Milí priatelia, ohlasujem sa Vám po dlhšej zdravotnej odmlke a predkladám "do pľacu" nasledovný problémik:
Podľa ustanovenia
§ 26 ods 1 písm a) zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení dôjde k prerušeniu povinného nemocenského, dôchodkového poistenia a poistenia v nezamestnanosti v období, v ktorom zamestnanec čerpá
pracovné voľno bez náhrady mzdy podľa osobitného predpisu, pričom odkazuje príkladmo na § 136 ods. 1 Zákonníka práce (čo sa týka niektorých prekážok z dôvodov všeobecného záujmu a iných úkonov vo všeobecnom záujme).
V praxi sa však vyskytujú prípady, kedy zamestnanec čerpá pracovné voľno bez náhrady mzdy z dôvodu dôležitých osobných prekážok v práci uvedených v § 141, ods. 1 a 2 Zákonníka práce (najmä ako 8. a ďalší deň vyšetrenia alebo sprevádzania dieťaťa do zdravot. zariadenia a pod.), resp. ak ešte nemá nárok na čerpanie dovolenky alebo už po jej vyčerpaní, a.i.
Dochádza aj v týchto prípadoch čerpania pracovného voľna bez náhrady mzdy k prerušeniu povinného poistenia?
Ja osobne by som sa priklonil k tomu že v týchto prípadoch k prerušeniu nedôjde a z takýchto krátkodobých neplatených volien (a toto je čo za slovo!!) by sa mal urobiť odvod z minimálnej mzdy
Aký je Váš názor?
Niektoré mzdové softvéry, napr. Krosácky OLYMP to odporúčajú posúdiť ako ospravedlnenú neprítomnosť v práci bez náhrady mzdy
s prerušním poistenia.
Dotaz som poslal aj do poradne Sociálnej poisťovne, som zvedavý ako to posúdia.
Keep smiling - furt s rehotom (!šak nás to raz prejde!)