vladan
postupovala som podľa témy "DPH a stravné lístky", kde Monika priložila odpoveď z DRSR a tam to vypočítali presne tak, ja sa držím toho :-)
Našla som ten komentár a prikladám ho dolu, môj názor je, že si to treba dobre prečítať a špecifikovať či ide o "jedlo", alebo o stravenku, nakoľko aj tu je jasne v poslednom odstavci napísané, že
.....ak nepožaduje úhradu dane z pridanej hodtnoty od zamestnancov, ide o vnútropodnikovú spotrebu a províziu nezdaňuje.
***********tak ja fakt neviem, ale isto viem že každý kto nakupuje stravenky-gastrolístky určite s DPH nič nerobí keď ich predáva zamestnancovi.
Inak je to pri poskytovaní stravy, alebo keď mu zabezpečí stravovanie v nejakej prevádzke a jemu to niekto fakturuje.
Pekný deň
Rada by som dala do pozornosti stanovisko Daňového riaditeľstva na tému DPH a stravné lístky /je síce pravda, že som to tu už raz písala, ale možno sa k tomu všetci nedostali/.
Písala som na Daňové riaditeľstvo dopyt ohľadom DPH, moja otázka znela:
Sme spoločnosť s ručením obmedzeným, platca DPH. Nakupujeme normálne stravné lístky /nie gastolístky/ od neplatcu DPH.
Pri poskytovaní týchto stravných lískov zamestnancom musíme odvádzať 19% DPH na výstupe, alebo ich máme predávať zamestnancom bez DPH?
ODPOVEĎ Z DRSR bola nasledovná:
Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica k Vašej žiadosti ohľadne uplatňovania zákona č.222/2004 Z.Z. o dani z pridanej hodnoty /ďalej len zákon o DPH/ uvádza nasledovné:
Základ dane pri poskytovaní závodného stravovania zákon o DPH neupravuje osobitným predpisom. Preto podľa §22 ods.1 je základom dane pri dodaní služby stravovania všetko, čo tvorí protihodnotu, ktorú dodávateľ prijal alebo má prijať od príjemcu plnenia alebo inej osoby za dodanie služby, zníženú o daň. Do základu dane sa zahŕňa aj príspevok alebo dotácia, ktorá je priamo spojená s cenou služby.
Základom dane pri poskytovaní stravovania ej teda celá cena jedla bez DPH vrátane všetkých dotácií a príspevkov, ktoré súvisia s výškou ceny tejto služby. Platiteľ dane uplatní 19% sadzbu dane na celú cenu jedla bez DPH.
Napríklad: základ dane jedného jedla ...................................70,- Sk
DPH .................................................. ..............13,30 Sk
Spolu .................................................. ............83,30 Sk
Z toho 55% .................................................. ....38,50 Sk
Zamestnanec k úhrade ........................................44,80 Sk.
Ak zamestnávateľ sprostredkováva zabezpečenie stravy pre zamestnancov /napr. chegue déjeuner/, princíp sa nemení, zamestnávateľ má nárok na odpočítanie dane z odmeny /z provízie/ za sprostredkovanie stravovania a následne, ak nepožaduje úhradu dane z pridanej hodtnoty od zamestnancov, ide o vnútropodnikovú spotrebu a províziu nezdaňuje.
odbor služieb pre verejnosť
DR SR Banská Bystrica
To je všetko, dúfam, že to niekomu ešte pomôže.
Pekný deň.[/QUOTE]