Zavrieť

Porady

Usporiadat
Téma je uzavretá.
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

pivko Pozri príspevok
Odporúčam každému si pozrieť toto video.
Ja už otváram flašu
https://docs.google.com/leaf?id=0B-h...cs...dneskaTak
Milan, na zdravie je dobré si každý deň 1dcl-2dcl červeného, určite nie viac. To je fakt dokázané, červené vínko je antioxidant.
6 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
alltracboy alltracboy

alltracboy je offline (nepripojený) alltracboy

budes verit nejakemu samanovy? ale vazne.. podla kto bude pit pravidelne ako odporucaju, nielen ze si vypestuje peknu zavislost ktora moze viest k zvysovaniu "davok", ale co z toho ked je clovek dlho zdravy ked je otravny a neprijemny lebo je pripity? Vidim to na realnom pripade co dokaze spravit dva-styri deci vina s clovekom.. ako sa s nim neda vydrzat.
4 0
Valcake Valcake

Valcake je offline (nepripojený) Valcake

...ja som antialkoholik, ale vyskúšam, či fakt pôsobí na chudnutie. Jeden celý mesiac každý večer si dám pohár, ale iba červeného vína ak nezabudnem. A tomu resveratrolu verím .... tiež som už niekde pripla ten článok..
Víno v tabletke ? Resveratrol je malý zázrak

O Francúzoch je známe, že aj napriek strave pomerne bohatej na živočíšne tuky, fajčeniu a leňošeniu namiesto športu ani zďaleka nezomierajú na srdcovo-cievne ochorenia v takej vysokej miere ako Slováci. Hovorí sa tomu francúzsky paradox.

Množstvo vzácneho resveratrolu sa nachádza v šupkách z hrozien.

Okrem dlhého stolovania a pohodového prístupu k životu by na tom mohlo mať svoj výrazný podiel aj pravidelné popíjanie vína. A predovšetkým látka, ktorú hrozno, a teda aj víno obsahujú – resveratrol.

Viete, ako bol pravdepodobne objavený onen omamný nápoj – víno? Milenka perzského kráľa chcela zo zúfalstva spáchať samovraždu netradičným spôsobom – vypitím skvasených zvyškov šťavy z hrozna. Tekutina jej však urobila netradične dobre – zahnala depresívne myšlienky a nespavosť. Údajne aj úporné bolesti hlavy, takže si z nej musela dopriať veľmi striedmo. Dopadlo to tak, že panovník neskôr vyhlásil lahodný mok za kráľovský nápoj.

Hovorí sa, že víno je liek, aj keď lekári a vedci hovoria o liečebných možnostiach vo forme pitia vína len veľmi opatrne – pre možnosť vzniku alkoholizmu. Pripúšťajú však, že víno obsahuje polyfenoly s antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami. Najznámejším z nich, mimoriadne silným prírodným antioxidantom, je resveratrol. Vínna réva tvorí túto látku ako ochranu pred nepriaznivým počasím, baktériami a hubami. A tento obranný faktor môže vo svoj prospech využívať aj človek.

Vo víne je zdravie?
Antioxidanty sú vo všeobecnosti látky rastlinného pôvodu, ktoré dokážu ničiť voľné radikály. Voľné radikály nepriaznivým spôsobom ovplyvňujú isté procesy v bunkách nášho tela a sú súčasťou mechanizmov takých chorôb, ako je ateroskleróza, rakovina, oslabenie imunity, ale aj Parkinsonova či Alzheimerova choroba a podobne. Antioxidanty sú schopné znefunkčniť časticu voľného radikálu a zlikvidovať ju skôr, ako vyvolá reťazovú reakciu. Stav, keď sú antioxidanty a voľné radikály v rovnováhe, je optimálny. Porušeniu tejto rovnováhy hovoríme oxidačný stres. Medzi významné antioxidanty patria napríklad vitamín E, C, betakarotén, selén či zinok. Už spomínaný resveratrol je však 20-krát silnejší ako vitamín C, 5-násobne silnejší ako betakarotén a má 50-násobne vyšší antioxidačný účinok ako vitamín E.

"Vysoký obsah resveratrolu má v porovnaní s bielym predovšetkým červené víno, je to tak preto, že pri jeho fermentácii sa používajú aj šupky z hrozna," vysvetľuje PharmDr. Ľubica Laciková z Farmaceutickej fakulty UK v Bratislave. A práve v nich sa nachádzajú fenolické látky, medzi aké patrí aj resveratrol. Darí sa mu najmä v chladných a vlhkých viniciach, pretože vyšší obsah resveratrolu vo víne je spôsobený aj bojom rastlín proti zvýšenému výskytu plesní. Závisí však, samozrejme, aj od odrody viniča.
Tak čo, platí teda: In vino sanitas? Vo víne je zdravie? Nuž, je to podľa všetkého súčasť zdravého spôsobu života, za predpokladu, že človek neprekračuje odporúčanú dávku, ktorá v prípade žien predstavuje 2 deci a u mužov 3 až 4 deci červeného denne. Alkohol je totiž metla ľudstva a dodržať "triezvu hranicu" jeho pitia, ktorá znamená, že s konzumentom riadne nepozametá, je pre mnohých skutočne ťažké.

Najviac v koreni krídlatky
Pohár vína k jedlu denne pomáha bojovať proti srdcovým ochoreniam a nielen proti nim. Francúzi to vedia a praktizujú už dávno. Gérard Depardieu poznamenal: "Nie som alkoholik, pred obedom pijem len biele." Odporúča sa popíjanie vína večer - so zdvihnutým ukazovákom odborníkov: "Vždy s mierou," pripomínajú.
Keďže hromadenie toxických látok v podobe voľných radikálov urýchľuje proces starnutia a resveratrol pred ich pôsobením telo chráni, nazývajú ho aj kľúčom k večnej mladosti. Jeho účinky boli overené už množstvom štúdií, mechanizmus jeho pôsobenia je známy a na internete možno nájsť pod slovom resveratrol množstvo odkazov.

Na to je tu však farmaceutický priemysel, aby niečo vymyslel. Resveratrol sa po prvý raz podarilo izolovať už v roku 1963. A čudovali by ste sa – nebolo to z vína, pretože proces získavania resveratrolu z vína by bol technologicky veľmi náročný. Vedci objavili bohatý zdroj resveratrolu v rastline tradičnej čínskej medicíny, ktorá sa nazýva krídlatka japonská, najmä v jej koreni. V jedinej kapsule či tablete tak človek môže prijať toľko resveratrolu, ako sa nachádza v niekoľkých litroch vína. Viaceré doplnky výživy s obsahom resveratrolu sa vyrábajú ako extrakt z jadierok červeného hrozna, z grepových kôstok, z kôry borovice čiernej, ale predovšetkým z koreňa krídlatky. Ak si teda v súvislosti s resveratrolom zaželáme "na zdravie!", nemusí to nevyhnutne znamenať štrngnutie pohára s vínom.

V čom sa nachádza resveratrol?

hrozno (šupka i semená)
orechy
červený grep
granátové jablká
niektoré druhy drobného bobuľovitého ovocia (ríbezle, čučoriedky)
kôra borovice čiernej
predovšetkým koreň krídlatky japonskej
4 0
kopretinka kopretinka

kopretinka je offline (nepripojený) kopretinka

2 dl pre ženy a 4dl pre muža som niekde čítala,že je OK.
3 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

myslím, že 2dc červeného - kvalitného vínka môže byť iba pre zdravie. myslím že vytváranie závislosti je v hlave.
http://vinoazdravie.szm.com/
http://aktualne.centrum.sk/zdravie/a...tml?id=1181125
2 0
Jurivo Jurivo

Jurivo je offline (nepripojený) Jurivo

Pozrite si tento článok:
http://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-p...e-maly-zazrak/
2 0
pivko pivko

pivko je offline (nepripojený) pivko

Farang
Ja už pijem dnes siedme a ešte nieje koniec, idem odpratávať sneh tak aby som nezmrzol.
1 0
pivko pivko

pivko je offline (nepripojený) pivko

Farang
Asi ste ten rozhovor nedopozerali do konca. Pán doktor tam hovorí že zvyšovaním dávok sa riziko infarktu a mozgovej príhody ešte viac znižuje. Tak že sa radšej upijem ako by som mal dostať poražku a zostať na voziku.
1 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

pivko Pozri príspevok
Asi ste ten rozhovor nedopozerali do konca. Pán doktor tam hovorí že zvyšovaním dávok sa riziko infarktu a mozgovej príhody ešte viac znižuje. Tak že sa radšej upijem ako by som mal dostať poražku a zostať na voziku.
To má možno pravdu, ale nemáme len srdce, ale aj pečeň, a neviem, čo by na to povedala.
1 0
alltracboy alltracboy

alltracboy je offline (nepripojený) alltracboy

manzelka..doktorka mi po tom co som jej spomenul tuto temu povedala, ze je takzvany francuzsky paradox kde maju frantici zdrave cievy a srdce, ale znicenu pecen. A ked mate poskodenu pecen, skodlive latky vam poskodzuju mozog. takze si moze clovek vybrat ci chce mat infarkt alebo byt dement. Osobne si myslim, ze keby clovek namiesto toho pitia jedom menej chemickeho bordelu, tukov a viac zeleniny, sem tam cvicil- tak spravi pre svoje srdce viac.
1 0
alltracboy alltracboy

alltracboy je offline (nepripojený) alltracboy

a nasiel som aj tento clanok..clovek si fakt moze vybrat comu verit tu sa uvadza ako rozumna davka cca 1dl vina.

http://adam.cas.sk/clanky/7328/alkoh...zgu-sitko.html
1 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

alltracboy Pozri príspevok
a nasiel som aj tento clanok..clovek si fakt moze vybrat comu verit tu sa uvadza ako rozumna davka cca 1dl vina.

http://adam.cas.sk/clanky/7328/alkoh...zgu-sitko.html
"fajné" obrázky....
1 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

duves Pozri príspevok
Ja zasadne pri jedle nezvyknem piť. Ziadne tekutiny. (Ani počas pracovneho dna, jedina vynimka je tzv.suchy obed, 2 rohliky a treska, to mam vtedy na stole kavu)
A teda víno si dam až po jedle. Nikdy si to neviem vychutnať, ak som hladny, tak sa musim najest. A v tom chvate by som nevnimal chuť a vôňu vína.
5 NEPITE POČAS JEDLA
Ďalší z množstva predsudkov, ktoré sa nezakladajú na pravde. Samozvaní „odborníci“ na výživu hovoria, že tekutina, ktorú prijmete počas jedla, rozriedi žalúdočné šťavy a tak spomalí a sťaží trávenie. Ani túto teóriu nikto ešte nepodložil žiadnym dôkazom. Vedci sa skôr zhodujú na opačnom tvrdení, že pitie počas jedla tráveniu pomáha, dokonca aj vtedy, ak pijete alkohol. Ten je však sám osebe veľmi kalorický, takže ak popíjate, nečudujte sa prírastkom tukových vankúšikov. MUDr. Peter Minárik: „Vždy hovorím, že sa treba riadne napiť pred aj počas jedla. Je to výborný ťah u obéznych ľudí, ktorí sú na redukčných stravovacích dávkach a majú menšie porcie, než na aké boli navyknutí. Voda v žalúdku, prípadne s troškou rozpustnej vlákniny, perfektne zasýti. Stačí veľmi jednoduchá skúška: Vypite nalačno pol litra čistej vody. Ľahšie sa adaptujete na menšie množstvo jedla. Musíte však piť nekalorickú tekutinu, nie pivo, víno, mlieko, polievku ani sladené nápoje, iba vodu. Teóriu o „rozrieďovaní tráviacich štiav“ pitím počas jedla počujeme len z úst laikov, od žiadneho odborníka ani z odbornej literatúry. Najnovšie sa objavujú správy o tom, že treba menej piť, vraj maximálne dva litre tekutín do dňa, a treba sa riadiť pocitom smädu. Tieto informácie sú dosť otázne a v niektorých prípadoch možno až škodlivé.“

http://zdravie.pluska.sk/zdravie/vyz...v-o-jedle.html
1 0
hubatá hubatá

hubatá je offline (nepripojený) hubatá

Francúzske vína sme už prebrali, teraz poďme na slávne záhorácke: hulárové, trnkové, ríbezľové, púpavové, jablkové, samoroďák, záhorácka zmeska ........ piť či nepiť alebo nimi zapíjať orosenú dvanástku????
1 0
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
...je to foto staršieho dáta , medzitým už bola nejaká obmena ...
...tie prázdne demižóniky sú nahradené plnými fľaškami ...



...vínna pivnička je teraz v stave generálnej renovácie ...aj zvonku , aj zvútra ...
Pivnica 3.jpg  
1 0
pivko pivko

pivko je offline (nepripojený) pivko

Farang
Vśak je to najuznávanejší český kardiológ.
0 0
duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
alltracboy Pozri príspevok
budes verit nejakemu samanovy? ale vazne.. podla kto bude pit pravidelne ako odporucaju, nielen ze si vypestuje peknu zavislost ktora moze viest k zvysovaniu "davok", ale co z toho ked je clovek dlho zdravy ked je otravny a neprijemny lebo je pripity? Vidim to na realnom pripade co dokaze spravit dva-styri deci vina s clovekom.. ako sa s nim neda vydrzat.
Kecáš, no ja si dam rad 4 deci vína a teda ešte mi nikto nepovedal taku trufalosť, že sa so mnou neda vydržať.
0 0
pepsikova pepsikova

pepsikova je offline (nepripojený) pepsikova

...originál...
..a mne stačí deci a zaspím ako janopoleno!...nestihnem byť ani otravná...
0 0
marleau marleau

marleau je offline (nepripojený) marleau

To,že je človek otravný a nepríjemný,nie je dosledok pitia alkoholu ale jeho ..bnutej povahy.Po poháriku sa akurát prejaví aký v skutočnosti je.Ja keď si "hrknem" (zhodou okolností som sa dal teraz na šumivé víno a aj teraz si dávam),tak robím srandy a som neotravne prítulný.Kedysi som pil pivo,ale keď už,tak len fľaškové.Ostatné sú "patoky".
0 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

Milan, tak to nerobíš dobre, nečítal si príspevky vyššie?
1 1
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať