jjendro
Mam otazocku - pracujem v pracovnom pomere, ale uvazujem aj o podnikani - privirobit si mesacne nejake peniaze. Ako dobre riesenie sa mi javy vytvorenie s.r.o. - ako konatel nemusim platit odvody a mozem si uplatnovat naklady (mobil, auto). Vidi sa mi to vyhodnejsie ako zivnost.
Chcem sa opytat ak existuje sro, ake su vlastne naklady na jej fungovanie, ak ma minimalne aktivity. Ma iba konatela a spolocnika v jednej osobe, ziadnych zamestnancov - co je potrebne platit a ake vykazy sa musia davat a ake uctovnictvo a evidencie musi viest.
Chcem vediet ci sa mi oplati vytvorit s.r.o, aby ma to velmi nezatazovalo po administrativnej stranke - zvladne to manzelka na materskej dovolenke.
Prosim poradte mi
Širokospektrálna otázka, väčšina odpovedí už na Porade existuje, takže ak chceš podrobnejšie, musíš hľadať v jednotlivých poradách a témach.
Neexistuje univerzálny návod na to, čo je lepšie, či s.r.o., alebo živnosť.
Označenie "nejaké peniaze" tiež nie je najpresnejšie, takže aspoň základné veci.
Založenie s.r.o. - základné imanie 200.000 Sk, náklady na založenie spoločnosti (zakladateľská listina, ohlásenie živnosti, overenie podpisov, výpis z registra trestov a pod.) od 1.500 do 25.000 Sk (podľa toho, kto ti firmu zakladá a spisuje dokumenty - či ty, alebo nejaká firma, alebo právnik), zápis do OR 10.000 Sk + náklady na PC, kanceláriu (môže byť aj doma) a pod.
Odvody - konateľ má iba ZP, ak máš zamestnancov, musíš sa prihlásiť ako zamestnávateľ aj do SP.
Registrácia - okrem ZP aj daňový úrad, ak budeš platca dph, tak aj registrácia na dph,
Účtovníctvo - podvojné,
Náklady si môžeš uplatňovať len v takej miere, ktorá slúži na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov v tvojej s.r.o. Takže náklady na auto, telefón a iné len primerane k príjmom s.r.o.
Naviac, treba dať pozor na konflikt záujmov so zamestnaním - pokiaľ sú predmety podnikania totožné, musí byť predchádzajúci súhlas zamestnávateľa.
Či to zvládne manželka na MD je ťažko povedať, závisí od rozsahu a obsahu samotnej podnikateľskej činnosti.