Zavrieť

Porady

Meranie a rozpočítavanie tepla, merače, koeficienty...

Po vykonanej termostatizácii si budeme teraz odsúhlasovať koeficienty pre vyúčtovanie spotreby tepla. V Košiciach dosť veľa bytov používa koeficinty jednej firmy. Na ich základe nám náš správca navrhuje na odsúhlasenie pri bytoch pod strechou použiť koficient 0,83333 (20%), pri bytoch nad pivinicami koeficient 0,81967 (22%) a 0,90909 (22%). Nemám ani jeden z tých bytov, ale podľa môjho názoru sú byty pod strechou viac ochladzované, ako byty nad pivnicami.
Chcem sa spýtať, ako to majú iní majitelia bytov. Tiež by ma zaujímalo, ako sú riešené bytové priestory nad výmeničkami, pretože byty nad nimi sú "podlahovo vykurované". Náš správca túto skutočnosť nezohľadňuje.
Za odpovede ďakujem
Naposledy upravil Naďa : 05.01.06 at 16:53 Dôvod: nedopísaná otázka
Usporiadat
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

Ak merat spotrebu tepla v byte, tak urcite nie v pomerovych dielikoch pomerovymi rozdelovacmi vykurovacich nakladov, ale v realnej fyzikalnej velicine a to v kWh. Ide o merace tepla, ktore su samozrejme drahsie, ale na druhej strane je mozne oddelit spotrebu bytov od strat tepla v rozvodoch a spotrebu tepla v spolocnych priestoroch, ktoru je mozne nasledne rozdelit rovnym dielom medzi byty. Zaroven namerana spotreba tepla v kWh dava jasny a zrozumitelny obraz o spotrebe tepla v bytovom dome, pretoze kilowathodina je vzdy kilowathodina, ci za rok , ci za desat rokov. Pomerovy dielik, ma po rozpocitani nakladov na teplo za rok vzdy inu vahu, takze ani nie je mozne porovnavat vysledky v spotrebe tepla v jednom bytovom dome,vzajomne za jednotlive roky.
Orim Orim

Orim je offline (nepripojený) Orim

Aja912 Pozri príspevok
Ahojte poraďáci, prosím o radu? Je stanovené akým pomerom sa musí rozpočítať teplo? Doteraz sme mali pomer 60 : 40 (tj. 60 podľa plochy bytu a 40 podľa meračov). Na piatkovej schôdzi si vlastníci odsúhlasili zmenu na 30 : 70 (30 podľa plochy bytu a 70 podľa meračov). My ako 4 vlastníci vrchných bytov na 7. posch.pod nezateplenou strechou sme s tým nesúhlasili, ale všetci ostatní vlastníci pod nami boli za. Už teraz mávame nedoplatky za teplo, narozdiel od spodných susedov. Môžeme si nejak pomôcť, alebo proste máme smolu, že nás je málo a boli sme prehlasovaní . Vopred ďakujem za všetky vaše názory.
Sito ti odpovedal na to ako sa rozpočítava podľa pomerov plocha a pomerové merače. Treba však pripomenúť ešte jednu vec a to úpravu podľa polohy bytu. Vrchný rohový byt môže mať ešte - 30%. Tieto úpravy podľa polohy bytu sú stanovené vo vyhláške ktorú citoval Sito. Je to v prílohe. Pri stanovovaní pomeru je potrebné sa zaoberať aj týmito úpravami podľa polohy bytu.
Naposledy upravil Orim : 13.08.10 at 20:01
Orim Orim

emental Pozri príspevok
...

Vipa system som cital, ze sa montuje na spiatocku radiatora - teda toto sa mi vidi celkom dobre, len neviem ci to spolahlivo funguje. Mozno hej. Kazdopadne je to najdrahsi zo spominanych. Ma s nimi niekto skusenosti?
Osobne sa mi napad s umiestnenim na spiatocku paci, pretoze potom mam teleso volne a mozem na nom napriklad susit uterak Oplati sa snaha prehovorit vlastnikov na tento najdrahsi typ?
Niekde som čítal, (je to už dávnejšie) že VIPA udajne zahŕňa do platieb aj teplo dodané iným zdrojom, napr. pri varení, zo slnka, a pod. Preto by sa udajne nemala používať v takýchto miestnostiach ???
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Orim Pozri príspevok
Sito ti odpovedal na to ako sa rozpočítava podľa pomerov plocha a pomerové merače. Treba však pripomenúť ešte jednu vec a to úpravu podľa polohy bytu. Vrchný rohový byt môže mať ešte - 30%. Tieto úpravy podľa polohy bytu sú stanovené vo vyhláške ktorú citoval Sito. Je to v prílohe. Pri stanovovaní pomeru je potrebné sa zaoberať aj týmito úpravami podľa polohy bytu.
Orim, máš predstavu, alebo prepočet aký je podiel bytu na úhrade 30 % podľa m2 a 30 % podľa polohy bytu v dome. Aké presuny spôsobujú uvedené prepočty oproti rozdeleniu podľa výsledku pomerového merania?
Orim Orim

Výraz bytu nebol asi najvhodnejší, iba ak by bol 1 miestnosť.
Tých -30% sa týka len 1 miestnosti. Koeficienty na polohu bytu sa týkajú len pomerových meračov. V jednotlivých miestnostiach bytu môžu byť rozdielne, rovnaké, ..... záleží to od polohy bytu.
Naposledy upravil Orim : 14.08.10 at 01:53
sito sito

Orim Pozri príspevok
Výraz bytu nebol asi najvhodnejší, iba ak by bol 1 miestnosť.
Tých -30% sa týka len 1 miestnosti. Koeficienty na polohu bytu sa týkajú len pomerových meračov. V jednotlivých miestnostiach bytu môžu byť rozdielne, rovnaké, ..... záleží to od polohy bytu.
Výraz, byt, vhodný - nevhodný? Jedná sa o štyri veci:

1. Rozdelenie nákladov podľa výsledku pomerového merania. Keď už v dome je. To znamená, namerané jednotky, krát koeficient výkonu radiátorov. Konečný počet jednotiek, ks podľa ktorého sa rozdelia náklady za teplo na jednotlivé byty.

2. Rozdelenie časti nákladov podľa m2. Poviem taký scestný príklad. Niekto dlhú dobu na približovanie používal bicykel, kúpil si auto. Cestuje z Trenčína do Bratislavy s tým, že 30 % cesty prejdem na bicykli a 70 % autom. Na ceste sa to nedá. Ale pri teple a rozdelení nákladov to dokážu ľudia zožrať.

3. Nie je možne postaviť dom v ktorom by mali všetky byty rovnaké podmienky, či už stavebného charakteru, alebo vykurovania bytov v bytovom dome. Teda podrobnejšie jednotlivé miestnosti bytov. Ak áno, aký tvar bude mať, aké to bude teleso, ten dom?

4. Detaily jednotlivých miestnosti sa sčitujú, taktiež jednotlivé detaily za miestnosti v bytoch. Byty sú samostatné jednotky, ktoré sa podieľajú na úhrade nákladov domu. Dohodnutým spôsobom. Spôsob môže byť a nemusí byť objektívny. No, nikdy nebude spravodlivý.

Takže, čo je v bytovom dome spravodlivé???
Naposledy upravil sito : 14.08.10 at 07:35
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

emental Pozri príspevok
Zdravim. Byvam v tehlovej bytovke s 12 bytmi a chceli by sme si nechat vyregulovat tepelnu sustavu a namontovat merace tepla. Nas spravca nam prostrednictvom firiem ESM Yzamer a ENETHERM nechal vypracovat ponuku.
Yzamer ponuka merace Metrix 200 wx, Enetherm ponuka Metra E-ITN 10.7 alebo Metra E-ITN 30.2 alebo VIPA EC.
Ceny vratane montaze su:
Metrix 200 wx - 26.89 EUR / 1teleso - http://katalog.yzamer.sk/?p=productsMore&iProduct=133
Metra E-ITN 10.7 - 20.47 EUR / 1teleso - http://www.metra-su.cz/index.php?ID=63
Metra E-ITN 30.2 - 24.28 EUR / 1teleso - http://www.metra-su.cz/index.php?ID=10
VIPA EC - 30.02 / 1 teleso - http://www.vipa.cz/popis_ec.php

Rozdiel medzi dvoma Metra typmi je len v odpocte - jeden je len infra a druhy ma moznost radioveho odpoctu. U nas asi nebude priorita pre bezdratovy odpocet bez nutnosti vstupu do bytu.

Chcem sa len spytat ci mi niekto nevie poradit ktore z tychto meracov maju vyhody resp. nevyhody. Ja osobne som najcastejsie videl namontovane tie Metrix - na nich sa mi nepaci ze su umiestnene na radiatore a nemozno ich zakryt napriklad uterakom - vtedy sa udajne prepne do nejakeho fail rezimu, pretoze to vyhodnoti ako pokus o ovplyvnenie alebo co.... takisto by nemala byt pred radiatorom ziadna skrina, gauc.... Zda sa mi to trochu obmedzovanie... Plus mame radiatory aj v kupelni a na nich sa uteraky susia casto.

Vipa system som cital, ze sa montuje na spiatocku radiatora - teda toto sa mi vidi celkom dobre, len neviem ci to spolahlivo funguje. Mozno hej. Kazdopadne je to najdrahsi zo spominanych. Ma s nimi niekto skusenosti?
Osobne sa mi napad s umiestnenim na spiatocku paci, pretoze potom mam teleso volne a mozem na nom napriklad susit uterak Oplati sa snaha prehovorit vlastnikov na tento najdrahsi typ?
My máme tieto merače.
http://www.vit.sk/pomerove_rozdelovace/eitn302ir.php
Sú namontované v nejakej vopred určenej strednej časti radiátora. Ak sa temperuje, rebrá sú však v tejto časti chladnejšie. My sme alebo kúrili na stupni 3 až 4 (nie eco) alebo sme vypínali, čo bola chyba, už mi to sito dávno vysvetlil.

Výhoda meračov: spôsob odčítania, nikto po byte nechodí merať, vieš si sám zistiť údaje na merači za jednotlivé mesiace 11 mesiacov dozadu, sumárny údaj za posledné zúčtovacie obdobie aj aktuálny stav. Ja som našla aj údaje o teplote. myslela som, že senzora, ale mi to nesedí s teplotou senzora na vykurovacom telese v kuchyni, lebo tam uvedený údaj je nemenný, stále ukazuje 38°C, a tam v kuchyni bola a aj je doska stola, ktorá prekrýva radiátor. Napriek vypnutiu radiátora v kuchyni, (bol zapnutý len niekedy ráno, malá kuchynka bola vyhrievaná z obývačky), bol v kuchyni konečný stav na merači len o málo menší ako v obývačke, a spolu tieto dva údaje tvorili polovicu očítaných jednotiek v byte. Teraz nahlas rozmýšľam, čo ak je pokazený senzor.

Skúsensti s meračmi: Pri montáži meračov šetrili asi na baterkách, lebo dosť meračov je už dnes nefunkčných. Slabé baterky v meračoch znemožnili v niektorých bytoch odčítanie zvonku.To je aj vysvetlenie, prečo nám v máji behali po bytoch a odčítali na mieste, ako som už niekde na porade písala.

Preto nám v septembri idú všetkým dávať do meračov nové kvalitnejšie batérie. Takže aj na toto pozor.
emental emental

emental je offline (nepripojený) emental

Kvaka Pozri príspevok
My máme tieto merače.
http://www.vit.sk/pomerove_rozdelovace/eitn302ir.php
Sú namontované v nejakej vopred určenej strednej časti radiátora. Ak sa temperuje, rebrá sú však v tejto časti chladnejšie. My sme alebo kúrili na stupni 3 až 4 (nie eco) alebo sme vypínali, čo bola chyba, už mi to sito dávno vysvetlil.

Výhoda meračov: spôsob odčítania, nikto po byte nechodí merať, vieš si sám zistiť údaje na merači za jednotlivé mesiace 11 mesiacov dozadu, sumárny údaj za posledné zúčtovacie obdobie aj aktuálny stav. Ja som našla aj údaje o teplote. myslela som, že senzora, ale mi to nesedí s teplotou senzora na vykurovacom telese v kuchyni, lebo tam uvedený údaj je nemenný, stále ukazuje 38°C, a tam v kuchyni bola a aj je doska stola, ktorá prekrýva radiátor. Napriek vypnutiu radiátora v kuchyni, (bol zapnutý len niekedy ráno, malá kuchynka bola vyhrievaná z obývačky), bol v kuchyni konečný stav na merači len o málo menší ako v obývačke, a spolu tieto dva údaje tvorili polovicu očítaných jednotiek v byte. Teraz nahlas rozmýšľam, čo ak je pokazený senzor.

Skúsensti s meračmi: Pri montáži meračov šetrili asi na baterkách, lebo dosť meračov je už dnes nefunkčných. Slabé baterky v meračoch znemožnili v niektorých bytoch odčítanie zvonku.To je aj vysvetlenie, prečo nám v máji behali po bytoch a odčítali na mieste, ako som už niekde na porade písala.

Preto nám v septembri idú všetkým dávať do meračov nové kvalitnejšie batérie. Takže aj na toto pozor.
No, mne je asi aj jedno ci to bude odcitane bezdrotovo bez vstupu do bytu. V podtate mi len ide o to, ze ci neexistuje nejaky merac, ktory by bol rieseny tak, ze nie je priamo v strede radiatora - tu nie som si isty ci ta VIPA EC taka je a ak je, tak ci je to spolahlive - ci to ma niekto odskusane.

Inak dost by ma zaujimalo ako tie merace meraju okolitu teplotu miestnosti. Ved je to nacapene na radiatore, tak ako to meria teplotu miestnosti???
Kvaka Kvaka

emental Pozri príspevok
No, mne je asi aj jedno ci to bude odcitane bezdrotovo bez vstupu do bytu. V podtate mi len ide o to, ze ci neexistuje nejaky merac, ktory by bol rieseny tak, ze nie je priamo v strede radiatora - tu nie som si isty ci ta VIPA EC taka je a ak je, tak ci je to spolahlive - ci to ma niekto odskusane.

Inak dost by ma zaujimalo ako tie merace meraju okolitu teplotu miestnosti. Ved je to nacapene na radiatore, tak ako to meria teplotu miestnosti???
Ja si myslím že je najlepší, toto som našla a vyzerá to zaujímavo
Indikátor VIPA EC je elektronický viacsnímačový prístroj, ktorý slúži k rozpočtu nákladov na vykurovanie v objektoch s centrálnou dodávkou tepelnej energie. Indikátor vykurovacích nákladov integruje teplotu spätnej vody z vykurovacieho telesa, ktorá je hlavným ukazovateľom využitia inštalovaného výkonu. Prvý snímač integruje priemernú teplotu spätnej vody z každého vykurovacieho telesa, druhý snímač priamo meria teplotu miestnosti a do pamäti ukladá jej priemernú hodnotu za vykurovacie obdobie. Z hodnoty námeru prvého snímača uloženého rovnako v pamäti prístroja je možné určiť priemernú teplotu každej vykurovanej miestnosti a podiel miestnosti na celkovej dodávke tepla do objektu. Tým je získaná nie len dvojitá kontrola teploty miestnosti, ale je možné odhaliť aj chyby vo veľkosti vykurovacích telies vo vzťahu k tepelným stratám miestnosti. Tretí snímač kontroluje a vylučuje možnosť chybných námerov v dôsledku spätného prehrievania spiatočného potrubia.
najag najag

emental Pozri príspevok
Mam za to, ze som Ti dal dost jasnu odpoved vo svojom prispevku, na Tvoj problem........
Kvaka Kvaka

najag Pozri príspevok
Mam za to, ze som Ti dal dost jasnu odpoved vo svojom prispevku, na Tvoj problem........
Teraz som čítala tento materiál o meraní tepla, píše sa tam aj meračoch tepla ako o určených meradlách, moc zaujímavé, možno to poznáte viacerí, ale aj tu je naznačené, že sú stále okolo merania rozporuplné informácie. Nech si každý urobí sám na to názor.
http://www.thermo-eco.sk/publikacie/...ykurovanie.pdf
najag najag

Kvaka Pozri príspevok
Teraz som čítala tento materiál o meraní tepla, píše sa tam aj meračoch tepla ako o určených meradlách, moc zaujímavé, možno to poznáte viacerí, ale aj tu je naznačené, že sú stále okolo merania rozporuplné informácie. Nech si každý urobí sám na to názor.
http://www.thermo-eco.sk/publikacie/...ykurovanie.pdf
Pojednania pana Smelika o teple su vzdy zaujimave. Pri kazdom pojednani je potrebne ale sledovat, aky ciel sleduje pojednanie, za aku branku kope autor pojednania. V prave sa pouzivaju fikcie.Nieco je, aj ked nie je, nieco nie je, aj ked je. Predovsetkym preto, aby sa nieco v praxi pravne zjednodusilo. Takze vsetci vieme, ze prestupove teplo, ako fyzikalna skutocnost existuje, pretoze teplo sa siri od teplejsieho k chladnejsiemu. Problem je v tom, ze v praktickom zivote nevieme v byte stanovit, kolko tepla komu odislo a kolko tepla komu prislo. Ak by sa prijala fikcia, ze sice prestupove teplo existuje, ale nebude sa brat do uvahy a namerane hodnoty spotreby tepla na meracoch su take, ake su, tak sa nepohneme velmi dalej, pretoze sa budeme vzdy placat v tom, ze niekto kradne nieco niekomu, ze treba pouzivat take a onake sposoby na rozpocitavanie, aby to bolo nejako spravodlive, pricom spravodlivost je vzdy poplatna nejakemu pohladu a nejakemu cielu. Najma takemu, ze teplo je fantasticka komodita pre zisky a teda, aj ked vlastne chceme znizit spotrebu, tak ju vlastne nechceme znizit, v skutocnosti chceme vzdy iba rozlozit naklady na teplo tak, aby boli aj zisky teplarov a aby vlastnici bytov prilis nepocitovali, ze ide vlastne iba o zisky. Pretoze tu ide o zastupny problem. Zoberme si dva rovnake bytove domy, rovnakej stavebnej sustavy, ktore stoja vedla seba. V jednom je vertikalny rozvod tepla a v druhom je horizontalny rozvod tepla, s meracom tepla na vstupe do bytu. V bytovom dome s vertikalnymi rozvodami, sa budeme stale zaoberat rozpocitavanim nakladov na teplo, spravodlivostou, s prestupovym teplom, sposobami rozpocitavania, metodami pridaj a uber a v pritom v druhom bytovom dome, kazdy vlastnik bytu zaplati teplo na fakturacnom meradle, ktore odobral do bytu a spadla klec. Nikto neriesi spravodlivost a nespravodlivost a nikto neriesi prestupove teplo a podobne nezmysly. Bytove domy maju rovnake energeticke vlastnosti, len sa zmenil sposob rozvodu vykurovania. Tak co sa vlastne stale riesi pri teple? Kde je teda skutocne meritum problemu ?
sito sito

Pán Šmelík chváli svoje perie, hrá do svojej bránky, má s toho zisk.

Prestupové teplo bolo, je a bude, nemerateľné. No, nie je to také dramatické, ako sa to tvrdí. Teploty v miestnostiach nie sú až také rozdielne. Ak sú zaznamenané, namerané jednotky, ks, rovnomerné prestupy tepla sú minimálne, zanedbateľné. Ale aj to sa dá v spôsobe rozpočítania poriešiť.

Každý dom má svoje špecifiká, ktoré treba pri rozpočítaní dodaného tepla na jednotlivé miestnosti, byty brať do úvahy. Spôsob rozdelenia nákladov by mal v prvom rade zabezpečiť, aby bolo teplo odoberané efektívne. Teda, aby každý byt bol dostatočne vykurovaný radiátormi v byte a zároveň nebolo s teplom v byte plytvané . Ak niektorý byt nedodržuje spôsob rozpočítania dodaného tepla, dôsledky by mal znášať ten byt a nie ostatné byty. To si môžu dohodnúť v každom dome, ale nemusia.

Výrobcovia tepla sú chránení, musia prežiť v blahobyte, inak by ľudia v bytových domoch pomrzli.

Ak sú vedľa seba dva rovnaké domy, jeden pomerové meranie, zvislí rozvod tepla a druhy určené meradlá, vodorovný rozvod tepla sú na tom rovnako. Teplo je do domu dodávané ako voda, nie plyn, elektrina na tie má každý byt fakturačné meradlo, ktoré je vlastníctvom dodávateľa. Každý bytový dom, ak je napojený na dodávateľa tepla má na päte domu fakturačný merač, ktorý je majetkom dodávateľa. Za týmto meračom je už vec vlastníkov ako sa zariadia, môžu pomerovo merať, ale nemusia, nie je to povinnosť zo zákona.

Pri pomerovom meraní sa získajú čísla, ktoré prepočítaním na základe iných vecí pôsobiacich v dome pri dodávke tepla do jednotlivých bytov dostanú konečný stav jednotiek na základe ktorých sa rozdelia náklady. Prípadne sa skombinuje rozdelenie nákladov s iným spôsobom rozdelenia, ktorý zníži rozdiely v nákladoch na jednotlivé byty.

Pri určených meradlách a vodorovnom rozvode tepla má každý byt svoje meradlo, ktoré vyjadruje spotrebu v kWh. V kWh je vyjadrená aj spotreba na fakturačnom merači. Distribúciou tepla od fakturačného merača po určené meradlá bytov dochádza k stratám. Vzniká rozdiel ako pri dodávke vody. A to si musí vyriešiť dom, vlastníci ako, či koeficientom rozdielu, alebo iným spôsobom sa tieto rozdiely v kWh uhradia. A určené meradlá vôbec neodstránia prestupy tepla v dome medzi bytmi, ani vodorovné rozvody. Len pod dojmom
, že každý byt má svoje meradlo, teda platí si len svoje sa o tom nehovorí, teda ani nerieši.

Ešte dlho nebudú v bytoch fakturačné merače tepla, skôr by som povedal, že nebudú vôbec. Bolo by to nespravodlivé.

Kvaka Kvaka

sito Pozri príspevok

Pán Šmelík chváli svoje perie, hrá do svojej bránky, má s toho zisk.

Prestupové teplo bolo, je a bude, nemerateľné. No, nie je to také dramatické, ako sa to tvrdí. Teploty v miestnostiach nie sú až také rozdielne. Ak sú zaznamenané, namerané jednotky, ks, rovnomerné prestupy tepla sú minimálne, zanedbateľné. Ale aj to sa dá v spôsobe rozpočítania poriešiť.

Každý dom má svoje špecifiká, ktoré treba pri rozpočítaní dodaného tepla na jednotlivé miestnosti, byty brať do úvahy. Spôsob rozdelenia nákladov by mal v prvom rade zabezpečiť, aby bolo teplo odoberané efektívne. Teda, aby každý byt bol dostatočne vykurovaný radiátormi v byte a zároveň nebolo s teplom v byte plytvané . Ak niektorý byt nedodržuje spôsob rozpočítania dodaného tepla, dôsledky by mal znášať ten byt a nie ostatné byty. To si môžu dohodnúť v každom dome, ale nemusia.

Výrobcovia tepla sú chránení, musia prežiť v blahobyte, inak by ľudia v bytových domoch pomrzli.

Ak sú vedľa seba dva rovnaké domy, jeden pomerové meranie, zvislí rozvod tepla a druhy určené meradlá, vodorovný rozvod tepla sú na tom rovnako. Teplo je do domu dodávané ako voda, nie plyn, elektrina na tie má každý byt fakturačné meradlo, ktoré je vlastníctvom dodávateľa. Každý bytový dom, ak je napojený na dodávateľa tepla má na päte domu fakturačný merač, ktorý je majetkom dodávateľa. Za týmto meračom je už vec vlastníkov ako sa zariadia, môžu pomerovo merať, ale nemusia, nie je to povinnosť zo zákona.

Pri pomerovom meraní sa získajú čísla, ktoré prepočítaním na základe iných vecí pôsobiacich v dome pri dodávke tepla do jednotlivých bytov dostanú konečný stav jednotiek na základe ktorých sa rozdelia náklady. Prípadne sa skombinuje rozdelenie nákladov s iným spôsobom rozdelenia, ktorý zníži rozdiely v nákladoch na jednotlivé byty.

Pri určených meradlách a vodorovnom rozvode tepla má každý byt svoje meradlo, ktoré vyjadruje spotrebu v kWh. V kWh je vyjadrená aj spotreba na fakturačnom merači. Distribúciou tepla od fakturačného merača po určené meradlá bytov dochádza k stratám. Vzniká rozdiel ako pri dodávke vody. A to si musí vyriešiť dom, vlastníci ako, či koeficientom rozdielu, alebo iným spôsobom sa tieto rozdiely v kWh uhradia. A určené meradlá vôbec neodstránia prestupy tepla v dome medzi bytmi, ani vodorovné rozvody. Len pod dojmom
, že každý byt má svoje meradlo, teda platí si len svoje sa o tom nehovorí, teda ani nerieši.

Ešte dlho nebudú v bytoch fakturačné merače tepla, skôr by som povedal, že nebudú vôbec. Bolo by to nespravodlivé.

Sito, však Šmelík to tiež píše na str.4:
Množstvo tepla spotrebované v byte sa nedá merať meračmi tepla. Merače tepla nemerajú skutočnú spotrebu tepla v bytoch, merajú len spotrebu tepla dodaného cez vykurovacie telesá. Túto čiastočnú spotrebu je možné použiť na rozpočítanie nákladov na vykurovanie, avšak nie v absolútnej hodnote. Pri takomto použití meračov tepla nameraná spotreba nie je spotrebou v GJ, ale spotrebou v pomerných jednotkách – dielikoch! Tak isto, ako pri pomerových rozdeľovačoch, metodika rozpočítania musí zabezpečiť, aby aj pri nulovom počte dielikov bola úhrada adekvátna spotrebe tepla, teda aj odberu tepla cez steny a udržiavaniu „základnej“ teploty. Bytové merače tepla sú teda funkčne tiež len pomerovými rozdeľovačmi, napriek tomu, že ako určené meradlá podliehajú pravidelnému overovaniu. Rozpočítanie nákladov na vykurovanie podľa určených meradiel – bytových meračov tepla by sa malo vykonávať podľa rovnakých pravidiel, ako rozpočítanie podľa pomerových rozdeľovačov.

Súhlasím s tým, že dodávatelia tepla budú robiť všetko pre to, aby im zisky neklesali.
Uvažujem nahlas o prestupovom teple.
Predpoklad:tri byty, kde by boli hlavice na radiátoroch v miestnostiach nastavené optimálne, nešli by naplno, nebolo by tam jalové teplo, byty majú rovnaké plastové okná.
Prestupové teplo je nemerateľné. Ak je počas vykurovacieho obdobia v jednom byte trvale v každej miestnosti udržiavaná teplota 20°C a v byte pod ním aj nad ním 22°C, tak prestup tepla cez steny zhora aj zdola do bytu s teplotou 20°C je so 100% pravdepodobnosťou istý. Miestnostiam v tomto byte sa logicky radiátor "zapne" len občas, aby nahradil straty tepla napr. vetraním, alebo aj nízkou vonkajšou teplotou, keď prestupové teplo z okolitej miestnosti nestačí. Zákony fyziky nepustia, takže ten byt s teplotou 20°C neodoberá vo svojom byte až toľko tepla z radiátorov, ako by odoberal na udržanie svojej požadovanej teploty, keby aj v týchto okolitých miestnostiach v bytoch bolo po 20°C. A opačne, tie okolité byty by neodoberali cez radiátory toľko tepla, keby ten byt, ktorý ich obklopuje, mal rovnakú teplotu v miestnostiach bytu, ako oni. Možno by sa dalo na základe nameraných a monitorovaných teplôt v miestnostiach vyjadriť nejakým koeficientom, ako mohli tie priemerné teploty okolitých miestností v byte ovplyvniť odobraté množstvo tepla z príslušných radiátorov. To len pre spravodlivosť v korigovaní nameraných jednotiek.
To, že niekto má tepelnú pohodu pri 20°C nikomu neberiem, a ak má niekto takúto pohodu až pri 22°C, nech si priplatí, ale spravodlivo, nie aj za to, čím prispel susedovi. Podotýkam, že som nebrala do úvahy byt, ktorý ide celý čas naplno, al aj tu by sa dalo zistiť, ako prispel susedovi a ako prispel k jalovému teplu a stratám. Ak by teda boli byty, kde išlo kúrenie naplno, nech taký vlastník bytu má koeficient prepočtu vyšší a nech si teda odpyká to plytvanie, ktoré by mali platiť aj ostatní.
Ukladám si údaje o nameraných jednotkách podľa bytov a miestností, aj príslušné korekcie, tak ako ich určil ten, kto robil zúčtovanie tepla. Skúsim to potom opraviť podľa správne určených koeficientov miestností. Urobím to isté, keď budem mať čas, aj pre ostatné dva vchody, budem analyzovať.
tralala tralala

tralala je offline (nepripojený) tralala

Dobry den .
Prepáčte, že do toho skáčem, ale po prečítaní príspevkov a niektorých tém som z toho .... Ako teda správne vyregulovať sústavu ÚK? Čo všetko je potrebné? Stačia iba termostat. ventily ako tu niekto spomínal / išlo o ventil Siemens/? Ide o 13 poschodový panelový dom. Je vôbec vyregulovanie zo zákona povinné?
Vyregulovanie nie je práve zanedbateľná / nie len finančná/ investícia, tak by sme nechceli niečo po... .
sito sito

tralala Pozri príspevok
Dobry den .
Prepáčte, že do toho skáčem, ale po prečítaní príspevkov a niektorých tém som z toho .... Ako teda správne vyregulovať sústavu ÚK? Čo všetko je potrebné? Stačia iba termostat. ventily ako tu niekto spomínal / išlo o ventil Siemens/? Ide o 13 poschodový panelový dom. Je vôbec vyregulovanie zo zákona povinné?
Vyregulovanie nie je práve zanedbateľná / nie len finančná/ investícia, tak by sme nechceli niečo po... .
Odpoveď nájdeš v téme: Teplo - všeličo, nie všetko.
Orim Orim

Kvaka Pozri príspevok
Ja si myslím že je najlepší, toto som našla a vyzerá to zaujímavo
Indikátor VIPA EC je elektronický viacsnímačový prístroj, ktorý slúži k rozpočtu nákladov na vykurovanie v objektoch s centrálnou dodávkou tepelnej energie. Indikátor vykurovacích nákladov integruje teplotu spätnej vody z vykurovacieho telesa, ktorá je hlavným ukazovateľom využitia inštalovaného výkonu. Prvý snímač integruje priemernú teplotu spätnej vody z každého vykurovacieho telesa, druhý snímač priamo meria teplotu miestnosti a do pamäti ukladá jej priemernú hodnotu za vykurovacie obdobie. Z hodnoty námeru prvého snímača uloženého rovnako v pamäti prístroja je možné určiť priemernú teplotu každej vykurovanej miestnosti a podiel miestnosti na celkovej dodávke tepla do objektu. Tým je získaná nie len dvojitá kontrola teploty miestnosti, ale je možné odhaliť aj chyby vo veľkosti vykurovacích telies vo vzťahu k tepelným stratám miestnosti. Tretí snímač kontroluje a vylučuje možnosť chybných námerov v dôsledku spätného prehrievania spiatočného potrubia.
... z uvedeného merania druhého snímača mi vyplýva, že ak sa nejakým spôsobom zvýši teplota v miestnosti (slnko, varenie, prikúrenie si elektrikou a pod.) započíta ju do priemernej teploty a ty to zaplatíš a zaplatíš všetko okrem slnka 2x.

Treba brať všetko s rezervou, každý si chváli to svoje.
Kvaka Kvaka

Orim Pozri príspevok
... z uvedeného merania druhého snímača mi vyplýva, že ak sa nejakým spôsobom zvýši teplota v miestnosti (slnko, varenie, prikúrenie si elektrikou a pod.) započíta ju do priemernej teploty a ty to zaplatíš a zaplatíš všetko okrem slnka 2x.

Treba brať všetko s rezervou, každý si chváli to svoje.
No veď práve, ako zohľadniť, čo všetko tú teplotu ovplyvňuje, v inom príspevku som tiež poukázala na zabudnuté otvorené okno, ako príklad.
najag najag

Kvaka Pozri príspevok
No veď práve, ako zohľadniť, čo všetko tú teplotu ovplyvňuje, v inom príspevku som tiež poukázala na zabudnuté otvorené okno, ako príklad.
Napis mi mailovu adresu a poradim Ti.
Kvaka Kvaka

Tu nemôžeš?
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať