasto ovladaju tradicne liecitelstvo. Myslite, ze by sa nenaslo dost cinskych lekarov, ktori by boli ochotni robit u nas? Chcelo by to iba zabezpecit im najeky 1-rocny jazykovy kurz. Stale by to v konecnom dosledku asi vyslo drahsie.
Ked sa nasi stale vyhrazaju, ze pojdu robit do zahranicia, tak prijmime ich migracnu filozofiu a importujme lekarov, ktori si budu vazit miesto u nas.