Byvame vo vchode s 8 bytmi v sukromnom vlastnictve, z ktorych su 2 byty pod strechou. Dom ma cca 40 rokov, nie je zatepleny. Pred 5 rokmi sa robila rekonstrukcia strechy, pricom majitelia bytov, ktori byvaju pod strechou navrhli, aby sa pri jednej akcii spravilo aj zateplenie strechy. Na co sa 6 ostatnych bytov postavilo proti - ved, citujem, ked si chcete vylepsovat svoj komfort, tak prosim ale nas sa to netyka, to je cisto vasa sukromna iniciativa. Dodam, ze dom je odpojeny od centralneho vykurovania - pred 15 rokmi nedobrovolne, lebo zaniklo druzstvo, ktore bytovky vykurovalo. Obyvatelia boli postaveni pred hotovu vec - ked sme chceli teplo, museli sme si vybudovat vlastne kurenie - kazdy byt ma solo vlastny kotol. Byty pod strechou teda zaplatili zateplenie strechy zo sukromnych prostriedkov a za sucasnej situacie neprichadzaju do uvahy ani nejake pomerove koeficienty, ktore by kompenzovali zvysene naklady na vykurovanie rohovych bytov.
Myslime si, ze sme sa stali rukojemnikmi zo strany ostatnych bytov, pretoze sme nemali sancu ich prehlasovat dvaja proti siestim. Samozrejme fakt, ze byty pod nami vykurujeme uz im neprekaza.
Prosim o radu, ci je toto pravne v poriadku a ci taketo riesenie ma obdobu v praxi aj niekde inde. Je najaka moznost sa domahat solidarity od ostatnych bytov?
V dome prevladaju obyvatelia, ktori si aj dnes myslia, ze 40-rocny dom nepotrebuje ani zateplenie fasady, lebo citujem "ved nie je panelovy".
Dakujem za nazory a rady
Naposledy upravil vavro11 : 14.02.12 at 10:51