mihalnica
dobrý deň. neviem, či som sa zaradila správne, ale mám jednu otázočku s ktorou si neviem rady.

Prosím, pomôžte ak viete. Včera sme dostali vyučtovanie za predošlý rok a nedoplatok nám vyrazil dych. v zime nám mali z bytoveho podniku prísť merať teplo, tak ako každý rok. v deň, keď dali oznam na dvere bytovky sme neboli doma a taktiež, keď chodili merať. (určite nie úmyselne.)my sme sa nedotazovali, nakoľko v nasledujúcich dňoch nám prišli merače vymeniť a mysleli sme , že to odmerali v tom čase. pri tomto vyučtovaní sme však zistili, že nám nadelili nejakú pokutu za to, že sme nesprístupnili byt v čase merania. tak nám vyučtovanie za minulý rok vyšlo na neuveriteľných 35.543.- Sk.neviem ako postupovať, čo robiť a na aký predpis, vyhlášku či zákon sa pozrieť, či vôbec mali právo takto na bytovom podniku postupovať. ďakujem za každú radu.

Píšeš veľmi všeobecne, na základe týchto informácií je ťažké niečo aj poradiť.
Samotné vyúčtovanie, tých "neuveriteľných 35,543,-" neviem, čo znamená, lebo si to neuviedla. Je to sumár nákladov na byt za celý rok? Sú to náklady na teplo a teplú vodu za minulý rok? Či už jedno alebo druhé, nie je to neobvyklá suma a ak ste toľko tepla a teplej vody spotrebovali, tak je to správne.
Minulý týždeň mi volal kamarát, že jeho rodičia, čo bývajú dvaja v jednoizbovom byte mali náklady na teplo a teplú vodu 37.000 SK. Tak som mu skontroloval vyúčtovanie a výpočet bol správny. Mali len strašne vysokú spotrebu teplej vody, lebo s ňou nehospodárili a tiež mali celú zimu naplno pustené radiátory. A potom sa čudovali ako ty.
Ako vieš, že si dostala pokutu? Máš ju tam vyčíslenú? Ak áno, tak si ju podľa môjho názoru dostala oprávnene. U nás v bytovke sú tiež ľudia, ktorí sú nezastihnuteľní, keď od nich niečo potrebujeme ako zástupcovia vlastníkov. Nereagujú ani na výzvy. Až keď majú problém, potom sa vedia ozvať a domáhať sa svojich práv. To vám naozaj prišlo tak zaťažko, zavolať tej firme, čo robí odpočet a dohodnúť sa na nejakom náhradnom termíne? Veď čísla vždy nechávajú na tých oznamoch.
Tiež neuvádzaš, aké máte merače. Máte tie s tou tekutou náplňou (píšeš, že vám ich boli vymeniť - kedy?). A pri výmene neodpočítavali stav? Ak nie, tak pre vyúčtovanie potom asi zobrali odhadovaný stav podľa spotreby v minulých obdobiach.
Takto ti neviem povedať, či je vyúčtovanie správne alebo nie. Treba si zobrať minuloročné a aj rok predtým a porovnať najmä spotrebu vody (teplej aj studenej), odpočet spotreby tepla (ak bol odpočet, mali ste dostať protokol) a to skontrolovať so stavom vodomerov.
Najprv treba podrobne preštudovať tieto vyúčtovania, nájdsť dôvody vysokej spotreby a nákladov, porovnať s predchádzajúcim rokom a potom vyvodiť závery. Ak nájdeš chybu, potom reklamovať. A nie po zbadaní nedoplatku hneď utekať k správcovi alebo sa čudovať, prečo máš spotrebu 35.000.

No asi preto, lebo ste toľko spotrebovali.